трънки и блогинки

Проф. Средкова за законодателния процес

Написано на: 04.10.2008 · 2 коментара

Проф. Красимира Средкова често е иронизирана заради маниера и външния ѝ вид, но досега не съм срещал основателно обвинение срещу нейната компетентност или упрек в пристрастност.  Становището на Консултативния съвет по законодателството към НС, който тя ръководи, показва много добре недъзите на законодателния процес, а депутатите много добре показват отношението си към критиката.

Категория: мини

2 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Св. на 04.10.2008г. в 18:10ч.

  По никакъв начин не мога да се съглася с теб. Проф. Средкова е представител на изключително консервативна, дори бих казала ретроградна част от българското правно съсловие. Консултативният съвет по законодателството, оглавяван от нея, се е противопоставял на прогресивни и полезни закони. В конкретния случай, Средкова застава на позицията, че нов Закон за културното наследство съвсем не е необходим. Тотално не е права. Законът за паметниците на културата и музеите е безнадеждно остарял, променян е безброй пъти и следва да бъде заменен от нов. Друг е въпросът дали предложеният законопроект е достатъчно добър, но тя направо си е заявила в становището, че няма нужда от такъв закон. Друга основна тема в становището ѝ е тезата, че казано с думи прости, трябва на има амнистия за незаконните колекции, каквато закона, въпреки надеждите на крупни „колекционери“ като Васил Божков, не дава. А начинът, по който Средкова е запретнала ръкави лично да лобира срещу законопроекта надвишавайки правомощията си и обичайната практика на съвета (http://dnevnik.bg/show/?storyid=558190), поражда съмнения дали не е лично заинтересована.

 • ФАКТИ И ДОКУМЕНТИ на 09.10.2008г. в 11:26ч.

  ЗАКОН ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО
  (Конституция, международноправни актове, стратегия, законопроекти, доклади на СЕ, правни анализи, становища, др. документи и мнения на експерти)
  http://archaeology.zonebg.com/law.htm