трънки и блогинки

Типограф

Написано на: 01.02.2005 · 4 коментара

Тези дни се заиграх с една проста и според мен полезна идея за скрипт, който да коригира някои чести грешки в текст на кирилица. Да слага правилните кавички, тире, многоточие, интервали и малко по пренасянето на нов ред.

Подобен скрипт има и Артемий Лебедев, но не е дал кода си и не е ясно при какви условия може да се ползва. Моето са проста поредица от регулярни изрази, които правят нужните замествания, но ако се окаже добра идея, може да се направи красиво. Някои неща, като удареното „и“ и по-голямото разстояние след края на изречението, които ми се искаше да ги има – се оказа, че са зависими от браузър или шрифт, но останаха в кода.

На който му е интересно може да го пробва, а ако искате да видите код – заповядайте. Разбира се, идеи, корекции и препоръки са добре дошли.

Категория: проекти

4 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Георги Чорбаджийски на 02.02.2005г. в 04:46ч.

  Да коригира, като ги прави валиден HMTL. Така както си го написал си помислих, че си решил много по-сложен (и май още не решен) проблем.

 • Петьо на 04.02.2005г. в 05:20ч.

  Прекрасна идея. Мисля си да го изтествам дали ще се държи културно с по – голя, html код. Инак за да прави валиден html може да се използва tidy добавката към php.

 • пейо на 04.02.2005г. в 09:34ч.

  Забравих да уточня, че кодировката трябва да е windows-1251 защото А-Я въобще не знам къде се намират в други кодови таблици. Не че няма да се сетите, но на мен ми отиде един час за това.

 • zmeYpc на 24.07.2006г. в 10:17ч.

  Скриптът не е „подобен“, а авторски – http://www.artlebedev.ru/tools/typograf/authors/

  Много точно са посочени първоизточниците. Благодаря!