трънки и блогинки

Дискриминация тук, дискриминация там

Написано на: 17.11.2008 · 16 коментара

Чудя се дали това, че ми е забранено да посещавам дамската тоалетна, не е дискриминация? Аз не избирам естествените си нужди, отвътре ми идва.

Категория: мини

16 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Емо на 17.11.2008г. в 08:45ч.

  Не бе човек, пак не си разбрал. Дискриминация, ще е ако ти забранят да посещаваш мъжката тоалетна.

 • Bogomil на 17.11.2008г. в 09:42ч.

  А къде пише, че е забранено да се влиза в дамска тоалетна?

 • Илия на 17.11.2008г. в 09:48ч.

  На летището в Кайро видях „тоалетна само за мюсюлмани“.

  Интересно ми е ако някой тук пусне „тоалетна само за християни“, колко часа ще издържи, преди да го обвинят в дискриминация? :D

 • Силвия на 17.11.2008г. в 10:02ч.

  по ББС гледах предаване с подобни въпроси. В университета в манчестър девойките се разбунтували, че са дискриминирани , защото не могат да посещават мъжката тоалетна. Администрацията се принудила да направи всички тоалетни достъпни и за двата пола. Презентатора в края на програмата предложи MANchester да се прекръсти на PERSONchester :D
  За да бъде името политически коректно…

 • Longanlon на 17.11.2008г. в 10:30ч.

  забраната да посещаваш дамска тоалетна не е законова, а само социална

  никой няма да те арестува (освен ако някоя жена не се оплаче, че я гледаш гола, което е съвсем друг закон), просто ще те гледат странно.

 • bib на 17.11.2008г. в 11:36ч.

  Къш от женската тоалетна, дискриминант с дискриминант такъв! Отвътре му било идвало..

 • пейо на 17.11.2008г. в 12:00ч.

  @ Емо
  Най-страшно става като забранят която и да е тоалетна да се ползва.

  @Bogomil и Longanlon
  Лицата имат законно право да определят правила за вътрешен ред в помещенията и като част от тези правила е определяне ред за достъп и ползване на тоалетните. Не е законно уредено как да е точно, но лицата са в правото си да го уредят.

  @Илия
  Един от любимите ми примери за архитектура на ограничението са арабските улични писоари. Те представляват спирални преграждения, в които влиза мъжа и от улицата се вижда само от коленете надолу. Жените, които не могат да пикаят прави, не знам какво правят.

  @Силвия
  Чуден пример :)))

  @ bib
  Хайде само по малка нужда, дееее. Моооля

 • Xpucu на 17.11.2008г. в 12:48ч.

  Преди време рева как дамските тоалетни били по-мръсни (http://blog.peio.org/?p=1129), а сега продължаваш да се натискаш в тях да ходиш. Мдааа, кефиш :-D

 • алекс на 17.11.2008г. в 18:51ч.

  Че кой те спира? Аз лично ползвам когато каквото е свободно. Не съм имала случай да ме гонят, а мога да преброя на пръстите на едната си ръка, когато някой се е свенял да си върши, за каквото е отишъл, само защото аз съм там. Ако някой се стеснява да ползва тоалетна, само защото му се струва, че съм в повече, може би той не се усеща на мястото в самия себе си, или нещо не му е на мястото по него.

  Като всеки си прави, което му е нужда, ни е комфортно на всички.

 • Acnapyx на 18.11.2008г. в 02:08ч.

  Ако си говорим за дискриминация, нека минем в по-висши материи. Защо в някои (особено чувствителни към темата harrassment) страни и езици Бог често е от женски род? Редовно го долавям в някой текст на филм, или в песен. Например: „I met God today and she (!) told me…“ (само не ме питайте кой беше изпълнителят на това нещо, че убий ме, не мога да се сетя)

  Или, ако гледаме на нещата формално, защо да не е дискриминация, че ме глобяват за това, че се возя без билет в автобуса? А не е ли дискриминация, че примерно не ме назначават на работа след кандидатстване (така де, всички кандидати са с равни права, защо изборът на един да не е дискриминация спрямо другите)? Всъщност, нека изведем нещата докрай: нима нормите и регулациите не са форма на дискриминация?

  Въпроси, въпроси… повечето безсмислени. Отговорът вече е даден по-горе – „законното право“, което, колкото и анархистично да прозвучи, също по същината си е дискриминационно.

 • Емо на 18.11.2008г. в 07:50ч.

  Алекс: Ако аз имам нужда да те зяпам гола докато се къпеш, и според тебе: „Като всеки си прави, което му е нужда, ни е комфортно на всички.“, на теб дали ще ти е комфортно?

 • алекс на 18.11.2008г. в 17:50ч.

  Емо, прощавай, не ми хрумна, че има мъже, които се къпят в обществените тоалетни. Да бях знаела, да им бях подала сапунче… както и да биха го изтълкували.

  А и недей с трансфера напред – аз не казах „имам нужда“, а само, че ползвам, което е свободно. Жажда не бях декларирала, но ако ти имаш да споделиш, давай.

 • Емо на 19.11.2008г. в 08:07ч.

  Аз не тълкувах твоето ползване на тоалетна. Тълкувах твоето изказване: “Като всеки си прави, което му е нужда, ни е комфортно на всички.” и ти дадох контрапример … на който ти така и не отговори.

 • Емо на 19.11.2008г. в 08:08ч.

  алекс: И още нещо, лично според мен: Като всеки прави каквото му е нужда, му е комфортно на него. Защото неговите нужди, не е задължително да съвпадат с разбиранията на другите около него.

 • алекс на 19.11.2008г. в 12:53ч.

  @Eмо: Ако идеята ти е да си говорим глобално за мен и вижданията ми за живота, вселената и всичко останало, тук няма да ни е точно мястото, пък и защо да отегчаваме всички. А тоалетната е тоалетна и точно ТЯ е обект на коментарите ни, тъй както и на самия ПОСТИНГ.

  Не влизаме в тоалетната, за да се гледаме, а за да вършим, което ще ни е нужно за нашия комфорт. Това определено не задължава за взаимност, но за едновременност на комфорта подсказва.

  Нека го оформим така – ако ти влезеш в женската тоалетна, докато аз си сменям блузата, няма да ме стесниш. Ако ме стесняваше, бих те изчакала, но не бих ти го направила на въпрос. Ако ми пречи да ме виждат (не гледат, а виждат, убедена съм, че долавяш разликата), няма да го правя на място, където би било възможно. Ако го правя, значи съм ОК с това.

  И да, ползвала съм мъжки съблекални, когато женските не са работели и нищо не ми стана – нито на мен, нито на момчетата там. Не видях и да се изметнаха от ужас и свян от присъствието ми, напротив. И мъже са се събличали в женската, едновременно с мен. Къде е проблемът?

  Ако ме тревожи нещо в тялото ми, няма да се преобличам публично. Ако го правя публично, ми се струва тъпо да дискриминирам по полов признак. Знам, че „обичаят ни принуждава да се съгалсим с всяка нелепост“, но ме учудва, че от иначе орловото ти око убягва подобен двоен стандарт.

  Има мъже, които от свенливост не ползват писоар, а само кабинка. Тях няма как да притесня така или иначе. Ако ползват писоар и си го вадят на 50 см от който е до тях, кое би ги тревожило, че аз ще мина мимоходом, на метър зад гърба им? А тук точно за дискриминация и двоен стандарт става дума.

  Май попресрочихме времето и пространството, което е допустимо да заемаме на чужд терен.

 • Ему на 20.11.2008г. в 17:40ч.

  …естествени или свръхестествени, нуждите идващи от вътре, се задололяват единствено и само навън…