трънки и блогинки

Стоян FreeBSD Мишинев

Написано на: 11.02.2005 · 9 коментара

Преди малко видях, че се е появил url, който може да стане един от топ блоговете: mishinev.blogspot.com. Развълнувах са… Трудно ми е да повярвам, че и Мишинев ще се присъедини към блог вълната. Нека се опитам да обясня защо.

Стоян Мишинев (a.k.a. Машинев) е една от първите ми асоциации като се спомене FreeBSD. Той, FreeJack, Свен и още няколко колоритни типа са ми наложили някаква представа за FreeBSD и потребителите на FreeBSD, която слива в едно човек, диструбуция, начин на мислене и отношение към живота.

Значи първо всички те са големи, стабилни, здрави и спокойни хора. Не само техническите, но и чисто житейските проблеми не могат да ги помръднат на косъм. Солидността им като хора и непоклатимата им увереност предизквикват у мен и някаква почти свръхестествена вяра в операционната система, която са избрали.

И обратно – когато аз чета как са измислили нещо в FreeBSD, как FreeBSD примерно е счупила някакъв рекорд по производителност или е останала да работи, когато всичко наоколо е падало, аз правя и обратната асоциация като намирам още доказателства за могъществото и величието на тези хора.

Легенда за пример за FreeBSD и нейните хора е нашето щатско ISP. Основните администратори са четири човека, които не са американци – трима руснаци и един швед. Всичко хубаво, обаче ако руснаците нямаха навика да се запиват по произволно време на деня и то за няколко дена. Примерно ги наляга мъката в сряда на обяд и те почват запой, който трае до петък вечерта. Свен (въпросния швед) също пие с тях понякога, но той казва, че не го влече толкова и винаги спазва някакво благоприличие, като може да бъде намерен през работния ден.

Когато научих за това поведение на руснаците, аз попитах как и защо не са ги уволнили. Мениджъра, с когото разговарях, каза, че не само няма намерение да ги уволнява, а и ги е повишил наскоро. Той описа ефекта на запоите им като някакъв вид природно бедствие, което нанася вреди, но когато се изтегли почвата е по-плодородна от всякога. Според него, в следствие на алкохола те се издигат на някакво ниво над проблемите и когато се върнат дават невероятни решения. Мрежата, няма нужда да казвам, си функционира без проблеми.

Свен, от своя страна, също не беше особено притеснен, че колегите му може да ги няма по цял ден. Какъвто е грамаден, блед и рус, той се разхожда с един един огромен, но пропорционален му mug с кафе и съвсем спокойно си говори с хората по средата на работния ден. Всичко е стабилно, всичко работи – нека се трудят хората онлайн – FreeBSD машините са безотказни и поемат всички товари без проблем.

Заради тази солидност и стабилност аз се учудвам, че и Стоян Мишинев е решил да се присъедини към нароилите се блогъри. Просто не ми се връзва, някак си. Това, обаче, означава, че аз ще следя с голям интерес какво ще се случва на този url. Пък защо не… щом Весо си пусна блог, защо не и Мишинев?

Допълнение
Мишинев си каза.

Категория: всякакви

9 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • yovko на 11.02.2005г. в 16:37ч.

  Стига бе, ти изкара блогърите неуравновесени некадърници – ще ти вземем ордена на пълководците!!

  Опасявам се, че този блог не е това, което подозираш ;)

 • пейо на 11.02.2005г. в 17:00ч.

  Това пък от къде ти дойде!?! Аз за неуравновесени некадърници нищо не съм казвал, пък и през главата не ми е минавало… Не приемам, че мисълта ти може да е от типа на: „Ако не е два метра и не ползва FreeBSD, то той е некадърник“ и се чудя каква ли асоциация ти е дошла.

  А за това, което подозирам – може да не е, но ми се иска да бъде.

 • yovko на 11.02.2005г. в 18:17ч.

  Остава ти само най-трудното – да накараш Мишинев да пише ;)

 • Дончо на 11.02.2005г. в 18:24ч.

  На Пейо това за неуравновесените некадърници трябва да му е хрумнало в момента, когато моят блог видя бял свят за първи ден :).
  Ама честно бе, Пейо, кажи какво ти трябва от цифровите системи толкоз, че такава мека четка за Стоян – направо позавидях :)…

  Сега серионо – присъединявам се изцяло към думите ти. Не познавам Стоян толкова добре колкото ми се иска, но ако някога е имало проблем, който да е бил разрешен почти веднага – това е бил проблемът с който той се е „сдавил“.

  Интересно ми е какво ще пише в блогът… времето е пред нас… ще видим.

  И сега като пиша това (на почти литър бира – нещо с което датчаните не злоупотребяват по принцип) ми хрумва следния въпрос – кое би те учудило повече: Машинев със сантиментален блог, или Машинев, който инсталира Офис 95 на своя ноутбук, на който току-що е сложил Windows 98?!

 • пейо на 11.02.2005г. в 19:28ч.

  @ Йовко
  Аз се опитах да изразя изненадата си в текста, но пък нищо против нямам да се окажа неправ.

  @ Дончо
  Ауууу… ами аз и да искам как да направя добра асоциация с теб и ОС ми кажи? :)))
  Не можах да се сдържа – извинявай.

  Това да типизираме хората е грешка и плюс това води до скука, ако сме прави. А аз не мисля, че блога на Мишинев ще е скучен.

 • Дончо на 12.02.2005г. в 01:59ч.

  @Пейо: прав си, няма начин :).
  Аз също не мисля, че блогът на Мишинев ще е скучен, по-скоро ми се чини, че всяко списване в него ще е съпроводено поне с регионално честване на събитието :).
  Стояне – кажи си и ти бе, човек. Тука те одумваме, пък ти… нищо не казввш :Р

 • yovko на 12.02.2005г. в 03:34ч.

  Нищо не казва – ей такъв си – ако знаеш какъв зор е да го накараш да пише поща ;) Иначе няма лошо, Пейо, да се окажеш прав. Няма лошо!

  Мишинев, ще накараш ли хората да повярват в чудеса? ;)

 • turin на 12.02.2005г. в 03:55ч.

  Аз като от тези, които го познаваме преимуществено „онлайн“, се сещам за едно от редките ни разговаряния при засичане на една маса с бира. Та тогава веднъж Стоян казваше „их, значи, блогове, та блогове; аз пък що не си пусна едно туики?;))“. Йовко Йовков тогава му каза, че може да сложи в уикито си отгоре слоган „Другите за мен“ и само да си пие кафето, да чете, да се изненадва и да се радва. Пък суетните блогери да се потят да пишат сами в блоговете си ;)
  Та, Мишинев, това не е блогът ти, нали? Ти ще имаш уики ;)

 • Мишинев на 03.04.2005г. в 20:09ч.

  Снощи си приказвахме нещо с Искра и стана въпрос за това какво google знае за мен. Проверих и между всичките URL-и дето google изплю беше и този. Та, много благодаря за хубавите думи по мой адрес, но ще трябва да ви разочаровам. Наистина нямам намерение да пиша там, нямаше и да се регистрирам ако не ми се налагаше да имам регистрация за да пиша в блога отразяващ FreeBSD огледалото.