трънки и блогинки

Защо намразвам мобилния си телефон

Написано на: 26.03.2005 · 20 коментара

Мобилният ми телефон започва да ме дразни все повече и повече. Дразни ме, въпреки че си работи както производителните са очаквали от него. Производителите – да, но не и аз.

Наистина не зная за какво ми са толкова опции и възможности в мобилен телефон. Това си е наистина занимание за хора със свободно време да обикалят по менюта и настройки и да цъкат и разучават. Този телефон го имам от около 4-5 месеца и мога да кажа, че съм му обиколил всички менюта и имам идея какво може да прави. Проблемът е, че телефонът го може, но аз не знам как може да го направя нещото си и трябва да цъкам и експериментирам докато го налучкам. Дори и нещата, които знам как се правят, ми отнемат по излишно много време, за да се спра и нацъкам правилната последователност.

За почти всяка операция аз трябва да цъкна по над 3 пъти. Ако това беше уебсайт всеки усабилити чичко щеше да каже, че имам сериозен проблем с ползваемостта, защото хората ще се губят в него. Това не е сайт, но аз проблема си го имам.

Ето няколко примера, за да не съм голословен: Имам секция за „управление на времето“, в която има „календар“, „мероприятия“, „задачи“, „часови зони“ и др.. За мен беше хипер-логично, когато исках да променя часа на будилника, да го потърся в точно тази секция. Да, ама не… След около 6-7 мин. ядно цъкане намерих случайно будилника в секция „екстри“, заедно с „калкулатор“ и „звукозапис“.

С настройките на интернета се омазах още повече. Има секция „настройки“ и там има подсекции „настройка на телефона“, „настройка мрежа“ и „свързване“. Е, казвам си, някое от тези ще са и GPRS настройките. Обаче не – тяхното място според създателите е в настройките на браузъра. Нищо, че тези настройки се ползват и за email и за mms, които са в съвсем отделна секция, нищо, че е тъпо да настройваш по-долно мрежово ниво от средство за ползване на по-горно, но това че са на пето ниво от центъра, наистина ги прави трудно откриваеми.

Най ми бъркат в здравето, обаче, двете адресни книги. По силата на някаква забравена настройка аз вкарвам новите номера в едната или другата и като търся в последствие не намирам номера, които знам, че имам. То ми показва името на обаждащия се, независимо от това, в коя адресна книга се намира, но аз не мога да търся в двете. Да не споменавам, че виждам само проблеми от използването на число за уникално id на записите в книгата, което позволява допълнителни проблеми от типа да въведа два телефона за един текстови низ или един телефон за двама.

Аз ползвам телефона си за няколко неща: да се обаждам, да снимам и за будилник. SMS не пращам всеки месец, но да кажем, че и за това го ползвам. За всякакви други неща като игри, органайзери, шарении и други глупости си ползвам компютъра, който може да не е чак толкова мобилен, но поне има свястна клавиатура.

Ако някой може да ми препоръча телефон, който да прави горните простички неща и те да са така подредени, че да мога да ги правя без да гледам телефона, обещавам ще го поканя да гледа когато го разбия настоящия в земята със страстта на древните лудити.

Допълнение:
Трябва да може да снима телефона:
cellphones in the temple

И още един аргумент за интернет възможностите.

Категория: всякакви

20 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • george на 27.03.2005г. в 15:14ч.

  nokia 9210i / 9300 / 9500 communicator

  просто всичко ти е в отделни екранчета – имаш се десктоп с най-често ползвани приложения, както и бързи бележки, там се изнася и гласовия рекордер, имаш си офис приложения, мейл (вътре в отделни боксове са ти и смс-ите), календар със ангажименти, и допълнителни приложения. :)

  а отпред си е само телефон.
  забравих ssh клиент, irc, icq, wap, html, java, в някои имаше и wireless. има и няколко портала където продават софт утра евтино – каквото ти е кеф. имаш и отворен код на симбиан-а ако си фен да си пишеш сам.

 • Георги Иванов на 27.03.2005г. в 15:50ч.

  Аз също съм против новите телефони , камери , простотии само дето още каблена телевизия няма. Винаги съм бил на мнение , че телефона служи за да говориш с него , а не да си качваш mp3-та и прочие простотии.

 • пейо на 27.03.2005г. в 20:27ч.

  @george
  Тези nokia модели наистина изглеждат впечатляващо, но ти ми предлагаш нещо много повече, когато аз търся много по-малко от това, което имам.

  Искам телефон като ipod – прост, лесен за ползване и да прави само едно нещо, но да ми доставя удоволствие като го прави.

  @ Георги Иванов
  Като гледам скоростите на обмен, които са възможни и резолюцията на която работят, нищо чудно да може и телевизия да се гледа, но нека това да го оставим за най-елитните гъзарски образци. Аз бих искал да си върша работа.

 • Емо на 27.03.2005г. в 21:37ч.

  Нокиа 3510, имам го 2 години и не го сменям за нищо друго докато работи. На мен поне не ми липсва нищо от това което предлага.

 • Георги Чорбаджийски на 27.03.2005г. в 22:51ч.

  Определено Нокия, колкото и да не ми се иска да ги препоръчвам. 6100 още държи цени, но е много качествен телефон. Иначе 6230 е екстра, но е малко скъпичък.

 • george на 27.03.2005г. в 23:24ч.

  6100 е под 240 лева вече, чисто нов с гаранция. много е биващ.
  имам и 6100 и 9210и, че ми писна да нося 250 грамовия камък (засега)

  жалко за 6310и… беше най-добрия бизнес клас телефон, с убийствен стендбай и дуракоустойчивост.

 • Петър Пенчев на 28.03.2005г. в 10:08ч.

  Чудя се защо никой още не е споменал Nokia 6310i – отчасти може би защото от известно време вече не го произвеждат :) Но все още може да бъде намерен, и си заслужава, точно от тази гледна точка: не може чак толкова много неща, но поне за мен тези, които ги може, ги може добре.

 • Петър Пенчев на 28.03.2005г. в 10:12ч.

  Макар че пък всъщност от една малко по-различна гледна точка, май напоследък нещата наистина вървят към това в един момент да има много функционалност в едно-единствено устройство – едно-единствено за удобство, и също така за удобство то да бъде сравнително малко и преносимо. Все още не съм съвсем наясно със собствените си чувства по този въпрос – дали действително бих ползвал нещо такова, което е хем телефон, хем някакъв вид компютро, хем и за запис поне на звук става, хем…. а, не, за видео или просто фотографии няма скоро да се откажа от истински фотоапарат. Но знае ли човек с какво ще ни изненадат производителите и идеолозите скоро :)

 • george на 28.03.2005г. в 14:25ч.

  Петре не четеш внимателно :)

 • N.Pepelishev на 28.03.2005г. в 15:08ч.

  Motorola c115. Няма буквално нито една екстра (няма интернет, няма инфраред, няма БТ, няма wap, няма цветен екран, няма камера, няма нищо). Има: телефонен указател (само в картата, за да не се бъркаш), хубава батерия (920 литиево-йонна), alarm clock. Цена (по промоциите – 29 лв. + 40 лв. Прима), сега малко по-скъп.

  Ако търсиш телефон с камера и нищо повече няма да намериш. Бих те посъветвал да си вземеш фотоапарат и прост телефон :) Така хем ще имаш фотоапарат, хем телефон, а не „ни риба, ни рак“.

  Много хора сега ще скокнат против Моторолата, знам че не са харесвани като телефони, но това е лично мнение – аз лично ги предпочитам по много причини, ама не е това целта на заниманието сега.

  п.п.
  http://www.gsmarena.com/motorola_c115-876.php

 • Петър Пенчев на 28.03.2005г. в 15:44ч.

  george, ако имаш предвид допълнението за камерата и Интернета, смея да твърдя, че това се появи *след* моя коментар :) Разбира се, последната дума в случая има Пейо – ако той каже, че аз съм идиот и не мога да чета, и това си го е пишело от самото начало, е, какво пък, няма да каже нищо ново – това и по принцип си го знам :)

  А иначе хммм… Продължавам да съм си на същото мнение за възможностите за снимане през подобно устройство. Колкото до Интернета – Nokia 6310i дотолкова го умее :)

 • Дончо на 28.03.2005г. в 16:35ч.

  В стил на по-предния коментар: ТАП-20. Няма ГСМ, няма безжичен! Има звънец като на старите апартаменти, не звъни, а дрънчи направо! Няма да се разваля, освен ако не го метнеш от 12-я етаж. Ще ти трябва „линия“ от БТК, но това е единствения недостатък.
  Няма ГСМ – няма проблеми. Има жици!

  Поздрави!
  Д.

 • FJ на 28.03.2005г. в 22:48ч.

  Освен да ти зачисля „катюшката“

 • Андрей на 30.03.2005г. в 13:33ч.

  Пепелишев, точно такъв телефон му трябва на Пейо.

  Много интересно, сега прочетох дискусията, но същата я водих в събота вечер с една девойка по кюто. Тя се обясняваше, колко красив трябва да е, и как трябва да има всички възможни функции, дори и ако не ги използва. Аз и казах моят идеал за мобилен телефон :
  – едноцветен екран
  – вибрация
  – да държи по 10 дена батерията
  – вградена антена (тук старият ми Сименс С25 е извън класацията)
  – интернет и подобни не са нужни
  – да е лек (сегашният ми Сименс С55 е добър в това отношение)
  – да няма фотоапарат
  – да няма блутуут
  – инфрачервен порт може и да има, но важното е да може да се работи с кабел с телефона
  – да има удобна клавиатура!
  – да има часовник (това ми липсваше при стария ми Сименс С25)

  В момента съм със Сименс С55, който сигурно почти за без пари вече го продават. Покрива всички показатели горе. Е малко имам проблеми с батерията, но така е когато живееш накрая на града и стените са правени от немски строители (все пак е Германия). Покритие нямам на 2 мета навътре в стаята, та телефона стои на прозореца. В София, бях на 200м от клетката на Мтел и тогава наистина батерията държеше по 8-9 дена, без да изключвам телефона през нощта.

 • george на 31.03.2005г. в 14:05ч.

  не бе човек, имах предвид, че не четеш добре, заради това „Чудя се защо никой още не е споменал Nokia 6310i ..“, дефакто е споменато няколко реда над теб :Р

  иначе, телефона все пак е телефон! средство за комуникация и улесняване на живота, а не за робуване. точно затова мен лично ме кефи в момента 6100. цена под 240 лева чисто нов (поне във варна) с гаранция. и относително сносна консумация на ток.

  поздрави :)

 • Младен Милев на 04.04.2005г. в 15:47ч.

  Пейо, без да си писал коя марка е на мен ми стана ясно че е Сименс :)

  Интерфейса наистина е малко „дървен“, но аз вече ползвам втори такъв телефон и се замислям за трети. Не знам дали други марки телефони имат подобна възможност, нито съм сигурен че е запазена в новите модели на Сименс но поне в М35 и МЕ45 и подобните им събратя имат „бързи клавишни комбинации – hot keys“ които позволяват задаване на директен достъп до почти всички възможности с натоскането на два бутона (2-9 + десел/ляв контролен бутон) като: нов смс, адресна книга, телефонна книга, скриване на ИД, смяна на профили, калкулатор, часовник и т.н.

  Аз съм си програмирал 3 комбинации да не ги ровя из менютата и другите неща не ги ползвам. Ако наистина си със сименс „натисни един бутон от 2 до 9 и погледни какви опции ти се предлагат за „контролните клавиши“. Ако има опция „SET“ я пробвай.

  Ако си с друга марка телефон – може да имат подобни системи.

 • Боряна Вълкова на 21.05.2005г. в 21:51ч.

  А така!!! Поздрави за написаното!!! Отдавна съм остановила, че такива глупости – с новите екстри и простотии ги ползват само хора без РАБОТА! Всички сериозно работещи – НЯМЯТ ВРЕМЕ за тия глупости! Аз се изприщвам като трябва да си сменям марката, че и модела – защото те сам, за да отбележат дейност и новост сменят всичко. И за да са по-различни от другите – разбъркват менютата – като, че ще открият нещо ново …..

 • DIcK на 26.07.2006г. в 22:47ч.

  Още един глас за 3510 (3510i ако искаш цветен дисплей).
  Няма камера но телефон с камера е като телевизор с радио (Philips имаха такъв модел, не върши работа но го има) какво е качеството на снимките които снимаш ами в общия случай гадно. Nokia-та има органайзер, будилник памет и в телефона и общо взето всичко е там където му е мястото, а като чета описанието на проблемите ти май става въпрос за някоя Motorola и аз имам служебна не съм я избирал, просто такива ни набутаха. Свиква се но е трудно, все още не съм настроил ICQ-то на мойта V220. Ако някой я е преборил да пише на dick(at)gbg.bg.

 • сисчо :) на 03.10.2007г. в 15:26ч.

  „Ако някой може да ми препоръча телефон, който да прави горните простички неща и те да са така подредени, че да мога да ги правя без да гледам телефона“ Виж човече що не си земеш някой от онея дето вече ги няма.. с монофонични мелодии не с цветен дисплей и ако може и без картинки :):):) Това ще е най-доброто решение!
  И на мен ми омръзва телефона ми ама защото вече ми е до болка познат и няма кво да праа на него. Не защото има неща които да не знам как се правят. Пък то и тва си е интересното освен ако не ти тря телефон само за работа. Прочетох нещо за 2 тел указателя.. Бе ти видял ли си телефон с 2 телефонни указателя :):):) кви ги пишеш тва да не е… Ако си земеш самсунг той ще те пита(те сички питат ама там е най-удобно) де искаш да си запишеш контакта в СИМ или в телефона. Това е единственото разделение, но в указателя ти излизат вс номера не зависимо къде са записани освен ако не си човъркал настройките ;) .
  много е скучно да си с един и същ телефон, щото вече вс му знаеш и няма смисъл да го държиш ако не го използваш за работа :Р аз не го изп за работа и за тва си зиам телефон в годината по 2-3 пъти :):):)

 • сисчо :) на 03.10.2007г. в 15:38ч.

  ся се зачетох.. абе вие от коя планета падате?! Siemens C55 беше телефона ми когато бях на 10 :Д:Д:Д Вие кво искате да си стойте в 20 век а?! Боряна, ти като тря си смениш телефона предполагам го сменяш заради тва че се е развалил и го сменяш на 5 години нали? И за тва си недоволна щото го няма същия.. Не може да не излизат нови и нови модели. човечеството се развива и с цел олесняване или друга. Вероятно и за компютъра може да решиш някой път че ти тря windows 95 или пък правец :Д . Вс се развива и дори и да намериш тези компютри няма да намериш подходящ софтуер. Той се прави за най-новите и мощни. А по принцип това е и целта – да си купиш оня дето е най-скъп за да ти тръгне най-новия и удобен софтуер.. Бе не бъдете недоволни а щастливи че вс се развива. щото съм убеден че като почивате пред тв екрана той не е от най-старите, черно бял а и нямаше да ви е приятно да е такъв нали? (освен ако когате си почивате не слушате гръмофонни плочи с музика от 60-те :Д )