трънки и блогинки

Няма да следвам nofollow

Написано на: 19.01.2005 · Няма коментари

С учудване научих за идеята да се въведе атрибут rel=„nofollow“ към връзките, който да указва на търсещите машини да не ползват тези връзки, когато се изчислява значимостта или pageranк за дадена страница, като средство за борба със спама в коментарите на блоговете. Така спамърските url-и нямало да получават кредит от напусканите коментари и това трябва да ги откаже от практиката им.

Според мен това е доста тъпо и аз няма да въвеждам тази практика в блога си. Нима тези хора не се научиха от толкова години борба със спама? Не само е тъпо, но и противоречи на идеята за равнопоставеност на мрежата да се отказва значимост на определени нейни сегменти. Даже напротив, аз се сещам само за начини как този атрибут да се употребява злонамерено за всякакви номера в света на оптимизацията на сайтовете за търсещите машини.

Нямам намерение да отказвам и минималната полза, която хората, които са така добри да пишат коментари в блога ми, може да получат от индексирането на техните блогове от Google, нито да правя живота им труден с разни системи за регистрация или „кажи какво пише на картинката“ номера.

Борбата с идиотите не е започнала с коментарите в блоговете и няма да свърши с тях, затова нека да не пречим на добронамерените хора поне.

Категория: всякакви