трънки и блогинки

Нощна разходка до Кремиковци

Написано на: 04.11.2008 · 11 коментара

Кремиковци за мен винаги е бил голямото мръсно нещо, което ме подтиска, когато влизам в София от север. Тази вечер почти си бях легнал, когато Лариса ме разсъни и след кратко скитане, решихме да видим комбината, за който се говори толкова тези дни.

Стигнахме до самата ограда на завода, който не спира. Кльонът на оградата Кремиковци е наклонен само навътре – пречи на излизането повече, отколкото на влизането. Нощем може да се види силуетът на комините и индустриралните сгради, прожекторите осветяват праха, който е навсякъде, чува се шумът на производството и на този фон – силните лъчи, които, на периоди вероятно, някоя от пещите излъчва в ноща. Но въпреки всички тези мръсотии, небето е ясно и звездите са много по-ясно видими от София, над която тегне смог. Жалко, че нямах фотоапарат – гледката с лъчите, отразяващи се в небето, на фона на индустриалния гигант, е забележителна.

Минахме и през селището Кремиковци, което трябва да е квартал на София, но поне в частта си с блоковете се различава значително от другите квартали. Пусто е, около блоковете почти няма паркирани коли, а видът на фасадите, магазините беше като от преди 10-15 години. Строени са училища, културни домове и други обществени сгради, но са западнали. Някой е вложил много труд, емоции и старание, които днес не са потребни. Кремиковци изглежда като място, което има много повече минало, отколкото бъдеще.

Категория: всякакви

11 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Nick Angelow на 04.11.2008г. в 08:32ч.

  Ех, Пейо, Пейо.

  Да бяхте се обадили за тази нощна разходка :(.

  Едно, че съм работил над десет години в онзи район, второ, че имам фотоапарат, трето, че харесвам нощните снимки. Не ме забравяй следващия път, pls.

 • пейо на 04.11.2008г. в 08:48ч.

  @ Nick Angelow
  Всичко беше твърде импровизирано, но идеята за една фото-разходка до Кремиковци е много добра.

  Имаш ли идея от какво може да са били тези лъчи, които идваха от средата на комбината?

 • И.Е. Станков на 04.11.2008г. в 10:25ч.

  Хубав разказ.
  Някак си нямам изградено мнение за Кремиковци, защото не живея в София.
  Но наистина ми е много странно, че всеки говори „да се затвори, само от полза ще е“, сякаш в Кремиковци не работят много хора. Тяхната съдба изобщо не е на дневен ред. Това не е правилно.

  По-интересен би ми бил фоторепортаж с лицата на работниците в завода.

 • LI на 04.11.2008г. в 12:34ч.

  Здравей,
  В последните 15-на години за комбината се изговориха и изписаха много неприятни неща. Това е мека думичка… Но в моето семейство, а и в много други /бих казала хиляди, не само за София/ това е било мястото за изкарване на хляба, шоколада, почивките и всичко друго. Изгледахме си и си изучихме децата. А работа е имало, имало е много съзнателни и скромни хора, за които това е било мястото на дневната и нощната смяна, общуването с колеги и т.н.
  И хубаво си го видял:
  …Строени са училища, културни домове и други обществени сгради, но са западнали. Някой е вложил много труд, емоции и старание, които днес не са потребни. Кремиковци изглежда като място, което има много повече минало, отколкото бъдеще…
  Съвсем друг е въпроса защо е построен, по какво нареждане, трябвало ли е…
  Там и сега работят живи хора, които не са си получавали заплатите от юли месец, тревожат се за бъдещето си – на себе си и на семействата си. Болно ми е от тази непотребност…

 • emil на 04.11.2008г. в 16:39ч.

  „Кремиковци“ работи на загуба и колкото по-скоро спре толкова
  по-добре за всички. След като не може да си плаща за енергиините доставки и суровини, ще бъде само увеличаване на агонията държавата да налива пари в него, особено на фона на идваща криза.
  Много по-добре би било дъпжавата да налее парите по инфарструктурни проекти, добив на енергия от възобновяеми източници, като осовободените от кремиковци хора биха били наети да работят в създадените там работни места

 • Mi6e на 07.11.2008г. в 18:48ч.

  Не става въпрос за завода като такъв, а за терените/огромни/ около него.Само се замислете! Как се строи в града , а в тази посока как е!Ще видите как ще се строи веднага след като се затвори предприятието-сега не може `щото „Кремиковци“ работи- но само почакайте.Работя в тази сфера и мисля, че знам за какво става дума.
  А колкото до нуждата от такъв сорт завод-ясно е, че всичко у нас трябва да се закрие за да внасяме от ЕС-и суровини и енергия, пък за хората-кой ти мисли-хиляди хора допреди няколко години са живеели от завода, но сега никой не го е еня!!!
  А LI има право-само като се огледаш какви сгради са строени-страхотен замисъл ама………..

 • Anonymous на 09.11.2008г. в 13:08ч.

  Прочетох коментара на Мише,защо размишлявате по този начин бе хора,я се посатвете на мястото на всички тези ,от който по голямата част са семейни издържат децата си и още по-малко когато и двамата родители са там,какво правят те като затворят Кремиковци, а да не говорим че има хора с по 30 години трудов стаж,къде утиват тези след това да работят за 300 лв. ли?Как според теб се издържа едно семейство с 300 лв, на месец дали сметки да се плащат дали друго да се купува,според теб на хората не им е еня за Кремиковци но не е така.Както ти се бориш да преживявяш така и тези хора.Познавам много хора и майката и бащата работят там и децата им учат,аз съм една от тях и да не казвам че уча висше и семестъра ми е 550 евро,а те са 2 в годината.Така че не размишлявайте по този начин,за да стигне кремиковци до тук и държавата не си е свършила работата къде е закона за кражба защо не се налага и защо някой не преприема мерки,защото този някой се е наял с пари и му е все едно какво ще стане и дали ще съществува креиковци, и не само кремиковци а като цяло навсякъде,колко хора в България мизеруваш и живеят със някви минимални пари дето стигт само за ток,вода и малко храна.А пенсионерите чиста подигравка тия хорица с тия мизерни пенсии.Оф нямам думи България е толкова хубава,само че българина е свикнал какво има да го унищожи но не и да направи нещо.И знаеш ли кое е най смешното тази година ходихме до Турция и там хората се смяха като разбраха какви пари взимаме ния в България и казват как може да работите за тези пари,как дан е може нали все пак трябва да се живее който може бяга от България и се спасява е това е цялата истина.Незнам младото поколение какво ще стане с него просто със всеки изминал ден нещата стават все по зле и по зле,цените се вдигат заплатите не,незнам как я мислят тая работа.

 • Mi6e на 11.11.2008г. в 18:19ч.

  Съжалявам, мила АНОНИМНА, че не си разбрала мнението ми.
  В това е въпроса-остават стотици хора на улицата /вече са повечето продавачи на зеленчуци, гащи, чорапи и т.н./. Но в нашата родина явно няма място за хора, които да произвеждат, а само от босове, шефове, управители…..Жалко е, че нямам приятели, с които да изпия едно кафе-всички са в чужбина-гледат бабички, деца, сервират, чистят и т.н.Но всички тия хора печелят петорно-шесторно колкото теб и мен взети заедно….
  А точно така родината ни затъва повече и повече и лошото е, че изход от тази ситуация няма и не виждам.Това е един кръговрат от,който измъкнане няма.
  Не става дума само за Кремиковци-виж колко завода и предприятия се доведоха с цел до закриване-само се замисли- колко хиляди се прогониха и колко се занимават с неща, от които нищо не разбират и следователно всичко тотално се обърква-не може 20години да работиш в производството и в един момент си на улицата и вече мислиш как да станеш шеф и да си big boss……….Лошо е, че се закриват предприятия без да се мисли за живота на хората-никой не строи заводи-само молове, админ.сгради, офиси/друг е въпроса че тия офиси са на чужди фирми,че наши вече няма/ ит.н. , т.н.Само това имах да кажа, жалко е,че такова чудесно местенце, каквото е България, се води към дъното само заради пари, българина е лаком и вечно няма да му стигат ,така че дръж се българино -тежки времена ни чакат…………..;-)

 • .... на 27.01.2009г. в 15:27ч.

  така какво му е западналото на район кремиковци бе??? по блоковете си има коли и те не са малко а и тук си има паркинги кво иска6 да са нака4улени навсякуде коли…я разгледаи през деня ама цялостна обиколка на кремиковци ве ходи до манастира горе и разгледаи ти си минал при порутените блокове мини някои ден на денна разходка ни6то ли4но но според мен квартала си е добре…

 • теди на 24.04.2009г. в 15:29ч.

  всички сте много заблудени,несте запознати с много важни факти.първо се информираите и тогава коментирайте.

 • теди на 24.04.2009г. в 15:33ч.

  кремиковци е хубав район можете да си направите една разходка има хубави кътчета и е по често от центъра.а