трънки и блогинки

Още един глас за „седмокрилия“

Написано на: 14.11.2008 · 3 коментара

Взривяването на Мавзолея беше варварски акт. Представете си, правителството на комунистите да беше разрушило царския дворец, защото е символ на институция, която вече не съществува. Дори и комунистите, които безспорно са крайни в мерките по налагането си, не са си позволили да бутат сгради с такова значение. Направили са от бившия дворец галерия на изкуствата, а за своя прослава са построили в пъти по-голям и внушителен Партиен дом и много други обществени сгради и паметници.

Управляващите, от двадесет години насам, не са построили нито една значима обществена сграда, ако не броим „стратегическите обекти“ тип „Мол“, но налитат да рушат. За щастие, дори рушенето им идва сложно. Паметникът на незнайния съветски войн в Пловдив или т.нар. „Альоша“ сам се охранява най-добре, защото ако не беше толкова тежък и труден за демонтаж (чудно как тъпите комунисти са го изградили?), вероятно на опразненото тепе сега щеше да се вихри някаква дивна бира-скара. Днес ми е хубаво да виждам отдалеч „Альоша“, когато наближавам Пловдив и за мен той е спомен за изгревите, които съм посрещал от там и гледката на родния ми град от съседните тепета ще е грозна и празна без него.

Разрушението е характерно за безпаметните диваци, които оставят пустош след себе си. Паметниците са, за да се помни, да не се забравя миналото. Историята ще даде оценка, но съвременниците не трябва да отнемат на наследниците си възможността да се поучат от грешките им. Мисълта ми всъщност е за „седмокрилия“, „грозилото“ или „страшилото“ пред НДК. Защо искат да го бутат, без да знаят или могат да построят нещо? Безумен е, наистина, но той в действителност става „по-красив с разпадането си“. Какъв по-добър пример искате за обосноваване негативните страни на комунистическа България? Сгради като Мавзолея сега има само в Москва и в Пекин и от него можеше да стане, примерно, фантастичен музей на Комунизма, който щеше да е задължителна спирка за всеки чужденец или носталгичен българин. Какво по-нагледно от гробница на диктатор, за подкрепа на всички крайни тези относно периода? Скоро или по-късно там ще вдигнат поредния безличен бизнес център и организаторът на „схемата“ ще замине да харчи спечелените пари в страни, които се отнасят цивилизовано към себе си и своята история.

Нека „седмокрилия“  да остане както е или по-добре да се преобразува в архитектурна атракция и да се ползва като забележителна поука. В последните си дни, той ще е най-красив. Културата, общественото съзнание и цивилизацията са наслагвания на пласт върху пласт, а не варварско рушене и стихийно изграждане.

Категория: всякакви

3 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Michel на 14.11.2008г. в 11:14ч.

  Съгласен съм с теб!

  Да се руши е лесно, да се гради не е лесно.

  Паметникът пред НДК не ми харесва, но не бих го разрушил, защото е история. И защото грозни сгради от миналото, като него, са малко… Сгради, които да ни напомнят за годините 1944-1989.

  Аз бих го реставрирал малко, бих го позакрепил, най-горе ще направя малко соц-кафене, ще се вижда целият площад пред НДК оттам, а долу ще има музей на социализма. Ще махна грозните огради около паметника, ще засадя трева, цветя… и мястото ще стане много по-хубаво:)

  Браво, Пейо!! Веднъж да чуя някой, който не крещи „Събаряйтееее! Грозно ееее! От Соц-а ееееее!“ – а и знаем, какво ще се случи, ако махнат този паметнк оттам, колкото и да е грозен. Ще има я МОЛ отгоре, я паркинг, я нещо друго… Новите МОЛ-ове да не би да са красиви? Пфу…

 • Огнян Стоянов на 14.11.2008г. в 11:15ч.

  Дам… Т.нар. „Седмокрил“ всъщност е паметника „1300 години България“. Каква по добра илюстрация на отношението към държавата, нейното минало и бъдеще от управниците и самите граждани. „Прехода“ унищожи много ценности и явно е по лесно да се изградът нови, отколкото да се поддържат стари.
  Дайте пак да направим конкурс за символ на България. Какви 1300 години! България съществува от избори до избори и нейн символ е глупоста на спечелилия ги… Алелуя. Горд съм.

 • Anonymous на 14.11.2008г. в 14:49ч.

  Много хубаво си го написал. Много.