трънки и блогинки

Избиратели в космоса

Написано на: 28.10.2008 · 13 коментара

Космонавтите, намиращи се в околоземна орбита, могат да гласуват в президентските избори в САЩ. Изрично е уредено в избирателния закон. Там се говори за сигурна процедура, по която се извършва гласуването, но не можах да я намеря.

Не мога да се сетя за такава процедура за гласуване, която да запазва в тайна от всички за кого са гласували космонавтите. Някой да знае дали е възможно и ако да – как става?

Допълнение: mname.org даде връзка, която дава отговор на въпроса.

Категория: кратки

13 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Michel на 28.10.2008г. в 22:28ч.

  A shot in the dark: криптирани съобщения до земята? :-)

  (Мисля, че в някои държави вече може да се гласува тайно и сигурно по Интернет, а понеже Интернет сигурно вече има и в Космоса, та… може би това е начинът? като примерно удостоверяваш самоличността си чрез електронен подпис и/или сертификат, а самото гласуване си остава тайно?)

 • Ik0 на 28.10.2008г. в 23:06ч.

  Според ето тази статия, май все още няма (добър) Интернет в космоса

  http://avtora.com/news/nowini/google_i_nasa__kosmicheskiya_internet_weche_ne_e_utopiya

 • Алек на 28.10.2008г. в 23:28ч.

  То е загатнато в статията във physorg. Аз бих генерирал за всеки космонавт по едно число уникално число за всеки кандидат, бих им пратил числата с кодиран email или ще им ги дам преди да излетят, и когато дойде времето те ще кажат числото, което избират, и само компютъра в изборния център ще знае как са гласували.

 • Алек на 28.10.2008г. в 23:30ч.

  @Iko интернет – по-скоро TCP/IP тунели – има на совалките от няколко години, но не се ползват много, защото NASA си има собствени протоколи, по-добре пригодени за доста големия roundtrip.

 • пейо на 29.10.2008г. в 07:16ч.

  @ Michel
  „Земята“ няма да може да се отвори и сама да им декриптира съобщението :-) Някой, който знае как да го дешифрира, ще трябва да го получи и съответно ще може да разбере как е гласувано.

  @ Iko
  „Къв’ да е интернет“ (tm на bol.bg) ще свърши работа защото съобщенията са кратки, а и както казва Алек въобще не трябва да е това, което знаем като интернет.

  @ Алек
  Нали *ти* би ги генерирал и съответно ще знаеш какви са числата. Каква ще е разликата, ако се криптира асиметрично за сертификата на компютъра в изборния център? Пак криптирането ще е само за защита на преносната среда, а след получаването, съобщението ще е в открит вид.

 • Иво на 29.10.2008г. в 12:23ч.

  Бюлетините в тъмна бутилка, през прозореца и се надяват да падне в някоя урна в САЩ в деня на изборите.

 • Никола Славчев на 29.10.2008г. в 13:55ч.

  Ето един примерен вариант:
  От избирателната комисия им дават един публичен ключ.
  Всеки си криптира гласа с него.
  После всички заедно си събират криптограмите на едно място. Немогат да си ги видят, защото са криптирани и само избирателната комисия може да го направи, но избирателната комисия неможе да знае коя криптограма от кого е. Като взаимно са обедени, че на всеки криптограмата присъства в архива и той съдържа точно толкова криптограми колкото са американските астронавти, то всеки един от тях подписва целия архив. Така ЦИК може да е сигурна, че това са гласовете именно на тези гласоподаватели, но неможе да каже кой глас на кого е. Разбира се поради малкият брой астронавти може да има колизии, например всички да гласуват еднакво и тогава тайната пропада. Това също може да се реши, ако гласовете само се верифицират локално, а иначе отиват в потока от всички електронни гласове където те да се обработват наедно с тях от единствен централен орган (комисия или софтуер), който единствен разполага с private ключа.

 • Д.Василев на 29.10.2008г. в 14:12ч.

  @пейо: Защо гласуването в космоса да е нещо по-различно от гласуването на кораб, военна база или посолство? Гласуват си анонимно хората в секцията, която са си организирали, и после по сигурен начин се изпращат резултатите от протокола.

 • Alex Stanev на 29.10.2008г. в 18:24ч.

  Ще използват ето този алгоритъм:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Blind_signature
  Това е начина да се реализира масовото онлайн гласуване, но това е друга бира…

 • пейо на 29.10.2008г. в 23:29ч.

  @ Никола Славчев, Д.Василев и Alex Stanev

  Изводът, до който стигнахме и в разговорите с други хора, чието мнение уважавам, се покрива с вашите предложения.

  Просто казано – трявба да се обособи нещо като избирателна секция на кораба, за да може да се гарантира тайната на вота, чрез предаването само на обобщени резултати до своеобразна ЦИК. Продедурите, които предлагате и вие, дават възможност за електронно гласуване, но не в реално време, а с опосредстване на предаваните резултати.

  Изискванията към електроното гласуване май са повече отколкото към хартиетното, но поне получих отговор на непосредствения въпрос.

 • Илия Горанов на 30.10.2008г. в 00:30ч.

  Така или иначе ако гласуването се обработва по електронен път в реално време, няма значение, дали си в космоса или в избирателна секция на земята – анонимността на вота се решава еднакво трудно.

  Иначе при обобщаването на резултатите – основният проблем е колизията, когато всички са гласували за един кандидат. Но тя така или иначе съществува и при класическото гласуване. И колкото и невероятно да звучи, дори на последните избори има секции, в които всички избиратели (не трима, а към 100 човека) са гласували за един и същ кандидат.

 • mname.org на 03.11.2008г. в 16:15ч.

  ето как:

  http://www.space.com/missionlaunches/081103-spacestation-vote.html

 • пейо на 03.11.2008г. в 16:21ч.

  @mname.org
  Благодаря, това отговаря на въпроса!