трънки и блогинки

Места за закуска в София

Написано на: 05.10.2008 · 19 коментара

Напоследък дори и най-търпеливите ми събеседници отбелязват, че постоянно изразявам недоволство от липсата на място за закуска. Загрижени дори ми подариха еквивалента на Playboy за закусващи – списание, пълно със снимки и статии за наденици, съвети за приготвяне на яйца, мнения за комбиниране на гарнитури и още много специализирана информация, но то заедно с познанията ми вдигна и очакванията.

Няма да престана да търся и ето малко бележки от местата, където съм закусвал напоследък, като почвам първо с критичните:

Лисица и хрътка
В пъб очаквах да получа добра английска закуска, но не мога да кажа нищо особено за предлаганото в „Лисица и хрътка“. Да, съдържа очакваните продукти, но не се отличава нито с качество, нито с количество. Когато искам да ям месо и яйца, означава, че съм настроен за нещо мазно и тежко. Не зная дали се дължи на качеството на продуктите или на начина на приготвяне, но на мен закуската ми се стори някак постна и суха. Поръчал съм си английска закуска, все пак и когато вместо да си получа „холестеролния чук“ ми се сервира нещо, което може да се определи и като здравословно не съм доволен. А да – и чая го поднасят кофти.

Ъгъла на Солунска и Графа
Така и няма да се науча как се казва това заведение. Онова с големите прозорци, които напоследък решиха да закриват с пердета. Същото, което има отлична гледка към пл. „Славейков“ и собствениците постоянно се чудят с какво да я закрият. Мястото не отива на добре не само защото сменя без ясна посока интериор, персонал и меню, но и защото качеството на сервираните неща се влошава, докато цените се повишават.
Малко след като отвориха тяхната „Континентална закуска“ беше много приятна. Съдържаше бекон, малки кренвирши, пикантен салам,  чушки със сирене, яйце, някаква зеленина и опечена на място питка. Последния път под същото име сервираха нещо, в което май само чушките бяха останали. Местоположението на заведението е много добро и ми се иска да се поправят, но май първо трябва да решат какво ще бъдат.

Радисън
Предимство на хотелите е, че закуската започва около шест и половина. Ставам сравнително рано и ако съм гладен трудно мога да дочакам до девет или десет часа, когато тепърва кухните на нормалните заведения почват да работят. В „Радисън“ твърдят, че предлагат най-добрия брънч в София и аз бих се съгласил, че това е така. Надениците са от месо, вкусът на което те кара да чувстваш прасето близко. Продуктите от бюфета бяха вкусни и добре приготвени. Селекцията от чай на листа е много добра, а освен че го приготвят добре могат да разкажат интересно и посъветват колебаещия се.
Хората от персонала са много учтиви и ненатрапчиво грижовни, но най-вече – можеш да си говориш с усмивка с тях. Когато не можах да намеря бърканите яйца и попитах близката сервитьорка, тя каза, че по приницип не са част от бюфета, но с усмивка ме убеди, че лесно ще ми направят точно както и колкото искам. Бяха много вкусни, защото когато хората се отнасят добре и храната се услажда значително повече. Единствената негативна страна е, че закуската струва около четири пъти повече от предишните две места, но си тръгнах сит и щастлив и когато си въобразявам, че заслужавам ще ида пак.

Ъгъла на Раковска и Дондуков
Още едно място, което отказвам да назовавам по името, което си е избрало. Това е заведение за бързо хранене, което работи денонощно и има пекарна машина за пици. Работи денонощно и ме е спасявало от сухоежбина десетки пъти. През малките часове можеш да наблюдаваш всякакви типажи, всеки със своята си история. Мястото има хубава гледка към кръстовището, високи столове и ако сте в приятелски отношения с хората, които работят, ще ви приготвят много вкусна пица, която може да изядете, докато гледате как хората бързат угрижени по делата си.

Няма угодия. Търсенето продължава.

Категория: дневни

19 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • ffox на 05.10.2008г. в 18:54ч.

  „Ъгъла на Солунска и Графа“ всъщност си е доста добре все още :) at least sandwitch-wise

 • Alex на 05.10.2008г. в 20:07ч.

  Ела в Русе да търсиш :-( Избор: мазна баница с бозичка на крак, кифла с кафе (машината в ъгъла) – пак на крак. Там поне има нещо!

 • Драго на 05.10.2008г. в 20:35ч.

  И колко излиза в Радисън една закуска? 40, 50 лева?

 • Даниел Панев на 05.10.2008г. в 21:21ч.

  И предния път ти го казах – на вълка врата му е дебел, щото си бърка яйцата и си пече наденичките сам ;)
  Не мога да те разбера защо държиш да закусваш навън. Ама разни хора – разни идеали…

 • stella на 05.10.2008г. в 21:40ч.

  Намери място за събуждане и ще си намерил и мястото за закуска.

 • Господин И на 05.10.2008г. в 22:37ч.

  Къде пък в София има Fox&Hound?

 • Даниел Панев на 06.10.2008г. в 09:49ч.

  Господин И – ул. Ангел Кънчев №34. Съвсем близо до бул. Патриарх Евтимий.

 • пламен на 06.10.2008г. в 12:12ч.

  На ъгъла на Солунска и Графа има площад Славейков от едната страна и кофи за боклук от другата. На ъгъла на Дякон Игнатий и Графа е Cookies.

  Най-добра мазна ингилизка закуска – хотел Rubens at the Palace в Лондон.

 • sepuko на 07.10.2008г. в 09:02ч.

  @Панев,
  Пейо е аристократ по душа. Следващата стъпка в живота му ще е наемането на иконом който да е поне толкова добър колкото Джийвс, отделно ще е майстор кулинар :) . Та, удивлението ти от факта, че Пейо отива да бъде обслужен за такива ежедневни неща, като закуска и се занимава само с дейности изискващи творчество, предполагам иде от неразбирането на горното.
  @Пейо
  Напиши нещо от типа на „Когато бях Барон…“

 • 3texa на 07.10.2008г. в 11:25ч.

  На мен проблема ми със закуските, та и с кафето е, че ми трябват рано. 8:30 трябва да съм в офиса. А за да оценя сутрешното време ми трябва час – за закуска, капучино, приятел или весник. Бързата закуска не ме привлича…
  Мястото, което за сега ме устройва е Онда: отварят в 7, мога да разнообразявам мястото (защото са верига), нещата за хапване не са ми любимата закуска, но стават…
  Ще чета тук…

 • Георги Иванов на 11.10.2008г. в 17:47ч.

  Кажи ми моля , колко пари ти излезе закуската в Радисън , че ме заинтригува :)))

 • клебсиела на 13.10.2008г. в 22:22ч.

  @Sepuko,
  много добре си избистрил дългосрочният план-конспект!!! Явление първо : Джийвс, високи прозорци, ненатрапчиво зелена трева, слонова кост, махагонова маса, щраусови яйца , наденици от щастливи прасета, чай от личната градина , кожен стол, кръстосани крака и…..(!)…(тишина точка пауза)…. Пейо -седнал с гръб към светлината чете нещо неделено…Бърнс примерно. “ Още една чаша чай, сър?“…“ Не, благодаря Джийвс(усмивка) ..но би ли подготвил писалището ми..“ Джийвс просто кимва с разбиране .
  Явленив второ : ЦЯЛАТА РОДА НА ГОСТИ!!!! :))))
  @ Георги Иванов
  Ако знаеш колко струва – ще отидеш ли???

 • Георги Иванов на 15.10.2008г. в 11:21ч.

  @клебсиела
  Да

 • Димо Желев на 06.01.2011г. в 00:32ч.

  Случайно попаднах на този пост за закуска в София. Интересно ми е след повече от 2 години как стоят нещата. Аз последно време тук в Пловдив закусвам/пия кафе сам сутринта рано в Бензиностанция ОМВ, колкото и странно да изглежда. Има моите цигари, сандвич,вестник, бензин на едно място, а и жуженето на хората ме настройва за стартиращия работен ден.

 • Стоян на 13.01.2013г. в 13:24ч.

  Пробвайте „Хляб и сирене за приятели“ на ъгъла на Парчевич и Цар Асен. Имат обикновени, но пък вкусни предложения. Интериорът също е семпъл и приятен.

  Мястото хем е мъничко, хем предлага възможност да си прочетеш email-а, докато пиеш кафенце и гледаш през витрината как София се събужда. :)

 • Anonymous на 23.08.2014г. в 08:54ч.

  аззззз…………..

 • Алекс на 16.07.2015г. в 20:15ч.

  Все по-често се сблъсквам с проблема на закуската в София. Интересното е, че повечето кафетерии предлагащи прекрасни кроасани или не са отворени когато мина през тях, или тъкмо пекат кроасаните. Например в Бъкстон има едно заведение Фръцнатата Кифла – прекрасно, но закуските „излизат“ в 9:00, което ги прави много закъснели за всеки, който иска денят му да започне динамично.

  В хиподрума пък има едно малко битро Комфорт, в което предлагат кроасани с какво ли не, но… когато отида след 8:30 те вече са приключили. Точно обратното на предходното :)

  Фабрика Дъга също успяват да разпродадат всичко преди 9-10, което прави докопването до кроасан сложна процедура.

  Ако търсите яйца с бекон тогава всичко отива по дяволите, защото заведенията, които биха могли или дори предлагат подобни закуски отварят достатъчно късно за да може всеки, който става в 6-7 сутринта изобщо да не ги поглежда като опция. Е, ще се радвам на добри попадения и ъпдейт на статията.

 • Зорница на 03.03.2016г. в 09:48ч.

  Търся места, в които мога да хапна вкусна закуска, която не е основно от запечени полуфабрикати. И да е по-раничко – :) В 11 вече съм повикала неволята да ме нахрани
  В продължение на постовете ще добавя, че Хепи Лозенец не предлагат английска закуска, въпреки че на сайта го пише.

 • Александър Ненов на 03.03.2016г. в 11:29ч.

  „Мекица и кафе“ на графа ме изненадва все по-приятно. Намира се между ул. Шести септември и бул. Г.С.Раковски. Там ше намерите най-добрите и големи мекици. Кафето… Не е от любимите ми кафета, но става.