трънки и блогинки

Маратон на София – хубаво в лошото

Написано на: 13.10.2008 · 7 коментара

Софийският маратон е лесен пример за живота в страната – спортните качества помагат, но без социални и адаптивни умения състезателят е загубен. Ако имаше надежда организаторите да се поправят, щеше да е смислено да се критикува, но тъй като организацията дори се влошава в сравнение с предишни години, може би си струва да се говори само, за да се информират евентуални участници:

Още не зная какво разстояние съм пробягал. Първоначално бяха обявени 8км., записването беше за 9км., а всички указания и организатори говореха за 10 километра. Сториха ми се като десет, но е любопитно кой знае точно.

Времето и то е неизвестно. Съдиите употребиха в пъти повече думи, за да обяснят защо няма да кажат какво им сочат хронометрите, отколкото да ми кажат някакво време.

Маршрутът бе изненада. Вместо очакваното продължение към Южния парк, се оказа, че трябва да въртим от Орлов мост до пред „Черни връх“. На мен ми доскуча, а не ми се мисли на бягащите дългите дестинации какво им е било.

Финалът бе неизвестно къде. Поради неяснотата на разстоянието, нямаше яснота и кога трябва да свърши. Полицаите бяха по-информативни от организаторите и това мисля, говори достатъчно. Накрая се получи точно като: „Run, Forest, run! Stop, Forest, stop!“.

Гардероб няма. Добре, че беше Еленко, за да ми прибере телефона, ключовете и дрехите, защото иначе щях да си ходя мокър. Хубаво, че и Деян беше наоколо като наземна поддръжка.

Записването е излишно. За мен това е състезание само с мене си, защото съм далеч от форма за класиране и награди. Качеството на „регистриран участник“ не дава право да си общуваш с организаторите, за да получаваш информация за време или маршрут и остава само излишната бюрокрация, която слага още едно номерче. Половината от нашата команда дойде десет минути преди началото, тича и финишира редом с другите, което ме накара да се чувствам глупаво за това, че отидох час и половина преди тях, за да платя, за да ми измерят кръвното и да си кажа името на сърдита лелка.

Въпреки лошата организация, събитието е хубаво, защото тичането ме кара да се чувствам добре. Участниците са приятелски настроени и дават настроение, което не може да се получи при самостоятелните бягания. С бягащите си разменяхме както окуражения, шеги и закачки, така и информация за времето и оставащото разстояние – която иначе нямаше как да бъде получена. С няколко от тичащите, с които се бяхме разминавали се видяхме и след финала, за да си стиснем ръцете. Срещнах и невиждани скоро познати сред тичащите, което направи участието още по-приятно.

Участниците бяха на всякакви възрасти. Известно време пробягах с около четиринадесетгодишно хлапе, което ми беше малко над кръста, но тичаше с около два пъти по-бързо темпо от мен. Имаше и двама дядовци с треперещи ръце, които трудно ходеха. Единият от тях трудно си държеше анцунга, но все така неотклонно тичаше. Тичаща баба се разкри като завеждащ катедра в универитет, някои по-възрастни господа – като управляващи инвестиционни фондове, имаше още бивши звезди на леката атлетика, одитори, финансови консултанти и всякакви други.

Въпреки изброените неуредици, в момента се чувствам добре и доволен, че тичах днес. Ако има още такива състезания – ще тичам пак.

Бележките на Gregory са подобни – добро и повече лошо, но в крайна сметка и той ми звучи доволен от участието.

Категория: всякакви

7 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Евгени на 13.10.2008г. в 11:17ч.

  :) айде айде забрави лошото беше си купон. не съм очаквал да има гардероб и екстри и се бях подготвил с 2 човека наземна подръжка и стария ми телефон закачен с подръчни средства за ръката за всеки случай за свръзка. мене ми е второ състезание в живота. точно се чудех дали не си слакуеъра докато не видях карето вдясно да съм сигурен. хлапето беше но.1 . запомних ви тебе заради фанелката пък него щот о ме накефи. аз бягах точно зад вас докато се запознавахте известно време, после май се опитвах да ви задмина макар че накрая може и да сте ме подминали щото аз правих 2-3 почивки от по минута-две. организаторите казаха че ще публикуват резултатите на сайта на общината. до този момент още ги няма (или аз не съм ги намерил ?) аз съм на 10км дистанция 50 минути и малко (към 51 – пилотната кола тъкмо мина пред мен на финала и така си видях времето, стига да не съм се объркал че бях и замаян). ти на каква дистанция и с какво време стана?

 • пейо на 13.10.2008г. в 15:56ч.

  @ Евгени
  Да, лошото не беше толкова, че да развали хубавото от тичането, но пак е неприятно. Иначе и аз тичах 10км, като ориентировъчно време беше също минута-две над 50 мин., както ми каза приятел, но не видях колата с часовника и е възможно да е грешно. Обаждай се друг път – за приказки имам въздух :)

 • Апостол Апостолов на 14.10.2008г. в 06:30ч.

  Потвърждава се и тук старата максима: българите са царете на хаоса и дезорганизацията.

 • Tanya на 15.10.2008г. в 23:41ч.

  Хей, не съм знаела да се оглеждам:) Аз бягам с моя верен Garmin Forerunner 50 и според него сме бягали 9 км 230 метра. Има някакъв процент грешка, но със сигурност е далеч от 10. Ето защо общото ни време от около 50 мин не е кой знае какъв повод за гордост, но прекрасен повод за разговори:) Аз финиширах (безславно:) малко след 50-тата минута, но колата мина след мен…Не знам, нищо не твърдя, може би единственото по-зле би било изобщо да не се провежда маратнон. Най-ме ужаси водещият на детската томбола, който се караше на децата.
  Дано се видим догодина:)

 • пейо на 16.10.2008г. в 09:11ч.

  @ Tanya
  Ех, и аз да знаех с колко хора може да се срещна и аз щях да се оглеждам доста повече :) Благодаря за разстоянието, едва ли ще получа по-точна информация и затова приемам твоето за вярно. Сега проверих и на сайта на общинат има класиране, но само на маратонците под 4 часа, но както и да е.

  Мисля да участвам пак, ако разбера за подобни прояви и може да се организираме по-голяма група поне да се видим :)

 • Евгени на 09.03.2009г. в 16:37ч.

  Резултатите отдавна ги има на сайта на общината междудругото. Но там е пълен хаос. Докато намерите линка … иначе се появиха към седмица-две по-късно.

  http://www.sofia.bg/oks_new.asp?sub_open=32936

  Междудругото 100% може някой от вас да се види тука:

  http://www.youtube.com/watch?v=gvMZAdTbHb4

  Пък знам ли, ако сте тичали и на други места огледайте, може да сте хванати и на някое от другите клипчета:

  http://www.youtube.com/user/RaverWild

  Аз ноември и декември, подари срокове в работата ударих пълен мързел в тренировките, но сега наваксвам. Междудругото в календара на БФЛА за 2009 Маратона на София липсва, което доста ме учуди, но говорих с организаторите и ме увериха, че пак ще го има.

 • Erensar на 22.10.2009г. в 06:45ч.

  Организаторите са си все едни и същи и независимо от провалите и некомпетентността им, пак те си организират състезанието.
  В една нормална държава вече щяха да са ги сменили 4 пъти.Защото от година на година състезанието става все по-зле.
  Веднъж доведох един чужденец да бяга, знаете ли как ме изгледа човека, като го заведох да се запише за Софийския маратон в изпадналото кафе на стадион „В.Левски“.Това е най малката грижа разбирасе.
  Ама и бегачите са си виновни, щото когато един надигне глас, другите си траят като овци.