трънки и блогинки

Earl Grey

Написано на: 12.12.2004 · 2 коментара

„Earl Grey“ е предпочитания от мен вид черен чай. Това се дължи отчасти на специфичния аромат на бергамот и на това, че не е твърде силен. Виждал съм, че на пазара се предлага от много различни марки и в различни форми (пакетчета, листа и гранули). Аз засега съм решил да се доверявам основно на два доставчкика на чай, които са доказали своята солидност и надеждност: „Twinings of London“, които правят чай по заказ на кралицата и бабите ми, които имат житейския опит и умение да правят нещата както трябва.

Тъй като бабите ми не се занимават с този вид чай, аз предпочитам да ползвам чая на листа на „Twinings“. Чая на листа, въпреки неудобствата, които създава около приготвянето си, за мен има две основни предимства: виждаш какво сипваш и може да регулираш колко сипваш в зависимост от нуждите и настроенията си. Потребителите на чай на листа обикновенно изтъкват като аргумент, че в пликчетата има шанс да попадне всичко що е насметено от пода, но за мен е по-приятно да наблюдавам как листата на чая се разтварят и плуват свободно, отколкото да се притеснявам за неща, които оцеляват във вряла вода.

За приготовлението на този чай, аз използвам описаната преди от мен каничка с мрежесто бутало, която ми позволява да „помпам“ и така да не оставям листата да се утаят на дъното, а да ги разпръсквам да плуват из целия обем на съда. Само две думи за каничката. Намерих си я от чудния град Трявна и оригинално служи за правене на пяна на мляко, но като изкючим два дребни детайла е идеална за чай. Отново благодаря на всички, които ме насочиха.

Този тип чай, а и според мен всички видове черен чай, е добре да се приемат със закуска, защото в противен случай може да раздразни стомаха. Моята предпочитана закуска с този чай се състои от препечени филйки, кашкавал и варено яйце. Установих, че в този случай кашкавала е по-добре да се консумира студен или само леко постоплен, а да не се запича с филийката.

Ако пия за втори път през деня от този чай много често си добавям мед и/или мляко, за да омекотя вкуса му. Чистото мляко за пиене, което се продава по магазините, е най-добро за чай, но често се случва да ползвам и от едно „Nido“ (мляко на прах), което си е компромис.

За ефекта на чая. Ефектът му е изключително благотворен върху мен. Ако сексът не беше сравняван с всичко, щях да го оприлича на ефекта след сутрешен секс, когато сме имали възможност да си починем малко и да се оправим без да бързаме. На мен този чай ми изчиства главата, успокоява ме и ми дава възможност да се концентрирам върху работата, без да се разсейвам от плътски въпроси и заради точно тази липса на подобни мисли направих горното сравнение. За разлика от зеления чай той не ме енергизира толкова и затова наистина е по-подходящ, за когато имаме работа.

Както, мисля, казах и преди организма се нагажда към всичко и нещата, които го стимулират са едни от най-добрите примери. За това търсенето на нови видове чай и усещания изобщо, е процес, който не трябва да спира.

Категория: чай

2 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • madlen на 09.01.2005г. в 07:37ч.

  :) По принцип пия различни чайове през различното време от деня.
  Но сутрин винаги започвам с English Breakfast на Twinings /листенца, не пакетчета/. След като изпробвах доста черни чайове /вкл. Earl Gray/ установих, че този ми действа на добре. Зарежда ме с енергия и ме концентира за няколко часа. Пия го на гладно /или изяждам някаква малка сладка../.
  Следобед, пия или черен чай отново или зелен. Зависи дали искам да свърша още доста и полезна работа или просто искам да пия чай с интересен flavour.
  Вечер пия зелен чай..

 • Михаил на 17.02.2010г. в 09:58ч.

  Earl Gray е любим чай и за мен.

  Този чай е част от моктейла London Fog (http://en.wikibooks.org/wiki/Cookbook:London_Fog).

  Напоследък пия два южноафрикански чая – ройбос (http://www.lechitel.bg/product.php?p=104) и хънибуш (http://www.lechitel.bg/product.php?p=102). Ройбос е малко по-тежък, хънибуш – по-лек. Тези два чая имат антиоксиданти по същия начин, както черния и зеления чай, но нямат танин, могат да се киснат в чая колкото си искаш, и, не на последно място, стават и за деца.