трънки и блогинки

АЕЦ „Козлодуй“ отблизо и лично

Написано на: 12.02.2009 · 18 коментара

Ако имах възможност, бих живял в Discovery channel. Не съм предполагал, че ще стоя в командния център на работещ с пълна мощност атомен реактор и ще наблюдавам как се случва производството на хиляда мегавата електрическа енергия. Точно като по Discovery беше, но на живо и много по-интересно! Атомната електроцентрала е нещо възхитително и съм много щастлив, че благодарение на Димитър Стефанов от photo-cult.com и на наистина гостоприемните домакини от АЕЦ „Козлодуй“, не само гледах и снимах, но и разговарях с хора, които са изградили и правят АЕЦ да работи.  Няма къде другаде да се видят такива неща и бих искал да опитам да разкажа и покажа в снимки, защо бях горд и се вълнувах като малко дете докато бях там.

aec-panorama-small

Искам да опиша много отгоре какво се случва в АЕЦ, за да сте малко по-наясно какво има на снимките. Електричеството се произвежда в резултат на енергията, която се отделя при делене на ядрата на тежки метали. Топлината, която се отделя в реактора при реакцията, се отвежда чрез циркулираща в затворени тръби „мръсна“ вода, която  загрява и изпарява „чистата“ вода, идваща от Дунав. Парата от чистата вода върти турбината и свързания за нея генератор произвежда електрически ток, който се трансформира и заминава в електрическата мрежа. На мен ми беше най-лесно да видя описаните процеси в контролната зала (наричана още „блок щит“) на трети блок и ето снимки на контролните табла съответно на реактора, турбините и генератора:

АЕЦ 3 блок табло за реактора АЕЦ 3 блок табло за турбините АЕЦ 3 блок табло за генератора

Целият въпрос относно функционирането на трети и четвърти блок се свежда до стойността, изписвана на контролното табло, която показва количеството създавана енергия:

АЕЦ 3ти блок Контролно табло

Домакините ни дадоха възможност да видим всички основни етапи в производството. Бяхме в работещия пети блок, сравнително скоро спрения трети и  втори — който вече се тъжно се води собственост на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“.  Докато контролните зали на първите две двойки реактори изглеждат по-стари, то в блок щита на пети блок е като в космически кораб:

АЕЦ 5-ти блок контролна зала АЕЦ 5-ти блок контролна зала АЕЦ 5-ти блок контролна зала

Нормално е хората, които не само са изградили и поддържат, а и са посветили живота си на атомната електроцентрала, да са против извеждането на блокове от експлоатация. Лично аз им имам значително повече доверие, защото когато защитават тезите, те застават не само със знанията и опита си, но в крайна сметка гарантират и със своя живот.  Ето малко снимки от машинна зала на пети блок, където парата върти турбината и чрез генератора се произвежда електричество. Снимките са на турбината, част от генератора и някои от уредите на паровода:

AEC 5-ти блок–турбина AEC 5-ти блок–генератор AEC 5-ти блок–паровод

АЕЦ е малко или повече друга България и изключение от много от нещата, на които сме свикнали. Първото, което се натрапва на очи, е че АЕЦ е чисто и подредено място с ред и правила, които се спазват.  Отношението на работещите е нещо друго рядко срещано. На хората, които ни придружаваха, наистина им пукаше за съдбата на централата и говореха за нея като за много повече от работно място. Не знам дали заради това отношение или и заради  постоянните проверки, но аз бях горд да усетя, че стремежът е да се вършат нещата на ниво, което да парира всякаква критика и съмнение. Следващите снимки са близък план на някои детайли от контролната зала на пети блок:

aec-bl5-cr-detail aec-bl5-cr aec-5bl-cr-detail2

Това са общи снимки от контролната зала на отдавна спрения втори блок и неработещата турбина:

aec-bl2-cr aec-bl3-macineroom aec-bl2-cr2

Турбината на пети блок:

aec-turbina aec-turbina-kapak aec-turbina2

Където има вода и пара, има и много тръби, по които се движат те:

aec-pipe aec-pipe4 aec-pipe2

АЕЦ е един от най-амбициозните и значими обекти, правени в България. Енергетиката не е като търговията на дребно и изграждането на АЕЦ не може да се сравнява с построяването дори на най-големия МОЛ. Създаването на ефективна енергийна основа за една държава, никак не прилича на копирането на поредния франчайз, а за съжаление подобни са нещата, които ангажират усилията и вниманието ни.  Ако се опитам да сравня амбицията и размаха на проекта със строежите, които оценяваме като значими, в последните двадесет години, лесно бих стигнал до извода, че всички ние сме пропиляли най-добрите си години в жалки усилия за индивидуално спасение. Когато гледам АЕЦ, виждам, че съвсем скоро изграждането на нещо от подобен мащаб е било възможно и бих искал да вярвам, че все още  можем.

Категория: в картинки · истории

18 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • И.Е. Станков на 12.02.2009г. в 18:11ч.

  Бил съм на посещение в друга, чисто нова атомна електроцентрала и мога да кажа, че от снимките Козлодуй отвътре ми изглежда по същия начин чист и спретнат.
  Умопомрачаващо сложни и величествени устройства са тия централи.

  Да се спират блокове преди да им е изтекъл технологичният живот е ужасно нелепо. Още повече пък с политически мотиви. И то чужди мотиви…

 • Момчил на 12.02.2009г. в 19:03ч.

  Всичко там наистина е почти прекрасно. Като изключим разните далавери, АЕЦ-а си е прекрасно място и съоражение и какво ли не още.
  Само може да поправиш една фактологична грешка. „Мръсната вода“ топли една доста чиста вода, която се върти през турбината и тази, чиста вода става на пара благодарение на „мръсната вода“ и се кондензира в кондензатора на турбината с дунавската вода, без да има никакъв контакт между парата в турбината и дунавската вода.

 • sepuko на 12.02.2009г. в 21:31ч.

  Очаквам анти-АЕЦ троловете да почнат да бълват коментари за това колко всъщност е „опасен“ АЕЦ-а…
  Ако сравним колко „мръсни“ или ерозивни са различните производства, то ТЕЦ-а печели всички награди. Емитира серисти съединения и радиоактивни елементи в атмосферата, твърди частици, добиването на руда за работата на ТЕЦ-а е ужасно ерозивно за природата и изисква ужасно много енергия за транспортацията си, да не говорим, че ефективността на химичната реакция там е нулева в сравнение с деленето на атома… А един ВЕЦ например само би се нуждал от голям водоем, често изкуствен(което е и ерозивната част).
  АЕЦ-а иска площ, добив на уран, плутоний или на каквото работи, преработка(в различна степен), транспорт и обратен транспорт(съхранение на отпадъци). Ползата в сравнение с разходите и ерозията са направо несравними. Бих затворил веднага всички ТЕЦ-ове в България за сметка на няколко АЕЦ-а…Но не би.
  Ех отдавна ми се иска да видя обективен анализ за безопасността на нашия АЕЦ, уви няма такъв, който да можеш да прочетеш за час-два, всичко иска да изчетеш толкова колкото и разследващ журналист не изчита.

 • kyky на 12.02.2009г. в 22:29ч.

  Ето ме, аз съм първият трол, който ще плюе срещу АЕЦ (Козлодуй/Белене). Просто няма как в Мафиотска република България толкова голям и скъп обект да не е обгърнат здраво с обръч от далаверки, алъш-вериш и скрито-покрито. А там където го има това в един момент неизбежно става фал. Толкова по въпроса. Техническото състояние и персонала на Козлодуй изобщо не ги взимам под внимание, защото Мафията е над всичко и те нямат никаква решаваща роля.

 • toma belev на 13.02.2009г. в 00:21ч.

  Вие сте вторият уважван блогър който пише в рамките на два дни за АЕЦ с топли думи. Все благодарение на Димитър Стефанов. Да не би да сте станали обект, цел или средство на модерният ПР? Нещо прекалено ми съвпадат дните с заявеният интерес от частни инвеститори за изграждане на 2 нови блока във втория по големина държавен (като собственост) символ на социализма – все пак „модерните“ 5 и 6 блок са проектирани през седемдесетте.
  Впрочем домакините казаха ли Ви, че поддържат на заплата целият персонал на спрените 3 и 4 блок вече повече от 2 години? С 2-3 милиона може да се направи много добро.

 • Апостол Апостолов на 13.02.2009г. в 05:10ч.

  Discovery е канал, издържан от ЦРУ. Малцина знаят това. Затова аз предпочитам да живея във Viasat…

 • пейо на 13.02.2009г. в 07:28ч.

  @ И.Е. Станков
  Бях учуден, че ни пуснаха в командна зала на работещ реактор в непосредствена близост до таблата. Това прави ли се и другаде?

  @ Момчил
  Като го каза се сещам, че е логично да има два вида „чиста“ вода, които да не се смесват, но би ли разказал само с две думи каква е разликата.

  @ sepuko
  Добива и преработката на уранова руда, както и обогатяването и последващото съхранението май са слабите места в тезите за чистотата на АЕЦ, но има нещо друго, което споменаха само бегло – за възможността за преработка и повторно използване на материала в горивните касетки. Знаеш ли повече за това?

  @ toma belev
  Няма особена конспирация, освен че се познаваме с Йовко, а и с Кольо, които фотографи-ентусиасти. Инициативата дойде от служители на АЕЦ, които са също и фотографи, публикуващи във photo-cult.com, които бяха голямата част от групата ни.
  Ето и снимки на останалите участници в посещението: http://photo-cult.com/album.php?pln=25

  На мен втора покана за такива места не ми трябва. Някой ако има идеи – да си казва. Кремиковци, anyone?

 • sepuko на 13.02.2009г. в 09:35ч.

  Преработката и повторното използване са възможни. Обаче непопулярна мярка защото до скоро излизаше по-скъпо от „свежа“ суровина пък и има някои трудности.
  Аз повече се интересувам от технологията, която стои зад така наречените „бета батерии“ за които се гръмна и замълча преди няколко години. Тя би използвала отпадъка на всяка АЕЦ. В общи линии някакъв специален тип порист силициев кристал се слага около източник с бета разпад и електроните се улавят директно, ток с една дума.

 • Michel на 13.02.2009г. в 10:39ч.

  Хубав репортаж, мерси! :-)

  Колкото до АЕЦ-а, технологията за производство на енергия е много чиста. Проблемът са ядрените отпадъци. Трябва да се съхраняват стотици години, докато станат безвредни за околната среда. Отработеното ядрено гориво първо се праща в Русия, където се „обезврежда“ (прави се годно за дълго съхранение), но след това Русия ни го връща, и трябва да го съхраняваме ние. Отработеното ядрено гориво е потенциална опасност много дълго време. Ние нямаме много добри условия за съхранението му…

  Иначе аз нямам възражения срещу АЕЦ „Козлодуй“. Все пак, те ни дават енергия толкова дълго време:)

  Но е факт, че много държави малко по малко намаляват енергията, добивана от атомни централи. Вероятно можем да измислим по-чист добив на енергия…

  Атомът е чист, но не чак толкова, колкото се смяташе някога…

 • Маркуча на 13.02.2009г. в 13:03ч.

  Най-неблагородно завиждам :) Искам и аз такива копчета! И много, много дисплеи, стрелки и светлинки!

 • ssk на 13.02.2009г. в 14:02ч.

  Докато четох се сетих, че преди година, две отказах да отида на екскурзия до АЕЦ, защото предполагах, че ще е губене на време и на пари. Сега малко съжалявам за решението си. :)

 • И.Е. Станков на 13.02.2009г. в 14:43ч.

  @Пейо, е явно ви имат доверие щом са ви пуснали до копчетата. :) Зависи как са възприемани гостите, не е чак толкова абсурдно, но си е сложен процес баш до залата да отидеш. Там, където бях е абсолютно непосредствено до реактора и в случай на авария се херметизира и операторите седят вътре докоато пооправят нещата.
  ХалфЛайф ми беше в главата през цялото време. Хубава игра. :)

  Иначе, аз отдавна си пожелах да видя тука една фото екскурзия до Кремиковци. Особено лицата и историите на хората ме интересуват там. В медиите комбинатът е динаги толкова лишен от всякаква връзка с човечността…

 • yovko на 16.02.2009г. в 22:08ч.

  @toma belev, вие май наистина не разбрахте защо не публикувах коментара ви при мен… Питам се на вас дали ви е известно, че реално спирането на реактори наистина е дълъг процес и е нужен читав персонал. 3-ти и 4-ти блок не произвеждат електричество, но още има гориво в реакторите – не знам за вас, но предвид фактите аз предпочитам персонала да е наоколо, да е квалифициран и да е доволен от заплатата си…

 • Момчил на 19.02.2009г. в 00:08ч.

  Горе долу така изглежда схемата на АЕЦ Козлодуй. Водата с червените линии се топли в рекатора, получава се светло синята пара в парогенератора, която завърта турбината, която като заварти електрогенератора и произвежда електричество. Парата от турбината конденсира в кондензатора, благодарение на студената вода от Дунава, която се върти най-вдясно. Парата междуременно е станала вода и се връща отново за изпаряване в парогенератора и се връщаме към началото на коментара. На картинката трябва да направи впечатление, че водата, която минава през реактора, си седи в него и прилежащжите му тръби и апарати, водата/парата в турбината си седи в нея и прилежащите тръби и апарати. Водата от Дунава минава през кондензатора и се връща пак откъдето е дошла. Никъде нямаме смесване на потоците, разбира се, ако не се спука някоя тръбичка и не потече нещо на някъде. Влагат се много пари и усилия това да не се случва и наистина не се случва поне не в парогенератора, където имаме „мръсна вода“ и което може да доведе до сериозни проблеми.

 • Момчил на 19.02.2009г. в 00:09ч.

  http://www.cleansafeenergy.org/Portals/0/student-pwr.gif
  кирлица

 • Иво Стефанов на 28.08.2009г. в 16:52ч.

  Да ни е честит поредния български „месия -мутраген“ БОЙКО БОРИСОВ! 21 години работя в АЕЦ и мога спокойно да заявя , че в нашата мила родина не трябва да има ЧАСТНА АТОМНА ЦЕНТРАЛА .Просто нашите „БИЗНЕСМЕНИ – БАНДИТИ“ не се интересуват от безопасност!!!! За тях това са просто излишни разходи !!! Някои от тях и сега се опитват да пробутват китайски и турски ментета и единствената бариера са хората, работещи в централата !!! Представете си, че мошенници като Ковачки успеят да се докопат до АЕЦ, тогава жална ни майка на всички , , защото там не се правят дамаджани, а се изисква изключителна квалификация и СЪЗНАНИЕ !!! Гадовете искат да разбият БЕХ, защото като цяло им е трудно да го купят. Стойността му е много голяма. Тя е 12 000 000 000 лв. А поотделно дружествата са лесна плячка за нашите бандити. Остатъчната стойност на АЕЦ Козлодуй е 280 000 000 лв.И при положение, че печалбата на АЕЦ за първите 6 месеца на тази година е 54 000 000.
  Дерзайте, братя и сестри гербаджии! Да ни е жив и здрав новият месия мутраген Б Б!

 • Проказница на 16.09.2009г. в 19:45ч.

  Спасибочки) Очень помогли =-*

 • Влади на 04.08.2010г. в 10:56ч.

  Гроб за боклуците плюещи по АЕЦ !