трънки и блогинки

Случайността като гарант за тайна

Написано на: 21.01.2005 · 10 коментара

Днес научих за интересна техника, която използва случайността като гарант за тайната. Техниката се използва примерно когато трябва да се проведе проучване относно въпрос, по който хората са склонни да не казват истината, ако са попитани директно. Пример за такива въпроси може да е дали сте извършвали (определено) престъпление, дали сте изневерявали, мамили или нещо подобно.

Техниката ми допадна толкова много, защото е изключително проста. При отговора на въпроса, запитвания ползва случайнизатор (да речем монета) и ако монетата се падне примерно ези – отговаря с компроментиращия го отговор, който е твърдо зададен от интервюиращия („да“ в горния пример), а ако се падне тура – казва истината. Така той може да отговори честно на въпроса, защото интервюиращия не знае коя страна се е паднала. Как се смята резултата е описано в този pdf. Нещо подобно е и XOR-а със нещо случайно, но това ми допадна чисто човешки повече.

Примери като този ме карат да си мечтая за нещо като джобен генератор на случайност. Да знае някой нещо такова?

Категория: за шанса

10 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Бобсън на 21.01.2005г. в 11:34ч.

  Знаем ний джобен генератор на случайност. Неколко вида има.

  Единия вид са едни плоски неща, най-често с цилиндрична форма, при които диаметъра на основата многократно надвишава височината на цилиндъра, така че при падане да е твърде малко вероятно да остане падналото цилиндър не на една от двете основи. Има ги тези генератори и като призми, при които основата е различна от кръг, но действат по същия начин. Монети им викат…

  Друг вид биват по- кубически като форма, като предимството им е, че генерират повече от един бит случайност при еднократна употреба. Зарове е техническия термин.

  Има и по-екзотични видове тип зар
  4-, 8-, 12-, 20-странни. Лично аз съм виждал 100 вариантен нещу-като-зар, но не го вярвам…

 • пейо на 21.01.2005г. в 12:03ч.

  Не, че не си прав, но аз нещо по-купешко си мислех. С бутони, екрани… дивно и интерактивно. Ма сега ми развали видението красиво.

 • sebastianz55 на 21.01.2005г. в 13:38ч.

  Сега само някой предприемчив търговец чака да прочете това, че да разбере, че щом има търсене ще бъде грехота да не се продава подобен продукт :).
  А иначе монетата с две ези винаги познава ;).

 • пейо на 21.01.2005г. в 13:52ч.

  Зависи какво питаш, sebastianz55.

 • FreeJak на 21.01.2005г. в 15:21ч.

  Има елки с RND функция. Не знам дали ще ти свършат работа, но за 2 лева ги бива.

 • пейо на 22.01.2005г. в 08:38ч.

  Хм, това с елките е интересно. Дали имаш идея как са направени, че да seed-ват този PRNG дето го имат?

 • FreeJak на 23.01.2005г. в 05:22ч.

  Аз съм терорист, не електричар :-). Има разни таблици със случайни числа в статистиката, ползват някакво разпределениел Вероятно са базирани на тях. Ако успееш да намериш маймуна дето да бъхти тоз бутон и да ти дава резултатите в удобен за теб вид и време, ще си доволен предполагам.

 • Калоян на 24.01.2005г. в 04:37ч.

  Да ви кажа аз за един джобен генератор на случайност. По рождение е у мен и понякога си го пипам от джоба. Наскоро разбрах, че се налага да го използвам от време-навреме, защото в противен случай силно се завишава риска от рак на просташката жлеза. ;-)

 • Никола Славчев на 26.01.2005г. в 11:56ч.

  Ако не ти се мъкне отделен калкулатор може да ползваш Lang.random() функцията на WMLScript, да ѝ направиш WML интерфейсче и да я качиш на някой сайт и от там в кеша на телефона си. Ако ти е Siemens от 4x серията или по-нов може да компилираш скрипта и wml-то и да ги качиш в drive-а откъдето да ги стартираш. Друг вариант е J2ME приложение, стига да подържа Java.
  Мен ако питаш не ти трябва устройство, а подход – света е пълен със случайности трябва само да се научиш да ги търсиш.

 • пейо на 26.01.2005г. в 17:32ч.

  @ FreeJack
  То маймуната ще съм аз, ама да хаквам китайска елка не ми звучи като най-примамливия проект.

  @ Калоян
  Ако ще съдиш по това в кой крачол ти е имаш проблем. Според моята статистика бие все на едната страна и не става за случайнизатор. Обаче ако ще да използваш като източник на случайност, колко често го ползваш по малка или по приятна нужда си вече съвсем над нещата и на теб случайнизатор не ти трябва.

  @ Никола
  Да, това с телефона е повече от отлична идея и ако не ме мързеше правя на geek щях сигурно на го направя. За подхода и света съм съгласен – идеята за gizmo се изоставя.