трънки и блогинки

Информация за бунтовете в Гърция

Написано на: 12.12.2008 · 13 коментара

Всички „традиционни“ медии съобщават за размириците в Гърция като ползват едни и същи международни информационни агенции и чрез това единство, породено от липсата на алтернативни източници, създават „истината“ за случващото се там. От тези съобщения трябва да стигна до заключението, че всички протестиращи студенти са войнстващи анархисти и че единствената причина за недоволството им е може би случайното убийство на 16 годишен ученик. Толкова! Това според нашите средства за осведомяване е всичко, което кара хиляди ученици и студенти да водят почти война с полицията и граждански формирования, сами определящи се като фашистки.

Не мога да не се сетя за фундаменталния цитат: “Една новина, получена от външен източник и излъчена самостоятелно, без да е поставена в съответния вътрешен пропаганден и информационен контекст, крие сериозни опасности” и да се запитам какво ми се спестява от събитията, които се случват в непосредствена близост до нас, в страна, доста близка в много отношения. „Всепризнатите“ средства за информация в този случай се доказват неработещи. Хартиените вестници се раждат остарели, телевизията е тромава и обременена от безброй вътрешни и външни ограничения, а формулата за радиото е „топ 40 + реклами“.

Ето някои от източниците, които ползвам да формирам мнение за случващото се в Гърция, с надежда, че и вие ще добавите местата, от които събирате информация:

Ще съм ви благодарен, ако споделите на какво интересно сте попаднали, което може да даде по-пълна, многостранна и подробна информация за причините и реалните събития в Гърция.

Категория: всякакви

13 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • bib на 12.12.2008г. в 11:27ч.

  аз се информирам от теб. обаче ми е много любопитно дали има съвпадение между убийството на студент в Гърция и бунтове, които се подклаждат и допълнително, и убийството на студент в София, в студентски град и стачките които ще последват тук.

 • пейо на 12.12.2008г. в 12:27ч.

  Не вярвам. Ние сме кротки хора, насилваме само близките си и нямаме традиции да изразяваме недоволството си с улични размирици.

 • krassyo на 12.12.2008г. в 12:33ч.

  Все пак да не забравят някои хора 1997-ма :-) Въпреки, че тогава беше от части провокирана работа.

 • krassyo на 12.12.2008г. в 12:38ч.

  Сори за спам-а ама мерси и за линковете много! Особено:
  http://baidalai.blogspot.com/ много ми допадна.

 • И.Е. Станков на 12.12.2008г. в 13:39ч.

  Супер линкове, мерси!
  Тия дни съм прекалено зает и бунтовете преминаха покрай мен, без да мога да им обърна внимание.
  Дали, ако инаистина настъпи тежка криза в развития свят няма пак да видим масови протести и народни вълнения на други места като през 68-ма във Франция и Германия? Напреженията са големи и набирани от много години, но засега устата на недоволните се запушваше с трохи от растящата баница. Сега баницата като спря да расте да видим какво ще стане. До колко и репресиите ще се засилят?

 • Бобсън на 12.12.2008г. в 14:11ч.

  Аз за новини ползвам http://democracynow.org във вчерашното им предаване от 2008-12-11 има подробно за размириците в Гърция. Има го архивно и на mp3, и на mp4 Видео… и други формати…

 • epistemic murk на 12.12.2008г. в 15:21ч.

  пейо, благодаря ти че сложи линк към бай далай. абсолютно си прав, че отразяването на ситуацията не само в гърция, но и по света, е под секаква критика. добре че има толкова много блогове и индимедии та да се децентрализира малко информационния поток и да сме по-малко зависими от официалните вестници.

  поздрави

 • bib на 12.12.2008г. в 16:28ч.

  @peio: вярно. само ще добавя освен, когато не ни орагнизират, както през 1997.

 • пейо на 12.12.2008г. в 20:04ч.

  @ И.Е. Станков
  Сетих се за бунтовете на Mainzer Straße, където ме беше завел и не мога да спра да правя аналогии между двете.

  @epistemic murk
  Пиши, пиши – много ми е интересно и те провевям по няколко пъти на ден. Ако можеш пускай по-кратко и често.

 • krassyo на 12.12.2008г. в 20:08ч.

  epistemic murk: за жалост кога ли ще решат, че блогърите им вредят и ще хванат и тях за гушата :-(

 • С. на 12.12.2008г. в 22:20ч.

  Блогът на epistemic murk май наистина се явява вмомента най-надеждният и бърз източник на информация на български език.
  Иначе, чета и http://www.focus-news.net/ . Гледах коментарите по статиите в сайтове разни, но бързо затихваха, мерси за линка към тази на „Дневник“. Въобще, мерси за линковете. (:
  А иначе, това с кротостта и насилието над близките… за съжаление, така е. Най-жестоки сме към най-близките си хора, особено ако са зависими от нас, а и въобще съм по-слабите, но към по-силните – не. Затова и сме на това завидно дередже.
  krassyo , те вече почват да се усещат за блогърите, така че :РР

 • krassyo на 12.12.2008г. в 22:24ч.

  Имайки предвид „образоваността“ на върхушката и рефлексите им на умряла котка може да се радваме на безпомощността им в областта на ограничаването на правата на интернет блогерите да публикуват свободно :-)

 • epistemic murk на 13.12.2008г. в 04:02ч.

  докато имаме свобода, ще пишем.
  като ни я отнемат… излизаме на улицата, друг начин няма :)