трънки и блогинки

Какво бихте правили в…(3)

Написано на: 28.12.2008 · 13 коментара

Преди няколко седмици, когато исках да пратя едни книги, се сдобих със самолетни билети и набързо начертах план за обиколка на Германия. Случайностите, който доведоха до това, са предмет на отделна история за жената с чайника и жената с чая, но нея ще я разказваме отделно, а сега е ред на поредния пост с въпроси за препоръки относно градове и места.

Маршрутът е Франкфурт-Берлин-Хамбург-Кьолн и конгломератът от градове в Рур. Вчера, когато излязох от централната гара на Франкфурт и погледнах към небето, съмненията, че трябваше да продължа към Мюнхен се изпариха. Франкфурт засега показва възхитителна архитектура и тъй като прекарах цял ден в скитане по улиците, ще ми е полезно, ако някой може да препоръча нещо, което не е така очевидно като тези примери:

ffeye p1090504 p1090469

Освен във Франкфурт бях и в Майнц, а по погрешка и във Висбаден и сега седя в някакво място в курвенския квартал на града и кротко си браузвам, докато гледам как самотни мъже, намерили или ненамерили склонна жена за през нощта, уморени се прибират.

Истории се образуваха немалко, обаче ще си ги разказваме лично, защото планирам вечерта да тръгна към Берлин, където вече е почнала сбирката на деца-идиоти, наречена 25th Chaos Communication Congress (25C3). Червото е вече там, а утре ще представят как са реализирали една сравнително нова мечта – да си направя gsm мрежа. Освен това утре вечер има и концерт на Ich und Ich, а И.Е. Станков направи чудна карта с места в Берлин, за които времето май никога няма да стигне. Надявам се около пристанището в Хамбург да няма много вятър около Нова Година, защото планирам да прекарам няколко дни точно до прословутия Репербан. Хамбург е известен с много, но проблемът ми е с Кьолн и градовете наоколо.

Всички казват колко е хубав Кьолн, но никой не може да ме упъти към нещо конкретно. Катедралата е известна, но мен не ме влече толкова, защото ми харесва да гледам съвременна Германия. И така – основният въпрос: какво бихте препоръчали в Кьолн? Кой и какво си заслужава в градовете Дюселдорф, Есен, Дуисбург или Дортмунд? Ще съм благодарен на препоръки, насоки и съвети, а съм сигурен, че ще сте полезни и на други.

Категория: всякакви

13 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • a на 28.12.2008г. в 10:56ч.

  Кьолн е ужасен, мръсен, гъмжи от престъпност и емигранти, особено около гарата, иначе може да се разходиш на кея, там е хубаво. В дусибург може да разгледаш новото пристанище, ще намериш снимки в интернет. Ессен е много хубав, както и Бохум, конкретни сгради не знам или места. В Ессен, ако си чувал Цехе Цол Ферайн, Zeche Zoll Verein, казват, че там било хубаво – стари мини и сгради на завода преконструирани в кафета и магазини. В Дортмунд – Ромберпарк и Феникс геленде(Romberpark, Phoenix gelände) Не съм бил там, но казват, че било хубаво.
  Също Мюнстер – най-хубавия град в този район и типичен немски такъв, поне според мен. Има много, ама много катедрали, църкви и както им се вика, в този град. Общо взето е студентски град, но има какво да се види.
  А в Кьолн има лофтове, забравих, много са интересни, köln lofts, като напишеш, ще ги намери в гугъл, не знам точния адрес, както и много добра съвременна архитектура, но са извън града. Има няколко на кея, където на мястото на вече ненужното пристанище са напривили жилищни комплекси. Добри са.

 • a на 28.12.2008г. в 11:07ч.

  В Дюселдорф, по-точно близо до Дюселдорф – Нойс, има едно място наречело Хомброих. Бил съм там и мога да кажа, че си заслужава. Това е един огромен парк с музеи, много добра архитектура и може да си направиш раходка. Всъщност представлява една гориста местност с маршрути между отделните сгради, където са изложени скулптури или картини. Но самите сгради са също добри. Близо до него има някаква стара ракетна станция, на мястото е построена сграда от Тадао Андо, не съм бил, като минавахме ми го показаха.
  А хаoс са ентусиасти, не знам защо това негативно мнение за тях, а може би за хората, които се събират?

 • Васил Колев на 28.12.2008г. в 13:06ч.

  За CCC – чуй се с червото да видиш как стои въпроса с билетите, понеже снощи на една от лекциите казаха, че са свършили, и ще имат само за хора, пътували от чужбина, дето са се забавили. Не знам кога ще си там и как ще те приемат :)

  (иначе – изпусна великата лекция на Дан Камински, може само да те е яд :) )

 • пейо на 28.12.2008г. в 14:48ч.

  @a
  Много благодаря! Ще потърся местата, които препоръчваш и ще се постарая да видя повече от тях. За CCC – не мисля абсолютно нищо лошо за тях, а точно напротив. „Идиоти“ е употребена в най-лъчезарното възможно значение :)))

  @ Васил Колев
  Ако не ме пуснат през вратата, ще пробвам през прозореца. Ако и от там не стане – ще ида навсякъде другаде. Трябва да пуснат записи в крайна сметка, нали?

 • Alice на 28.12.2008г. в 16:58ч.

  Duisburg – лично не го препоръчвам. Живея вече 4 години там и се чудя, как може град с над 500 000 жители да е толкова скучен. Естествено има няколко приятни места:
  – Landschaftspark Nord (http://landschaftspark.de) – парк, индустрия и светлинни инсталации в едно
  – Webster Brauhaus (http://webster-brauhaus.de) – малка приятна бирария, със собствена бира
  – „Пилето“ (http://moourl.com/yc85v) – стряска всеки новодошъл. А до него има много приятен магазин за чай.
  – около марината – интересно направено (http://innenhafen-portal.de)

  Essen – подготвя се за културна столица на Европа 2010, и има много ремонти, но и много добра информация относно забележителностите на града и региона. Също като а гласувам с две ръце да посетиш Zeche Zollverein (http://zollverein.de) – най-големият ескалатор в НРВ. А до него се намира и Red Dot Museum (http://red-dot.de) – музей на съвременния дизайн – много футуристични печки, хладилници и автофарове. А също и перални, приличащи на космически кораби…

  За Дюселдорф и Кьолн трябва да си помисля по-дълго кое пресъздава най-добре съвременна Германия. За Кьолн обаче се сещам едно интересно местенце – на Феникс ще му хареса много… http://www.photoautomat.com/

 • Бобсън на 28.12.2008г. в 17:46ч.

  Koeln си има прекрасен музей ма Шоколада,,,

 • пламен на 28.12.2008г. в 17:59ч.

  Йа, Ich + Ich, зупаа!

  Кьолн НЕ е красив град, макар, че аз го харесвам – над 90% от него са разрушени през WW2, дори и квартала зад катедралата до реката, който е възстановен по-късно в стария си вид. Все пак разходи се из него – има много симпатични кръчмички. Задължително по „главната“ си вземи картофки във фунийка. Има и музей на шоколада, който става за убиване на половин-един час – на един от кейовете е. От другите NRW градове си струва само Дюселдорф – виж Neue Zoll на Гери и пий една бира в Uerige: http://www.uerige.de или на накое закотвено корабче по реката. Освен стъкларията във Франкфурт има едно по-старо площадче – питай за Römer.

 • Ива на 28.12.2008г. в 18:10ч.

  Дюселдорф – качи се на ТВ кулата, покривът на сградата отдолу изглежда много интересно. В кварталчето около кея, което също се вижда от горе, също има много оригинални сгради с криви и други нестандартни фасади.

 • Alice на 28.12.2008г. в 18:53ч.

  А ако отидеш в Uerige, задължително мини и през Et Kabüffke (намира се точно срещу Zum Uerige – Flinger Strasse 1 ) и си поръчай Killepitsch – Дюселдорфската версия на Jaegermeister. Гарантирам, че убива множество мозъчни клетки на веднъж.

 • Апостол Апостолов на 29.12.2008г. в 09:16ч.

  Цели 7 години живях в тази отвратителна страна и не виждам какво бих могъл да ви препоръчам…

  А, да… Препоръчвам ви да се върнете час по- скоро в България, да се нахраните ДОБРЕ, НО И ЕВТИНО в някой нашенски ресторант, да си пийнете хубаво винце и да си карате кефа…

 • Frau Greve на 29.12.2008г. в 16:01ч.

  Забравих!!!! Кафе Айнщайн (http://www.cafeeinstein.com/) е най-великото място за закуска. Няма да останеш разочарован.
  Дано си още в Берлин.
  Поздрави!

 • пейо на 30.12.2008г. в 00:48ч.

  @Alice и Пламен
  Благодаря ви, много :) Явно има няколко места, в областта, които си заслужават и ще си направя графика, за да ги обиколя

  @ Greve
  На 10 минути съм от мястото, даже мисля, че минах покрай него тази сутрин. Движа се по график и съм оставил съм си последния ден само за Западен берлин, а ти ако имаш по-точни инструкции – давай докато е време.

 • UZUMAKI на 06.01.2009г. в 15:08ч.

  Често пътувам до Германия и съм минал през доста места (не и в Берлин, д’еба). Есен е мн. приятен град, а Кьолн си струва дори и само заради катедралата и музеите. В Дуисбург има як зоопарк, а във Вупертал имат страшно нетрадиционен градски транспорт (т. нар. Schwebebahn). Въобще, нелоша страна, която с удоволствие посещавам, но в която не бих живял.

  PS Около Рейн е райско.