трънки и блогинки

Свободна имплементация на GSM мрежа

Написано на: 10.01.2009 · 4 коментара

Детска мечта отпреди няколко години ми е да си играя с GSM технологиите. Нямам конкретна цел, повече ми се играе и ми е любопитно да знам кое какво прави и как заедно работят като цяло. Без да имам теоретични познания в телекомуникациите съм се опитвал да разбера поне логическата роля на отделните компоненти на мрежата, но за разлика от технологиите, които изграждат интернет, за GSM няма лесно как да пипна нещо повече от мобилен телефон. Когато разбрах, че на годишния конгрес на CCC великият Харалд Велте ще изнесе лекция на тема „Как да оперираме своя GSM мрежа“ се въодушевих, че вече ще може и аз да си направя GSM мрежа вкъщи.

Отидох до Берлин, където Харалд Велте и Дитер Шпаар представиха проекта си за създаване на софтуерен пакет, имплементиращ BSC, MSC и HLR, който ползва стандартна базова станция, само да приема и излъчва сигнала. Видеото от презентацията е достъпно онлайн (310 MB) (или .torrent) и от него може да видите как и докъде са стигнали. От страницата на проекта може да научите малко повече подробности за идеята, която е в много начално състояние все още. Работи, но основно ограничение, за да можем всички да си пуснем по една GSM мрежичка е нуждата от определен модел базова станция (Siemens BS-11, каквито има не много), а също така и ISDN карта, която може по-лесно да се намери. Надежда за заобикалянето на тези изисквания дават хората от GNU Radio и с проекта им за създаване на свободна базова станция, използвайки USRP, която е възхитителна играчка с толкова много други възможни употреби.

Най-интересната част от представянето беше демонстрацията. След приключването на лекцията, Харалд и Дитер пуснаха инсталацията и сред имената на T-Mobile, Vodafone, E-Plus и О2 се появи мрежа, която се идентифицираше като 010. Свързах се към нея и получих sms със следното съдържание:

25C3-service announcement: Please attend the GSM talk at 11:30 in Saal 1! :-)

Съобщението бе изпратено от номер 2342, за време на получаване бе посочено 10:23:42 на 29.12.2008 (часът беше около 12:30 на 30.12.2008), а най-интересно бе, че за Message centre бе посочен номер, който започва с +447785ХХХХХХ и принадлежи към номерационния план, предоставен на Vodafone във Великобритания, а ние се намирахме в Берлин.

За радост на мобилните оператори и за спокойствие на КРС е явно, че засега предимно ще се възхищавам на усилията на разработчиците и няма да си говоря безплатно с комшията, но мисля, че няма да е далеч времето, когато ще може наистина да си поиграя с GSM.

Категория: свободни неща

4 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Васил Колев на 11.01.2009г. в 00:43ч.

  Има сериозен шанс на HAR2009 да пуснат такава тестова мрежа, там сигурно ще можеш и да разгледаш по-подробно:) Да видим какво ще излезе с лицензите и т.н. в Холандия.

 • N.Pepelishev на 12.01.2009г. в 12:19ч.

  Не съм 100% сигурен, но и в чужбина получаваш SMS-ите от собственото си SMSC, така че поне в номера няма нищо чудно.

 • пейо на 12.01.2009г. в 13:48ч.

  @ N.Pepelishev
  Кой ми е собствения SMSC, при положение, че ползвам номер на Глобул, пренесен в мрежата на Mtel, намирам се в роуминг и сим картата ми е регистрирана в тестова и с никого не свързана мрежа, която не би трябвало да ползва „маршрутизируеми“ номера?
  И през това време номера на SMS центъра е „истински“ номер, даден на оператор в страна, различна от тази в която съм и най-вече различен от оператора с когото имам договор?

 • N.Pepelishev на 12.01.2009г. в 22:11ч.

  Коментара ми беше в посока да не се чудиш на номера, не нещо друго.