трънки и блогинки

DOAJ

Написано на: 01.03.2005 · 2 коментара

Вчера прекарах половин ден на конференция на библиотекарки. Да, това е точно толкова скучно, колкото звучи, макар че не останах за финалната част, за да видя пияни библиотекарки, но мисля, че не ми и трябва. За щастие, имаше и неща, които бяха представени от не-библиотекарки и те си заслужаваха.

Нека първо да кажа, че библиотекарките са настроени силно да подкрепят всякакви open неща. Тъй като професията им е такава, те искат да индексират и обхванат възможно най-много и затова подкрепят всичко що е свободно. От тях научих и за течението open access, което изглежда е библиотекарския еквивалент на opensource.

Като плод на това влияние се е родил един прекрасен проект – DOAJ (Directory of Open Access Journals). Той се стреми да събере връзки към научни списания, които са останали верни на академичните традиции и публикуват открито и безплатно пълнотекстовите версии на научни разработки. Целта е да се докарат възможно най-много хора до тези журнали и да се разпространи знанието в тях, каквато всъщност е и началната цел на академичното публикуване.

Може сами да видите, че те са свършили чудесна работа. Аз сам намерих около 8 журнала, за които не знаех, всеки от които съдържа неизвестно ми количество разработки, които може да са ми полезни и меко казано съм възхитен от възможностите, които се откриват.

Категория: за четене

2 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • schz на 02.03.2005г. в 01:23ч.

  мдам тази тема за архивирането и индексирането е доста интересна.
  Аз миналата година присъствах на нещо такова. Като темата беше свързана с категоризирането на информацията. Като цяло не ми хареса мнението на библиотекарите, което беше цитат по спомен „Всички имаме google, но няма добри методи за категоризиране на информацията в интернет“. При което аз веднага се сетих за http://dublincore.org, да не говорим, че имаше хора от dnevnik online и sega, които бяха, за да възхвалят услугите си, а библиотекарите искаха просто да чуят за алтернатива на тяхния начин на категоризиране. Надявам се dublincore да помогне в категоризирането на т.нар. онлайн библиотеки … а ако наистина добие широка популярност е голям напредък според мен.

 • пейо на 02.03.2005г. в 11:26ч.

  Аз не съм експерт в библиотечната дейност, но едно време помагах да се пише една дипломна работа, която трябваше да имплементира някакъв международен стандарт, точно за описване на книги (май MARK се казваше).

  Та стандарт има макар, че може и да не е съвършен, а и аз нямам разбиране за проблема. Плюс това мен ме интересува повече самото знание и изглежда библиотекарите са още един съюзник на идеята то да не се ограничава.