трънки и блогинки

Зелен чай с лимон

Написано на: 02.12.2004 · 21 коментара

Преди време с Бойчо имахме идеята да започнем рубрика за ревю на чай. Аз бях вдъхновен от лицеприятния резултат от кулинарния и бирения блог, но поради разни оправдания идеята не се случи веднага след като бе замислена. Друг катализатор е сайта за битови развлечения, който Мирчо и негов другар са наченали.

Тази сутрин, след като изпих един чай на гладно, реших че днес ще да е хубав ден за начало. В тази рубрика смятам да описвам видовете чай, които съм пробвал и обучението ми по пътя към приготвяне на идеалната чаша чай.

Ще започна с разказ за сегашния ми фаворит – зелен чай с лимон на Twinings. Моята братовчетка ме светна, че ако използваме вода, която не е на 100 градуса, а е завряла и после сме я оставили да изстине към минута-две може да постигнем по-добри резултати. Това се оказа истина особено за този вид чай. За да компенсираме по-ниската температура оставяме чая да се запарва повече време. Стандартно за нормалния чай се препоръчва да се изчака между три и пет минути в зависимост от това колко силен искаме да бъде. За този вид зелен чай аз чакам обикновенно между десет и дванадесет минути.

Само да уточня, че като става дума за зелен чай всички предупреждават да не се слага лимон в него, защото киселината от лимона разваля напълно вкуса и полезните му качества. За този чай аз се доверявам на Twinings, че в предлагана от тях комбинация има и някаква здравословност.

Нещо много важно за правилното усвояване на този чай е да се пие на гладно и без никакви добавки в него. Дори и малко количество мед или някаква закуска променят ефекта му значително. При положение, че ни се закусва има други видове чай, които е даже силно препоръчително да се пият с обилна закуска.

Сега за ефекта на чая. Аз го описвам като ефекта който се приписва на батериите Duracel върху зайчето барабанист. Присква ми се да имам барабани с две каси и да правя постоянно „диги-диги даги-диги, диги-диги даги-диги“ и след това по чинелите „дзан-дзан-дзан-дзан“ и пак отново. След като съм изпил сутрин един такъв чай ставам бърз, лек и мобилен. Нямам нужда ни да ям, ни да почивам и мисленето се явява като много излишна дейност. Наистина, ако съм почнал деня с чаша зелен чай, ми се струва съвсем нормално да си взема примерно малко кьоплу или някаква друга салата към 4 часа следобяд и това да ми стигне за цял ден.

Разбира се, организъмчето се нагажда към въздействието на този чай и е много хубаво да се правят почивки в полза на друг вид чай или на нещо друго за пиене, за да може да изпитаме отново пълният му ефект.

Категория: чай

21 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • milen на 02.12.2004г. в 05:09ч.

  Лелее как ми се допи чай и на мен :)

 • Dida на 19.04.2006г. в 14:52ч.

  Страшно много го обичам и си го правя с мед и много лимон,а лятото го изстудявам. Става много вкусно и полезно.

 • Гери на 01.10.2006г. в 14:27ч.

  Това е най-великият чай, който съществува!!!! Моят приятел си лекува (да не кажа излекува) високото кръвно с него… беше ужасно раздразнителен, вечно го болеше глава, вечно пуфтеше, работата беше много сериозна. В Норвегия срещнахме един българин на 70 години – Симо, няма как да го видя за да го прегърна!!! Избягал беше преди 30 години от БГ в Дания и в момента работеше ски-инструктор – изглеждаше страхотно!!! Каза, че се занимава с билки и ни препоръча този чай!!! Приятелят ми казва, че това е най-голямото чудо, което му се е случвало!!! Разгласете новината и вие – зеленият чай (особено този на Туинингс) е най-великото нещо за високо кръвно!! Поздрави!

 • delux на 13.11.2006г. в 11:28ч.

  Забрана №1 – Чай на празен стомах.

  Според китайците не бива да се пие чай на гладен стомах, защото тогава студената природа на чая може да охлади далака и стомаха, което е все едно в дома ви да проникне вълк

 • delux на 13.11.2006г. в 11:30ч.

  Забрана №5 – дълго запарване на чая.

  Ако чаят се запарва дълго или се вари, тогава чаеният фенол, липидите, етеричните компоненти започват самопроизволно да се окисляват, което не само лишава чая от прозрачност, от вкусови качества и аромат, но и значително снижава неговата хранителна стойност за сметка на окисляването на витамините С и Р, на аминокиселините и други ценни вещества. Освен това, когато чаят се запарва дълго, той е подложен на въздействието на околната среда, в него значително се увеличава съдържанието на микроорганизми (бактерии, гъбички

 • Illina на 05.01.2008г. в 19:56ч.

  харесва ми да пия чай и го правя редовно…Странно но наистина много хора свързват чая с момент когато са болни и трябва да се лекуват…в това подозирам погрешни попадения в бг възпитанието по отношение на културата на хранене…Зеленият чай е много полезен, това всъщност е нефрементирал чай, а черният обратно е подложен на ферментация. В черния има кофеин, който може да се съревновава с този в кафето, докато в зеления не е така, затова и навсякъде където търсех инфо посочваха че е изключително полезен. Харесва ми много този на Twinings, но искам да споделя че и тези зелени на Lipton са страхотни. Пробвах зелен с мента зелен с ябълка…горещо препоръчвам на Twinings ябълка с канела, лайка с мед и лимон, черен с портокалови корички. Който пък е любител на плодови, ами тогава онзи с дъх на праскова и манго….страхотен просто..любим на дъщеря ми.

 • М Костова на 12.05.2008г. в 17:09ч.

  купих си Pure Green Tea на TWININGS и започвам да пия редовно. главната ми цел е да намаля килограмите си с него, дано има резултат.

 • Цвети на 13.05.2008г. в 21:56ч.

  И аз вече започнах да пия час, въпреки че не мога да пия такива неща /чай, кафе и мляко/ без захар!
  Искам да питам:
  1. Ако го пия с малко захар, ще се развали ли много ефектът?
  2. По колко чаши на ден е добре да се пие?

 • Галя на 24.08.2008г. в 20:15ч.

  здр
  аз също съм фенка на зеленият чай и туко що изпих една чашка на Pickwick и понеже по прочетох някои неща по темата, но не разбарх за видовете зелен чай и винаги ли добрият зелен чай трябва да е прозрачен, защото на мен никога не ми се е получавал прозрачен и светло зеленичък като на картинка : ):):
  благодаря предварително на тези, които могат да ме светнат повечко по въпроса за зеленив чай

 • Бедрие на 18.06.2009г. в 11:48ч.

  Щом този зелен чай е толкова велик, ще го опитам и аз, но не разбрах с лимон защо не бива да се пие.

 • румбата на 27.07.2009г. в 22:34ч.

  Отскоро съм маниак на японския зелен чай. Но задължително идва ДИРЕКТНО от самата Япония. Убедил съм се, сравнявайки насипен сенча, купен от София и внесен от Германия в големи опаковки от поне няколко килограма (препоръчавам да се купува опакован в малки от по 100-тина грама, защото веднъж разопакован, ако се застои дълго време, чаят загубва вкуса и аромата си). Да пиеш сенча в някоя софийска чайна е пълна заблуда какво представлява този чай в действителност. Аз пих за проба и ми донесоха голяма чаена чаша от около 300-350 мл. със почти чиста вода. Много ама наистина много неща мога да кажа за Японският-зелен-чай-купен-директно-от-Япония. Има специфични правила на приготвяне. Най-важното е да се запарва в леко поизстинала вода около 70-75 градуса С. Приготвя се в малък чайник, колкото е една от споменатите чаши и това може да стигне за приготвяне на почти литър от една леко препълнена чаена лъжичка. Аз купувам само от тук: http://www.o-cha.com . Тук има и много информация за спецификата на този чай. Сенчата под 25 долара за 100 гр. е леко неприятно тръпчив, предполагам заради това, че слагат и малко стъбълца от растението. Kagoshima Sencha Sae Midori и Kagoshima Sencha Yutaka Midori са според мен златната среда. Сравняват японският зелен чай с виното при европейците. Сенча е като сухото вино, а Гьокуро – като десертното. Последният е по-сладък вместо тръпчив, но също и по-скъп чай. Освен това различните видове сенча и гьокуро се оценят в зависимост от сорта и региона, както и %-ното количество светлина, при която се отглежда.

 • румбата на 27.07.2009г. в 22:53ч.

  Щях да забравя нещо важно. Чаят, който купувам е в опаковки, от които е изтеглен въздуха, но за да не се смачква от вакуума пакетчето е напълнено с нитроген газ. Японците са толкова акуратни в съхранението на хранителни стоки още от древността, че дори и затворен в пакета, срока на годност е около 6 месеца. Моят shincha (първа беритба sencha) от 2009-та е с краен срок на годност до 30.09.2009, а е произведен във фабриката около края или средата на Април. След отварянето на опаковката препоръчителният срок е около 3 месеца. Ето защо трудно бихте оценили по достойнство сипан от чувалче чай от магазина. Четох, че хубавият чай, трябва се пакетира в малки опаковки още при излизането от производствения цикъл.

 • нина на 07.09.2009г. в 15:27ч.

  пробвайте зелен чай Мabroc,уникален е

 • vilia на 23.10.2009г. в 13:03ч.

  Някои от Вас може ли да каже употребата на зелен чай дали сваля много кръвното.При положение,че си с почти нормално кръвно може ли да се употребява.

 • Дени на 06.11.2009г. в 11:29ч.

  Аз си приготвям зеления чай по оригинална китайска рецепта. Ползвам предимно насипен чай. Повярвайте, като си направих запърви път от оригиналната рецепта се плоучи нещо доста различно от “4-минутна запарка“. Получи се една благоуханна течност с божествен вкус…

  Ето и рецептата:

  Първо чакаме да кипне водата. След като кипне се остава да изстине около 2-3 минути. Докато чакаме да изстине приготвяме 2 чаши и цедка с насипен чай. Като изстине малко наливаме малко вода (10-20 мл) в едната чаша. Слагаме чая вътре за 2-3 секунди след което го вадим и изсипваме първата вода. 2-рата вода вече и слагаме в другата чаша (пак се държи за 2-3 секунди МАКСИМУМ). И така докато се напълни чашата.

  Забележка: Колкото повече процедури правите, толкова по-силен чая става. :)

 • kapon4o на 07.03.2010г. в 17:53ч.

  Това са пълни глупости, че в зеления чай не трябва да се слага мед….. и трябва да се пие нагладно ,за да се усвоят напълно полезните му вещества… Също за хората ,които смятат че като пият по 5 чаши на ден ще отслабнат-> живеете в голяма заблуда без упражнения и хранителен режим нищо не става !

 • Rumbata на 08.03.2010г. в 11:59ч.

  Всеки си има своя начин. Важното е все пак да се опитва от време на време и по нещо ново. Това с оригиналната рецепта за китайския чай ми хареса :)

 • Bimbo на 15.03.2010г. в 00:29ч.

  Морген тау/сутринна роса/ е един страхотен китайски чай с превъзходен аромат с вкус на манго и цитруси . предлага се от фирма Ронненфелд/ но предполагам го има и на българския пазар. Пия го без подсладители и запарка от 3 до 4 мин е напално достатъчна. ако чай се запарва по/дълго време от 10 мин си е чиста отрова. особенно зелен.

 • Rumbata на 15.03.2010г. в 12:48ч.

  Капон4о, не зная за другите видове, но в японския зелен чай специално ако сложиш мед, все едно в червеното вино да сложиш сол. Съображенията ми са много комплексни и няма нужда да ти обяснявам всичко. Как например в един висококачествен сенча със задълбочен умами вкус ще сложа мед. Това е все едно да пикая в чая. А умами вкуса се среща само в японския чай и не е смес със водорасли, а идва от естествена съставка в този чай – L-theanine, който се съдържа в японския чай, защото производствения цикъл е много кратък и листата нямат време да се окислят. Затова и чаят е наистина зелен и изключително благодатен на вкус. М-м-м-м-м

 • М.А.К на 06.05.2011г. в 16:40ч.

  Само да споделя, че наистина е хубаво зеленият чаъ да се залее с вода, която не е вряща. По този начин хем се губят качествата, хем вкусът е по – горчив. Но за зеления чай си трябват 3-4 минути, не повече. Ако се остави по-дълго, качествата му наиктина няма да „излитнат“, но няма да се увеличат. Не бива да се компенсира. Вкусовите качества наистина почват да стават уасни, ако чаят престои повече от максимум 6-7 минути.
  А ако още си запален по чая, предлагам ти да опиташ истински чай на чайната на улица „Бенковски“, „Чай във фабриката“. вих в нета за точния адрес и се наслади на истински чай, които ще те накара да изпиташ истинско удоволствие

 • Владо на 18.07.2011г. в 19:55ч.

  Аз добавям лимон, след като чая е изстинал – така и витамините в лимона не се прецакват от температурата.
  Тоест – пия студен чай главно :)