трънки и блогинки

Някои открития

Написано на: 16.02.2005 · 8 коментара

Тъй като ми се иска да вярвам, че с всеки ден ставам все по-мъдър и правя поне една крачка към пътя към съвършенството решиш да обобщя, с какво ми се е обогатил житейския опит пред последните няколко дена.
Откроиха се следните неща:

1. Портокалите трябва да се купуват по три. Това е идеалното количество, които може да се изберат от всяко множество портокали, което познавам. Плюс това, всеки трябва да си избира своите портокали. Един портокал в повече означава да се вземе някой не толкова хубав, а един по-малко – да се пропусне. Освен това три портокала са тъкмо достатъчно и за изяждане наведнъж.

2. Мармалада от шипки трябва да се консумира с бял хляб, за предпочитане от фабрично нарязания и с масло. Не-белия хляб има твърде силен вкус за мармалада. Белият хляб без масло е като не-белия. Дълги опити ми трябваха да обиколя всички комбинации, но преднината на белия хляб с масло е решителна.

3. За да спя изобщо в новите ми завивки и спално бельо трябва да съм току що изкъпан. Няколко часа преди лягане не върши работа! Аз изпитвах силна вътрешна съпротива да се мокря като ми се спи, но след две денонощия без сън се примирих. Все пак е добре, че не трябва да си мия и косата, за да заспя.

4. Трябва да пия витамини, че иначе много спя. Изглежда не папам правилните неща, защото не мисля, че количеството ми куца. Аз се харесах с „Vitaral“ и мисля мога да ги препоръчам.

В раздела за нещата, които не ме засягат толкова много се класираха:

5. Защо артистите държат толкова много на правото да смесват ми се обясни като гледах клипа на Мастика, който е направил Васил Колев. Аниме и диви балкански ритми – препоръчвам на всеки!

6. Apache 2.0.x не може да прави ssl предоговаряне за отделна директория. Накатко казано – не можем да ползваме http POST метода с SSLVerifyClient require. Bug 12355 и Bug 123585 oбясняват защо, но от това на мен не ми стана по-хубаво. Разпадна ми се финно настроената концепция за контролни панели скрити зад тежък ssl, която си работеше идеално на 1.3.x..

7. Балон на клечка с формата на сърце носи послание от рода на: „Тоя до мен може да се обучи да ми купува разни неща, без дори да му кажа! Мамо, не бой са! Ще се оправя в живота!“

Категория: дневни

8 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Дафчо на 16.02.2005г. в 12:04ч.

  Туй с балона е брутално и истина ;-)

 • Андрей на 16.02.2005г. в 16:42ч.

  Ей на защо хората седят на Апачи 1.3 :)
  Пък и ПХП си е все същото. Ако си пуснеш 2.0 трябва да използва процеси, а не нишки и тогава какво му е предимството? :)

 • Георги Иванов на 16.02.2005г. в 18:04ч.

  Две ръце вдигам за номер 3 , а и 4 го забелязвам при мен , но тва си го обяснявам , че по цял ден седя на едно и също място и се тъпча като свиня.

 • Андрей на 17.02.2005г. в 02:59ч.

  Относно витамините в т.4 – папай разни зеленчуци и пак ще си ги доставяш витамините, а няма да е химия. Например чушките са доста богати на витамин С, както и портокалите. Ако ти трябва калции, какъвто си висок, може да папаш на сухо суров сусам, но трябва добре да го смилаш в устата, иначе ще се изхвърли непреработен. Вярно, че таблетките излизат по-евтино, но пък си е химия. Силно ме учудва, когато някой е болен и му предписват таблетки витамин С, след като може да изяде 2 портокала и да поеме същото количество витамин С.
  Сега като погледна в кантара, след като папам от 3 месеца доста зеленчук и плодове, рядко храна с консервант и не се тъпча с изкуствени витамини, се радвам – 20кг по-малко.
  Какъв е проблемът на съвременното общество? Скоро и в БГ ще се опарим, като вече някой са се опарили. Храната става все по-достъпна, и по-лесно може да си я доставиш – следователно по-малко труд за повече храна. Човек започва да яде без спирка. Бих казал да плюска. И като се има в предвих, че според човешката физиология, на човек му трябват около 15 минути за да усети ситост, а хората в днешно време ядат набързо, не е чудно защо хората затлъстяват. Повече дъвчене на храната спомага за по-доброто ѝ раздробяване, с което се улеснява стомаха, но и така се поглъща по-малко храна за тези 15 минути и човек е сит с по-малко храна.
  Хайде стига за сега :). Всъщност се сетих да спомена, защо натуралните сокове в кутии не са за препоръчване. За разлика от България, тук в Германия е описан метода по който са направени. Съществуват такива направени от концентрат или такива от директно истискани плодове (директен сок). Значи тези, които ги има в България се правят по първият способ, от концентрат, защото другият е по-скъп. Как се работи с концентрат? Портокалите, или други плодове се изтискват на мястото на производство, след което сокът се дехидратира. Това е концентратът. Той се пренася до България или където е заводът и там се хидратира, и най-често и пастьоризира. При тези процеси се губят големи количества полезни вещества и витамини (особено при пастьоризацията). Как може да се различи прясно изстискан сок от такъв от концентрат? По цената. Цената е прясно изстисканият сок е поне 1.50Е (3лв) на литър. Този от концентрат може да струва дори 0.60Е(1.20лв) на литър. Хайде до следващият път :)

 • Георги Иванов на 17.02.2005г. в 13:18ч.

  Зависи и какъв начин на живот водиш , ако е застоял с каквото и да се храниш се лепи, трябва си и някъде да се изразходва енергия, макар и ГЕН-а да си оказва влияние и метаболизъм и прочие.

 • Андрей на 17.02.2005г. в 14:36ч.

  @Георги : Водя супер заседнал начин на живот и затова стигнах и 101кг. Сега съм 83. Храня се с по-добра храна, много застъпени са зеленчуците. Храня се разделно и сравнително спазвам това да не ям вечер след 8ч. защото иначе си затормозявам организъма през нощта. Пейо е свидетел, че наистина отслабнах :) Не правя спорт, по цял ден съм пред компютъра – дори в последните 6 месеца по седем дена в седмицата. Това, което се лепи е излишната храна, а тя идва от факта, че си слагаме по-големи порции. Гледах по немска телевизия предаване за американците. 64% са с наднормено тегло. Показаха, как с годините са се увеличавали порциите в заведенията. Как най-малката разфасофка Кока Кола от 250мл е станала 500. А най-голямата от литър, мисля, че 2.5 (една голяма кофа). Много се ядосвам когато отида на заведение в Германия и всички порции са огромни. Ако са наполовина, хем добре за моя джоб, хем добре за организъма.

 • Георги Иванов на 17.02.2005г. в 15:35ч.

  Да може и да си прав , а за филм препоръчвам да гледате Super Sizeing за вредата от M`c Donalds филма е супер в стил Farenheit е.

 • Дафчо на 21.02.2005г. в 14:50ч.

  -20 kg направо си е повод за поливане!