трънки и блогинки

Помощ за плюшаците

Написано на: 17.12.2004 · 9 коментара

Тъй като наближава Коледа и на всички ни се иска да станем за малко някак по-добри, аз реших да направя едно нужно и добро дело – да почистя плюшените ми другари. Обаче, не знам как.

Ето личните им истории, с надежда, че ще предизвикат вашето съчувствие:

Специално Илойшъс (червеният, от дясно) е изминавал в мое присъствие растояние равно поне на обиколката на земното кълбо и ако съдя по последните ни разговори се стеснява да завързва нови контакти, заради неугледния си външен вид. Белият заек Станфорд (да, той е белият от горната снимка) пък държи на своя оригинален цвят и иска да бъде винаги соаниран. Аз не знам какво значи „соаниран“ и ако може някой да ми каже, защото все пак Станфорд е заек и…

Историята на Йори е още по-трагична, защото него често го ползват да ми бършат монитора или пък, ако нещо се окапе наоколо Йори бива пратен да се разхожда натам.

Тази сутрин попитах Славка за проблема си и тя неуверено ми предложи да ги изтупам добре (не, отхвърля се), да ги окъпя повърхностно със сапун или омекотител (да, това е реално, но дали е ефективно?) или да ги дам на химическо чистене (абсурд!). Надявам се аудиторията на блога ми да прояви съчувствие и да ми даде разумен съвет, а аз ще потърся помощ и от професионалистите от Битово.инфо.

Категория: всякакви

9 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • milen на 17.12.2004г. в 04:39ч.

  Аз лично съм пробвал да ги пера в пералнята (но на около 40 градуса), като добавиш и малко омекотител стават като нови… тоест готови на Новата година и за Нови подвизи:)

 • пейо на 17.12.2004г. в 04:51ч.

  Да ги уча за космонавти викаш? Не е лошо предложението, разбира се, без да се пуска центрофугата.

  А как ще изсъхнат после? Специално Илойшъс е някак си… stout към stoutish (не се сещам за добър еквивалент на български, а и той така се описва сам) и ме е страх да го мокря в цялост.

 • milen на 17.12.2004г. в 05:19ч.

  Аз лично ги закачих на простора :). Но в тези мразовити дни май не е подходящо. Но не бих препоръчал да ги слагаш на някакъв нагревателен уред. Не съм пробвал, но ми се струва опасна идея :)

 • пейо на 17.12.2004г. в 05:31ч.

  Да, нагревателен уред и влага ми звучи като мухъл…

 • Христина Недкова на 17.12.2004г. в 08:28ч.

  Струва ми се, че не си избрал най-подходящото време. Аз моите ги пера в пералнята и после ги оставям два-три дни на простора. Само че за това ми начинание избирам някой слънчев, но задължително леко ветровит летен ден. После са по-чисти и от нови, даже миришат на свежо (така де на омекотител :) ). Препоръчвам ти сега само да ги окъпеш повърхностно, а на лято да усетят истинскатата тръпка в пералнята :)

 • дафчо на 17.12.2004г. в 13:29ч.

  Ух ама това с пералнята е малко кофти, защото сплъстява ватата, не е ли по-добре с онези перящи прахосмукачки да се изгребе мизерията повърхнтостно? Така душата остава черна, но не и смазана?

 • Силвина Георгиева на 17.12.2004г. в 16:09ч.

  В пералня става, но за да не се сплъстят, водата трябва да е хладка – при горещата плюшеното става по-скоро парцалено. И задължително с омекотител. Веднага след това ги сложи на някой радиатор (няма да мухлясат), но трябва да ги държиш поне два-три дни. Дори след като са изсъхнали отгоре, остави ги да се потоплят още малко, за да изсъхнат и отвътре.

 • Юнуз на 17.12.2004г. в 20:26ч.

  От френски:

  Soin – грижа, помощ, внимание.
  Soigner – грижа се.

  :-)

  Ама как точно го „иска“ това този заек?

 • пейо на 18.12.2004г. в 10:13ч.

  Благодаря Ви! То само нови методологически колебания се създадоха, но е интересно като опит и предложения.

  Благодарение на пожелал да остане анонимен благодетел май им уредихме частно посещение в пералня със сушилня и после ще ги пратя на курорт (плаж на парното) да починат малко децата.

  Юнуз, заека въобще не е прост. Преди време ме подпитваше да съм му намерил инвалид, защото едно чероки си бил харесал, а и телефон му трябвал…

  А за думичката още повече благодаря. „Завръщане в Соан“… обясниха ми на мен.