трънки и блогинки

Даржлийнг

Написано на: 18.05.2005 · 3 коментара

Чаят от сорта Даржлийнг се счита за най-елитния вид чай. Според експертите, той е в клас само със себе си. Различните видове листа черен чай се класифицират на няколко групи основно по вида и големината на листата, но сорта за сорта Даржлийнг си има своя детайлна класификация, която включва сезона, когато е бран, възраста на чаените насаждения и дори плантацията, където е отгледан.

Даржлийнг, всъщност, е име на провинция в северна Индия, която се намира на самата граница на чаения аериал (снимка). Твърди се, че там условията за отглеждане на чай са толкова добри, че съществува идеалното съотношение между слънце и влага, което прави чаят от този регион най-добрият вид чай в света. Легендите разказват как парцелите с насаждения в този регион се купуват от ултра маниаци, които наемат девствени девойки да излизат да им берат чай преди да е изгряло слънцето. Легендите също разказват, как на тези девойки им се връзват ръцете зад гърба и те късат листата само с уста. Това се правело за да не „мърсят“ листата с ръцете, с които вършат всичко, а и за да могат да откъсват само най-горните млади листа, които са най-крехки и съответно най-хубави.

След известни експерименти, аз не можах да усетя легендата за качеството на този сорт. Поначало, чаят на листа, който се продава в България, не е от най-високо качество, но има някои места, които предлагат уж по-качествен подбор. Такъв е случаят с чаят на Eilles. За едни грешни пари (близо 30лв.) аз си купих една кутийка Даржлийнг с тази марка, за да може да усетя разликата и да се впечатля. Не стана точно така. Или аз не мога да оценя разликата между Eilles Даржлийнга и този, който се продава насипен или просто такава няма. Даже напротив, някои от ефектите на чая се проявяват по-силно от по-евтиния, насипен чай.

Преди да разкажа за ефекта, искам да спомена за самия чай. Въпреки, че е черен чай, запареният Даржлийнг има по-скоро бадемово златист цвят и решително е най-светлия от всички черни чайове. Най-хубавото в него е аромата и лекия тръпчив вкус, но за да се усетят наистина добре е много важно да се запарва не повече от пет минути и да не се пие нито горещ, нито изстинал, което от своя страна води до това, че не може да се пие в много големи дози.

Ефектът на чая също е интересен, но не бих казал, че ми допада за всеки ден. Когато разказвам на някого как съм се намотал с чай, обикновено имам предвид точно усещането след като съм пил повече или по-силен Даржлийнг. Приемането му в по-големи (големи за мен) количества може да ме изкара от състояние за работа и да ме вкара в режим на странна мисъл, когато всякакви мисли и идеи се комбинират в главата ми, като понякога се раждат някои интересни неща, а понякога просто ме нервира, че не мога да свърша нещо. Друг сигурен признак, че съм прекалил, е когато усетя как мускулчетата около очите ми потрепват напрегнато, че не мога да се съсредоточа върху това, което върша и и почва да ме влече на разходки. Ефектите от този вид чай, не са само негативни. В правилни дози той е много приятна напитка, в която има много удоволствие. Почти съм сигурен, че точно Даржлийнг събужда изненадващо част от мен, която обикновено се се събужда от нещата, които върша и това е просто още един повод за усмивка и аргумент, че удоволствието от чая може да бъде намерено на много неочаквани места.

Категория: чай

3 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • borj на 08.11.2005г. в 17:02ч.

  Купих си малко от магазина за чай и кафе в халите. Извадиха го от голям сравнително плик (от тия дето нещата се държат вакумирани в тях). Имаш ли идея кой е произвдителя. Засега опитвам какво е количесвото чай добро за една чаша. Установих, че половин чаена лъжичка не е достатъчно, приятно се получава, но лековато. Цвета е златисто-кехлибарен на напитката, тръпчи като зелен. Цената беше 10 лв за 100 грама. Не смея обаче да направя силна доза някаква, че винаги когато съм го правил после зомбирам и ни сън, ни нищо. Само се изнервям свирепо :)

 • пейо на 08.11.2005г. в 17:09ч.

  Да, тия са австрийските сребърни пликове. Там не може да се каже, кой е производителя, защото въпросната фирма просто изкупува и изнася чая. Той е сравнително с доста лошо качество (3 от 4 нива), но по-добър не съм намрал в БГ.

  А относно дозата…. Даржлийнг няма да те събуди като другите черни чайове. По скоро ще те изнерви и развибрира, както описваш. Затова се пие малко и бавно, като си мислиш, за ефекта на истинския.

 • lyubitel на 29.11.2005г. в 17:23ч.

  С дозата на чая нещата не са трудни- ако си сложил повече от необходимото, или просто в момента ти е силен- използвай стария арабски и руски трик: доливаш гореща вода и така си го разреждаш до желаните вкус или сила.