трънки и блогинки

Какво бихте правили в…? (2)

Написано на: 18.11.2008 · 11 коментара

Предишният път, когато попитах „Какво бихте правили в…?“ получих фантастични препоръки и се запознах с хора, които направиха пътуването незабравимо. Искаше ми се да разкажа за виенските приключения с Райжеков, за фестивала на виното и спокойствието на австрийската провинция, за пиянските скитания по пражките калдъръми, за коспомолитното очарование на Берлин и разговора с И. Е. Станков, за немската сватба в градина край Елба, за водата, лодките и бирата с Александра покрай каналите на Хамбург и още много малки и големи неща. Иска ми се да разкажа, но повече ми се иска да се забавлявам и да създавам спомени, а разказването им ще остане за времето, когато ще избера по-спокоен и скучен живот и затова обратно на въпроса.

В четвъртък тръгвам на път. Направлението е Швейцария и малко от Италия. Искам места, където има ред, чистота, планина, зеленина и вода и затова съм начертал следния маршрут: Женева-Лозана-Берн-Цюрих-Лугано-Комо-Милано. Основните ми идеи са да посетя CERN край Женева, да клатя глава загрижено за финансовата криза в Цюрих и да се разхождам покрай езерата, където прокуденият Славейков е живял преди смъртта си. Освен тези бегли цели, мисля да си я карам по изпитаната схема -да поемам към всичко, което ми привлече вниманието, да казвам „да“ на всяко предложение, да опитвам нови неща за ядене и пиене и слушам препоръките на местните и хората, които са били преди мен по тези места.

Ако сте били и имате препоръки и впечатления от горните места, би ми било много интересно и полезно да ги науча, а този път обещавам поне снимки да покажа повече.

Допълнение: Пътуването отпада засега. Препоръките ви не са напразни, тези места искам да ги видя и ще го направя.

Категория: всякакви

11 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Ани на 18.11.2008г. в 11:34ч.

  Привет!

  моите скромни бележки по тема са:

  Милано е твърде комерсиален и не-италиански. Две неща си заслужават наистина: Катедралата (Il Duomo) и Castello Sforzesco. Заведенията в центъра са туристически и им липсва уютът на италианската кухня.

  Lago di Como е приказно място. Препоръчвам отсядане в старата част на Комо (т.е. около брега на езерото). Оттам има транспорт (кораби) до всяко градче по езерото. Заслужава си пътуването – Bellaggio има невероятна гледка (на около 2 часа от Комо). Ако нямаш много свободно време препоръчвам близкото Cernobbio (на около 15 мин от Комо). Градчетата имат идеалната комбинация от история, градини, уют и щипка аристокрация ;)

  В случай, че имаш свободен ден препоръчвам съседното езеро – Lago di Garda. Има редовни влакове до Peschiera del Garda (от Милано е на около час), което е на 4 км от крайната цел Sirmione (любимо място на Мария Калас ). Полуостровът е във формата на змийски език и гледката към планините е страхотна. Преди мноооого години е било любимо място и на дребвните римляни, чиито „почивни станции“ са все още налични.

  Buon viaggio :)

 • Гонзо на 18.11.2008г. в 13:00ч.

  Вместо Милано (или покрай) аз бих препоръчал Бергамо. Въпреки, че липсват отделни забележителности като Думо и замъка, целия стар град е доста по-интересен. Дано да успея да си довърша писанието за Бергамо тия дни. Иначе в Милано можеш да се възползваш от доста интересните „примоцийки“ по някои местни кръчми. В определен ден от седмицата, обикновенно от 7 до 9 вечерта на цената на едно питие можеш да седнеш на масата на шведите. За съжаление нямам адреси, защото нас ни водеха. Едното такова заведение беше до един от каналите в Милано.

 • пейо на 18.11.2008г. в 15:47ч.

  Благодаря и на двама ви. Няма ли някой нещо хубаво за Милано да каже или само за транзитна спирка става?

 • bib на 18.11.2008г. в 16:51ч.

  Ани е права за Милано, минавала съм от там – няма много общо с другите италиански градове.

  Известен е като столица на дизайна и това ще бъде моята отправна точка, когато го посетя – надявам се да е съвсем скоро. И буквалната ми отправна точка ще е Palazzo della Triennale di Milano, където е музеят на дизайна. От там съм сигурна ще мога да събера инфо накъде да продължа. Колкото до дизайнерите – сигурно всички имат ателиета там :)

  В Швейцария ти трябва международен паспорт – често пропускан факт ( може би не и от теб, но все пак да кажа), тя не е член на ЕС. Най-хубавото и впечатляващо нещо в Швейцария е природата :) – клише, обаче вярно. За съжаление познавам само Люцерн. Това което мога да кажа за хотелите е, че 2 звезди се равняват на нашите 3 и дори 4 и можеш да отседнеш без да се замисляш. Във всеки хотел има книжки от типа Програмата, но доста по пълни и ще могат да отговорят на въпросите, на които не получиш отговор тук (все пак са туристическа дестинация).

  Приятно пътуване.

 • златката на 18.11.2008г. в 17:45ч.

  В Швейцария обикаляй навсякъде където можеш. Цюрих е нищо кой-знае колко особенно ако не броим парка около езерото , дано не е студено и да има и наденички на колички-божествени са :) Малко над центъра е стария им град- съвсем лекичко напомня за Несебър..Най-голямата красота на Швейцария съм я открила по селцата и откъснатите ферми. Щом ще слизаш към Комо обиколи и тук-таме из италианската част.Много ми харесва,макар че повече си падам по педантичната подреденост на швейцарците в немската част.Дано имаш късмет да видиш ябълковите градини.Те са по пътя от Женева към Цюрих.Обезателно опитай швейцарския хляб. Ще потърся визитката на едно мотелче там, държи го българка женена за швейцарец и се радва искренно на всяка нашенска реч.
  Милано е гадно, но ако се връщаш през Словения може да наминеш за някой и друг час през Венеция- то ти е на път..Весело изкарване, да донесеш снимки :)
  и ако може 1-2 кила швейцарско сирене :) аз пък ще приготвя една традиционна швейцарска зимна манджа и ще се наплюскаме юнашки кат си дойдеш :)

 • златката на 18.11.2008г. в 17:52ч.

  p.s. най- евтините и прилични хотели са от веригите Формула и Етап в онази част на Европа.Но в Швейцария ти препоръчвам да си търсиш хостели за спане:) Ще ти харесат, като нашите хотели с 3 звезди са и освен това усещането е съвсем не така стерилно като в хотела.Приличния хостел можеш да намериш и за 70 CHF.Ако изпиташ нужда от българска реч ще ти дам адреси на 2 семейни хотела в които работят българи :) И да ти кажа най-кофти е, че във френската част не говорят немски и италиански, в италианската не говорят френски и немски и в немската освен на странен немски не можеш се разбра на друг език.С швейцарците , инак е пълно с араби , македонци, сърби .Хайде стига толкоз :) Весело :)

 • Гонзо на 18.11.2008г. в 17:52ч.

  Е не че Милано не става, просто не е тупистическа дестинация като Рим примерно. Още нещо, дето пропуснахме – от едната страна на площада на катедралата има един пасаж, образуван от кръстовише на четири преки, покрини отгоре със стъклен покрив и със съответните магазини и кафенета отдолу. Точно на средата има един бик, на чийто ташаци се завърташ на петичка, за да се върнеш пак в Милано. Като го пресечеш пасажа, се излиза близо до Миланската скала, отвън не е нищо интересно, но предполагам, че вечер вътре е доста.

 • Св. на 18.11.2008г. в 18:28ч.

  Привет! Съгласна съм, че ако не си падаш по опера или мода, Милано не е много привлекателен. Около Лаго ди Комо, освен Белажио, който е най-известният и гъзарски град, препоръчвам Варена – много чаровен и не толкова комерсиализиран. Има фериботчета, които често-често обикалят от град на град, така че не е проблем да видиш няколко. В Лозана съм ти казвала и преди, препоръчвам Collection de ‘Art Brut – един много необичаен музей на изкуство, създадено от хора без формално образование, така наречените маргинали – обикновено психиатрично болни, клошари, затворници с дълъг срок на присъдата и т.н. Едва ли другаде ще видиш такова нещо. Аз лично, ако посетя в скоро време Цюрих, бих отишла в ресторанта Blindekuh. Това е първият от един много специфичен вид ресторанти, каквито днес има и в Париж, Лондон, Москва. Не съм била, сигурно са доста скъпи, но бих искала един ден да ида. В тези ресторанти цари абсолютна тъмнина, обслужват те слепи сервитьори като идеята е, че когато те лишат от едно сетиво, всички останали се изострят и възприятието ти на храна, музика, обстановка се променя напълно. Ето сайта: http://www.blindekuh.ch/e/zurich/restaurant/restaurant.html. Незабравимо пътуване ти желая!

 • vladie на 18.11.2008г. в 23:20ч.

  Аз пък напук на всички изказали се досега харесвам Милано. Явно не търся „туристически дестинации“ и артефакти. Не че в Милано няма (Тайната вечеря, най-малкото). Но ако ти е интересно да попаднеш в градско място – модерен град, пълен с много шарен живот, това е мястото (не само изискани италианци с лачени обувки, но може да ти се наложи да минеш 20-на метра в компанията на напорист африкански уличен търговец, решил, че ти си дойната крава за деня, но заговоряйки го на английски, български или друг език, различен от италиански, си тръгва разочарован). За помощ и посоки избирай по-млади и свежо изглеждащи местни, защото другите не знаят и грам английски (ако не парлелеш италиано, разбира се :)

  Освен споменатите Дуомо и пасажа с бутици и Макдоналдс, в центъра бих ти препоръчал маршрута – Duomo, via Torino, Corso di Porta Ticinese, та чак до Piazza 24 Maggio и отвъд. Ще минеш покрай интересни малки магазинчета, графити, съперничести си със стенописите на ренесансовите майстори, всякакви площадчета, градинки, църкви, арки, фонтани и паметници, както и задължителните италиански сладоледи (непременно опитай страчатела и лешник от Frozen, по тая улица).

  Малките тесни улички също са задължителни.

  Леко биташката Via Buenos Aires с шаренията си и оживлението, както и малките обедни заведения наоколо, също.

  Намери и италиански пекарни, където най-добрият начин да се разбереш с продавачите е да показваш с пръсти, не че при вида на всичките вкусотии, ще ти останат думи. Такава има на via Fabio Filzi, която е тамън до централна гара (Centrale FS), която също е много впечатляваща и внушителна на вид, макар и в същото време отблъскваща, заради всякаквите безделници, които опикават околноста.

  За вечеря, ако имаш спокойно място за сън, препоръчвам бутилка червено вино и кофичка биволска моцарела.

  Милано е един малък Лондон.

  А музеят на дизайна и архитектурата е скучен, за разлика от магазините около Duomo, както и бутиците по Montenapoleone и via Spiga, които са наредени като някоя ширпотреба – по 5 от марка, да не пропуснеш някой, а накрая имаш Армани суперстор – Армани дрехи, Армани мебели, Армани тоалетна хартия и т.н.

  Градът е поддържан, има хубави пътища със страхотни павета и е светъл. Много добре организиран градски транспорт. Мисля, че бих повторил някой ден.

  Приятно :-)

 • кольо на 19.11.2008г. в 10:41ч.

  Съвет и от мен – не барай копчетата в CERN.
  :)

 • Омама на 20.11.2008г. в 17:35ч.

  Не се бъркай в носа, когато бройкаш роботките в CERN – и те душа носят… и дъвката – нито в ключалките, нито в ускорителя…