трънки и блогинки

Как да спечелим на ези/тура

Написано на: 09.01.2005 · 10 коментара

Тъй като и на мен ми се иска да знам как, реших да си направя игра и да се опитам да намеря решение.
Условията на играта, са:

 • Играта се състои от 128 хвърляния на монета.
 • Разполагаме със 100 пари.
 • При успех залогът ни се удвоява.
 • По време на една игра може да залагаме само на ези или само на тура.
 • Играта се счита за спечелена, ако парите в края ѝ са повече от тези в началото (повече от 100).

Стратегията, която реших да пробвам е играта в прогресия. Стратегията в оригиналния ѝ вариант е пределно проста и се състои в това да се удвоява залога при загуба докато печалбата не покрие и предишните загуби.
Предназначена за игра на рулетка пример за нея може да е следното развитие на игра: Залагаме 1 и губим, залагаме 2 (1 х 2), пак удвояваме като залагаме 4 (2 х 2) и пак губим, след това залогът ни става 8 (4 х 2) и при този път печелим. Печелим 16 пари, а сме заложили 15 и вече сме щастливи, че сме спечелили една пара. Де да беше всичко толкова лесно и на практика, но нали в момента имаме само игра реших да я приложа.

Вместо да се опитам да ползвам математиката, която не познавам, реших да намеря решение на задачата чрез брутализация. Брутализацията се състои в експериментално измерване на това по точно колко е най-добре да се умножава залога, чрез проиграването на играта мнооого пъти при тези условия. Разписах играта като проста функция и я вложих в рамка от няколко цикъла за да намеря къде ще бъдат дадени най-добрите резултати. Само предупреждение за тези, които ще компилират да увеличат малко инкрементацията на multiply, че така отнема над 6 мин на 3GHz да се сметне. А и още – аз пращам резултатите към файл и от там в gnuplot, и затова може би на терминал да не изглеждат хич ясни.

Оказа се че играта има нещо като оптимален отговор, който дава най-големи шансове за печалба. Ако умножаваме залога всеки път по 1.71 според резултатите от програмчето ще печелим в над 70% от игрите. Та отговорът в този случай се оказа 1.71 и точно като 42 се оказа, че означава както всичко, така и нищо, но заради и по-конкретни причини. Ако сметнем сумата, която бихме спечелили и вероятността да я спечелим резултатите няма да са толкова блестящи, нито толкова постоянни. Средната възвръщаемост на парите, която получавам е около 2.5% и това дали ще я получим или не въобще не зависи от това по колко умножаваме залога. Но тъй като цел на играта бе да се намери стратегия, която да спечели максимален брой игри, а не максимална сума пари мисля ми трябва нова игра или по-вероятно нова стратегия за да успея.

Категория: за шанса

10 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • al_shopov на 10.01.2005г. в 05:52ч.

  Стига писа простотии.
  Не можеш да спечелиш на хазарт в общия случай.
  1. Казината не позволяват да залагш произволно голяма сума.
  2. Рулетката не е същия вариант, защото освен червено-черно (четно-нечетно) и т.н. може да се падне 0 или 00. (Изобщо – прочети правилата на рулетката.)
  3. Не е лошо да се поназнайва математика. В случая – става дума за теория на вероятностите. И (ох каква изненада) – теорията на вероятностите е измислена точно затова – да не може така да се печели. http://www.cc.gatech.edu/classes/cs6751_97_winter/Topics/stat-meas/probHist.html
  4. Ако успяваш да получиш 2,5% възвращаемост така – по-добре да инвестираш в държавни ценни книжа, например в САЩ, но и българските също стават.
  И т.н.

 • пейо на 10.01.2005г. в 06:07ч.

  Стига псува ма Шопов…

  Знам за рулетката, знам за the house edge, знам че никой няма да ми предложи игра с нулева сума, а и минимална терия на вероятностите познавам. Излишни пари за хазарт нямам засега. Както казва един закоравял комарджия: „I hope to break even with the casino this week. I really need the money.“

  Идеята е за пътя, за играта, а не за целта.

 • lary на 13.04.2005г. в 17:25ч.

  zna4i vse pak ima na4in spored men – i toi pak minava prez udvoqvane – kato riska e minimalen – ima takuv(no e maluk kogato zalaga6 s maluk zalog a kato kasa ima6 dosta)

 • Петър Пенчев на 13.04.2005г. в 17:57ч.

  lary, точно това с удвояването е причината в кажи-речи всички казина по света от поне 50 години насам да има максимален размер на допустимия залог, така че да не можеш да удвояваш, докато спечелиш. Освен това как точно се връзва идеята с удвояването с другото – това с малкия залог? :)

 • пейо на 13.04.2005г. в 18:03ч.

  Момчета, не сте прочели заключението:

  Средната възвръщаемост на парите, която получавам е около 2.5% и това дали ще я получим или не въобще не зависи от това по колко умножаваме залога. Но тъй като цел на играта бе да се намери стратегия, която да спечели максимален брой игри, а не максимална сума пари мисля ми трябва нова игра или по-вероятно нова стратегия за да успея.

 • rengstone на 30.09.2005г. в 11:20ч.

  kakvi sa tiq raboti be hora ??

 • играча на рулетка на 12.07.2006г. в 16:56ч.

  искам някой който може да ми обесни теорията на вероятностите на монте карло за рулетката

 • Весо на 22.09.2007г. в 01:14ч.

  Има една заблуда че ако на ези тура всеки път удвояваш залога след загуба, накрая като спечелиш ще си върнеш загубеното досега + един първоначален залог отгоре. Само че няма да стане така и при достатъчно много опити, накрая все ще има достатъчно голяма поредица от загуби за да те занули. Защото капитала ти е ограничен, а колкото и малка да е вероятноста за голяма поредица от загуби все някога се случва. Може и от първия път.

  А казината имат праг на максимално залагане по друга причина- не могат да си позволят да рискуват с прекалено голям залог който може при загуба да им изяде повече от 5% от среднодневната печала примерно.

 • алабала на 17.02.2008г. в 20:36ч.

  Бат Пейо, мисла да те подпитам един въпрос, малко опасен ми се вижда, но ти ще се сетиш сам, откъде иде опасността :)
  Въпроса е: доколко си сигурен, че тея 2.5% не са продукт от реда
  result = rand() % 2,
  в смисъл, не те ли леко усъмнява, доколко са случайни тея числа? мене примерно ме съмнява, като им гледам сорса на rand-a. /лошо :(/

 • Anonymous на 24.08.2010г. в 16:08ч.

  ртутфгфуйи