трънки и блогинки

Чай от жасмин

Написано на: 25.01.2005 · 12 коментара

Чаят от жасмин се оказа труден за приготвяне. Аз имам една кутийка на Twinings от доста време, но опитите ми водеха до неуспех и резултатите бяха с вкус на изстискана гадна трева. Преди няколко дена реших да опитам да подходя съвсем нежно към чая от жасмин. Под нежно имам предвид да не го попарвам с вряла вода и да не го кисна много. Резултатите бяха значително по-добри и затова искам да обърна внимание точно на тези два елемента.

Още не съм си играл да пречиствам водата за чай и затова ползвам студената вода за пиене. Ползвам студената, защото ми се струва, че в топлата има повече добавки. Препоръчва се да се ползва само прясна вода и затова, ако в каната ми има останала предишно кипвана вода я заменям. Специално за чая от жасмин се оказа много важно водата да не е завряла (около 70 градуса). Затова е важно да може да наблюдаваме водата и когато започнат да излизат първите мехурчета да спрем. Вариантът да кипнем водата и да я изчакаме да изстине не е толкова добър, защото във вече врялата вода има по-малко кислород, който помага за отделянето на хубавите неща от чая.

Другият много важен момент е времето, за което ще кисне чая. Моите опити показват, че след 5 мин. киснене вече се появява вкуса на трева и оптималното време да се кисне е около 3 минути. Това означава и че всичкия чай трябва да бъде разсипан по чашите след 3 мин., защото след това се появява тревистия вкус, за който споменах и неразсипания чай не струва. За да може листата да отделят максимално субстанция имайки предвид ниската температура на водата и краткото време на киснене, те трябва да бъдат оставени да плуват свободно и да не се ползват никакви мрежички, пликчета и подобни. Това ще ви даде и възможност да ги видите как се разгъват и плуват из чайника.

Самият чай има приятен мирис и много лек, успокояващ ефект. Тъй като няма кофеин, аз го пия най-често привечер, след като съм го изчакал да стане съвсем леко топъл. Освен, че топлата течност се отразява добре на организма този чай предразполага и към по-леко ядене като примерно някакви плодове, което ми действа добре. Едно от приятните неща, с които може да сложите край на важните неща, които вършите за деня.

Категория: чай

12 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • magdalena на 25.01.2005г. в 13:46ч.

  В комплект с жасминовия чай мога да препоръчам Мусорски, „Животът на една гейша“, леки солени бисквитки от магазинчето отстрани на Radisson и чорапи с пръсти… Всичко това обилно полято със самодоволство и най-вече тайнственост… На въпроса какво правиш отговаряй с „пия отвара от лековити цветя и вдъхвам живота през мъглата на жасмина“. Има вероятност след време да основеш някакво движение или поне партия… Тъй като онзи ден се върнах от Рим и без да прозвучи клиширано, но видях папата, искам да отбележа, че твоя жасминов чай ми прозвуча като неделната му проповед – завалено, но вдъхновяващо, заразително и пленително… като червеното килимче на малкия му прозорец откъдето помаха като Живков в добрите му години.
  Папата и жасминовия чай ще са винаги на мода. Аве!

 • Явор Атанасов на 25.01.2005г. в 15:30ч.

  За папата нищо не мога да кажа, но жасминовия чай не беше ли всъщност черен чай с цветове от жасмин?
  Мисля, че не е много подходящо да пиеш черен чай вечерно време, освен ако нямаш проблеми със съня. Но ако обичаш чай наистина, опитай Earl Grey с прясно мляко. Не на всеки му допада, но ако уцелиш пропорцията на млякото и чая е наистина вълшебно. Не е толкова загадъчен като жасминовия аромат, но вкуса е …….

 • пейо на 25.01.2005г. в 19:39ч.

  @ Магдалена
  Кучетата също почитат представителството на светия престол в София, като акат около 3 пъти повече пред него, отколкото по другите тротоари, но пък за сметка на това никога не се яхат пред него, предполагам, също от уважение.

  @ Явор
  Earl Gray ми е стар фаворит. Виж: http://blog.peio.org/index.php?p=228

 • Христо Еринин на 26.01.2005г. в 18:28ч.

  Ех! Не бъди толкова предубеден по отношение на топлата вода. В края на краищата тя идва до блока/къщата ти по същата тръба по която идва и студената. Магията се получава в т.нар. абонатна станция, където използвайки законите на термодинамиката тя си обменя енергия с водата за парното отопление в едно съоръжение, което изглежда приблизително така: http://georgi.unixsol.org/mypics/man_control_center.jpg (да, точно като контролния център на MAN мрежата на UnixSol/ЕСТНет). Казано накратко топлата вода си е студена вода, само че преживяла телеконферентна връзка с водата идваща от ТЕЦ-а/котелното на къщата. Възможно е да има малко по-различни вкусови качества, но това зависи единствено от водопроводната инсталация. Поради по-високата температура тръбите за топлата вода имат по-голямо желание да се задръстват с ръжда и да корозират. Тоест, ако тръбите са ти по-старички топлата вода може да има малко по-гаден вкус, цвят и консистенция.

  0.02 EUR

 • пейо на 27.01.2005г. в 15:58ч.

  Мда, ей заради тази способност да дават логични обянения на житейските мистерии, смятам е нужно и полезно всеки да има както личен лекар, зъболекар, фризьор, адвокат и личен физик.

 • Андрей на 28.01.2005г. в 05:27ч.

  Христо мисля, че е учил в Електронни Системи в Младост :)

 • borj на 31.01.2005г. в 05:47ч.

  Черен чай вечер не е страшно. Една чаша няма да попречи на съня. Все пак е черен, не зелен. Ейй, лято, клуб 603, как ме научи Широв в късна доба да пия Джони с черен чай … че и навик ми стана :))

 • borj на 31.01.2005г. в 11:45ч.

  Между другото Пейо, напоследък пия един Lady Grеy на Twinings. Една колежка ми го даде, че те не го пиели – същия Ърл Грей, но с добавка портокал и лимон (по 3%). Много е приятен.

 • пейо на 31.01.2005г. в 17:57ч.

  Ех, ефрейтор Йорданов, имате вкус Вие. И за уискито и за Lady Grey, който е отличен следобеден чай. За съжаление в България го има само в пликчета, а аз свикнах да разсипвам чая на воля.

 • borj на 04.02.2005г. в 09:09ч.

  Буржоа преситен такъв :))) А от къде си пазаруваш чаища?

 • пейо на 04.02.2005г. в 09:32ч.

  В Халите – от централния вход вляво е най-дорбе зареденото място което съм виждал. Там и с момата приказка става и изобщо е приятно.

 • ЦЕЛЕВЫЕ КЛИЕНТСКИЕ БАЗЫ для АКТИВНОЙ ПРОДАЖИ ВАШИХ ТОВАРОВ И УСЛУГ! ФОРМА ПОЛУЧЕНИЯ БЕСПЛАТНОЙ ДЕМОВЕРСИИ: http://xurl.es/128 на 23.03.2017г. в 12:42ч.

  http://xurl.es/128 ЦЕЛЕВЫЕ КЛИЕНТСКИЕ БАЗЫ для АКТИВНОЙ ПРОДАЖИ ВАШИХ ТОВАРОВ И УСЛУГ! ФОРМА ПОЛУЧЕНИЯ БЕСПЛАТНОЙ ДЕМОВЕРСИИ: http://xurl.es/128