трънки и блогинки

Омекотяване на чая

Написано на: 03.11.2008 · 9 коментара

Чаят има много положително въздействие, но може да има и негативни ефекти. Когато съм предозирал или не съм закусвал, може да ме заболи коремът, или да ми се прииска пак да си измия зъбите, защото силният чай променя усещането за вкус и чистота в устата. Определени видове чай могат да предизвикат нервност, напрежение и дори усещането за треперене в крайниците. По външни признаци като разширени зеници или затруднена бърза комуникация, въздействието на чая може да се сбърка с това на някои наркотици и да предизвика дори завист в някои зависими.
Чаят кара бъбреците да работят, но диуретичният ефект понякога може да ви напомни, че човек е предимно течности. Продължителното пиене на един от най-хубавите и скъпи сортове чай отчетливо променя мириса и вкуса на някои телесни течности и може да ви накара да се питате какво става с вас. Един от начините да се избегнат тези не толкова положителни ефекти, а и начин за разнообразяване на дневния ритуал, е да се омекоти вкуса на чая по различни начини.

Мед
Медът изглежда добре, вкусен е, а дори и полезен. Всичко сладко се приема по-лесно и дава временно щастие и енергия. Същото важи и за чая с мед. Черният чай може да дразни и горчи, билковият – да е безвкусен, но когато им се сложи мед, и двата стават по-приятни. Проблем е, че стават еднакво приятни, защото медът оставя силен отпечатък върху вкуса, но всеки може да прецени кога е време да се наслаждава и кога време да ползва чая като стимулант. Нека напомня, че медът трябва да се слага, когато чаят вече става за пиене, защото високата температура убива полезните неща.

Мляко
Млякото омекотява и променя изцяло вкуса на чая. С мляко комбинацията става напълно друга, но е въпрос на спор и вкус как е по-хубаво. Обикновено млякото е студено, а чаят – топъл и ако все още в млякото има белтъци, те със сигурност се променят от температурата. Дали е добре да се пият заедно и дали ефектът е същият, като да се пиеха по отделно, не знам, но имам периоди, в които комбинацията ми харесва. Това, че някъде пиели чая с мляко не означава, че на вас ще ви хареса, но може да опитате. Дълго се спори чаят или млякото трябва да се налива първо, но аз нямам мнение, защото винаги съм доливал млякото и ми е интересно да чуя разумни аргументи кой е правилният начин.

Подправки
Всичко е по-хубаво с подправки и чаят е само още едно доказателство. В страните, където растат добрите сортове чай, има условия да порастнат чудни подправки и смесването им прави изживяването по-богато. Така наречената „масала“, всъщност е родово име на комбинацията на черен чай с подправки, и точните съставки и пропорцията им се пазят в тайна от всеки майстор. Това, че не знаете някоя велика тайна въобще не пречи да си експериментирате и да се изненадате как ще ви се получи. Типично българските билки също са прекрасни и сега е сезона да си купите вече изсушена лайка или липа, които струват обидно малко, а са толкова приятни на вкус и красиви на вид. Понякога си правя лайка с малко черен чай и се получава много приятно, особено за привечер.

Категория: чай

9 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Alex на 03.11.2008г. в 10:16ч.

  Мляко съм слагал само на масала – за който прочетох от теб и после се строших да търся. Не съжалявам – експеримента си струваше. :-) Канелата определено също ходи на зелен чай…

 • кольо на 03.11.2008г. в 10:39ч.

  Принципно рядко си подслаждам чая – предпочитам да го пия натюрел :) Единствено на билковите чайове слагам мед понякога, а в мароканския – задължително захар (кафява, ако може).
  Чай с мляко не бях пил до снощи, когато пробвах да си забъркам масала. Не знам доколко успях, но резултатът ми хареса.
  А подправките наистина дават много живот и характер на всеки чай – кедрови ядки, канела, кардамом, карамфил, джинджифил, че веднъж пробвах дори и с кайен на прах (чушките, де, не поршето) :).

 • Постинг Пейо на 03.11.2008г. в 10:51ч.

  Изпитвам ревност-повече така не може;
  трябва да се сложи точка
  до кога Пейо ще е първи?-постоянно се бръмчи:
  Пейо така мисли& Пейо това казал
  Пейо тук- Пейо там
  ама той знае английски-пише на немски
  Аз съм в сиво,искам да е мой конкурса
  в нещо съм най-добър-обичам
  да работя с молив:
  подостря се,пасва на белия лист
  ако греша-има гумичка
  а когато ми откаже да пише, плюнча го
  лично аз използвам и дъвка
  още има какво да се желае, но
  за сега това е положението
  Вечно ваш

 • sepuko на 03.11.2008г. в 11:02ч.

  Можеше да наблегнеш повече на факта, че меда не се сипва в горещ чай. Грешка, която правят 99% от хората :) Какво ще кажеш за лимон и фрешове като цяло добавени в чая? Идва сезона на мандарините, и да ти кажа една изстискана в чай със стайна температура прави чудеса. Да кажем, че с отвара от шипка става най-добре.

 • Бобсън на 03.11.2008г. в 12:32ч.

  аз обичам в горещ чай да пусна шепа суров бадем и да го оставя да кисне… след изпиване си изяждам чаенаквасените бадеми… Чувал съм че на места правят с фъстъци така…

 • sepuko на 03.11.2008г. в 12:46ч.

  @Бобсън

  Къде продават бадеми големи колкото шепата ти? Или имаш много малки ръце? Или може би имаш предвид шепа сурови бадеми?

 • Валя на 03.11.2008г. в 14:22ч.

  Голяма част от ценителите на чая възприемат добавянето на захар/мед/мляко като светотатство :)

  Аз бих си позволила да те насоча към един черен чай с шафран, който ми беше много любим за много дълъг период от време. Обикновено се среща под името Irish morning или Irish cream; като аз лично препоръчвам да си купиш насипен, а не на филтърни торбички.

  Хубави дни ти желая!

 • Оскар на 04.11.2008г. в 10:41ч.

  Въпрос: има ли разлика между билковия чай в пакетче или насипен? Само на мен ли ми се струва, че билковият чай в пакетчета почти не ухае на съответната билка (лайка, мащерка…) … все едно го смесват с нещо друго?

 • Светла на 04.11.2008г. в 13:54ч.

  От личен опит мога да кажа, че това за наркотичния ефект на чая си е напълно вярно. След дългогодишно прекаляване със силен чай, вече пия преобладаващо зелен и в много по-малки количества, но от сутрешен чай никога няма да се лиша, де.