трънки и блогинки

Информация за бунтовете в Гърция 2

Написано на: 13.12.2008 · 6 коментара

Блогът на Бай Далай е мястото, където проверявам за нова информация относно бунтове в Гърция. За разлика от списвания за цял свят на английски Occupied London авторката на „Бай Далай“ epistemic murk очевидно не спи и резултатът си заслужава за търсещите актуална информация, за да допълнят пристигащото от информационните агенции. Вчера бяха публикувани две изявления, които дават яснота за мотивацията на участниците и гледната им точка към обществената ситуация в Гърция. При първи прочит и двата текста лесно да бъдат определени като писани от анархисти, но и за мое учудване техни автори са студенти и работници.

Окупиралите училището по икономика и бизнес в Атина (студенти?) са разпространили следната декларация, от която това е най-силната част:

„Ако нещо ни плаши, това е връщане в нормалността. В разрушените улици на нашите градове ние виждаме не само очевидните резултати на гнева ни, но и възможност да започнем да живеем. Нищо не ни остава освен да трансформираме тази възможност в житейска опитност, като вградим във всекидневието ни нашата кретивност, нашата сила да материализираме желанията ни, и нашата сила не да блеем, а да построим Реалното. Това е нашето жизнено пространство. Останалото е смърт.“

Асоциацията на работниците от атинския квартал „Свети Димитър“ също е публикувала декрарация, която обявява гражданска война на виновните за състояните на държавата:

„Ние сме в Гражданска война: с фашистите, банкерите, Държавата и медиите, искащи да видят послушно общество.“

И двата текста са силни и доста крайни за моите възгледи, но въпреки това дават светлина за реакция на процеси и формирало се обществено съзнание в продължила по-дъго социално-икономическа обстановка, която доста напомня на нашата. Интересното тепърва предстои.

Категория: всякакви

6 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Matt на 13.12.2008г. в 10:37ч.

  Никак не е лесно да бъдат определени като анархистки. Трябва доволна доза наивност за да прочетеш анархизъм в тези писания. Предлагам, драги писателю, да се запознаеш малко по-подробно с полето на философията преди да правиш такива смехотворни заключения.

 • Matt на 13.12.2008г. в 10:46ч.

  Аз бих ги определил като екзистенциални на първо ниво. Малко по-дълбока деконструкция на оригиналния текст рисува критика на Хобс, ако неговите идеи се приложат над модерния свят, което само по себе си е постижимо чрез една малка корекция. А именно, тази корекция е върху дефиницията на силния владетел – в наши дни това е капиталистическия дух който помита всичко изпречило се на пътя му. Аз бих тълкувал текста като рекламация на правото на човек сам да управлява живота си. Разбира се това право идва на цена непосилна за слабоумния. Трябва изключително остър интелект за да може човек да ползвува правата си в истинска степен. Иронията е, че за целия „прогрес,“ който капитализма осигурява ние затъпяваме от социална и емоционална гледна точка. Имаме все по-малко време и капацитет на мислене което да посветим на истински важните неща в живота. Неща като правата ни, връзките ни с природата и другите живи същества (хора и други животни) и, не на последно място, жизнерадостността ни.

 • пейо на 13.12.2008г. в 10:59ч.

  @ Matt
  Напълно си прав, че не съм наясно с философията на анархизма и затова употребявам понятието по-скоро в разговорния, а не философския му смисъл.

  Също така, не мога да отрека, че с втората част на втория си коментар синтезираш много точно проблемите, за което ти благодаря.

 • Спас Колев на 13.12.2008г. в 15:49ч.

  Да внеса малко груба проза: за разлика от повечето европейски страни, Гърция преживява един вторичен скок на населението през 70-те (+11% през 1971-81). Със съответното закъснение сега получава вариации на тема 68-а. По същата причина аналогиите с България са прибързани.

 • Селин на 14.12.2008г. в 16:39ч.

  „Неща като правата ни, връзките ни с природата и другите живи същества (хора и други животни) и, не на последно място, жизнерадостността ни.“

  Не бих могла да го кажа по-добре. За обществото ни природата се е превърнала в нищо повече от ресурс, от нещо, което служи само за употребяване, извличане на полза.

  Спас, аналогията е прибързана, защото гърците никога не са били под ботуша на тоталитарния режим, спуснат от СССР, те винаги са се борили за правата си, а ние освен 500-те години турско робство си имаме и 45 комунистическо. Родителите на бунтуващите се гърци са хората, свалили Хунтата, техните родители са воювали срещу фашизма. Това са хора, които от поколения се борят. Ние сме хора, които с поколения оцеляваме и това се е превърнала във водеща черта на националния ни характер. Най-лесно се оцелява, прекланяйки глава – което само по себе си е грешно схващане, защото така затъваш още и още. Но кой ти да го проумее, освен единиците, а една (или няколко) птичка пролет не прави.

  Прочетох пълния преведен вариант на текстовете, споменати от Пейо в „Бай Далай“. Не ме бива във философията, не знам анархистки ли са, екзистенциалистки ли са, сюрреалистки ли са (имаше и един, обявяващ се за такъв), но са човешки. Дълбоко човешки.
  Евала на хората, за което.

 • Гърция 2014 на 10.05.2014г. в 19:00ч.

  Това, че може да стане и че вече буквално става гражданска война е излючително притеснително и ако държавата не седне да чуе какво точно искат харода, не знам до къде може да се стигне.В крайна сметка нали политиците трябва да правят така, че хората да живеят мирно и спокойно, а не да праща войници и полицаи с които става доста сложно и бунтове и размирици и доста пострадали.Благодаря ви за статята, надявам се да ни информрате какво става.