трънки и блогинки

В една МВР вселена

Написано на: 19.02.2009 · 10 коментара

Днес от Народно събрание има новини, които може и да са добри. Трафичните данни, събирани съгласно прочутия чл. 251 от Закона за електронните съобщения, ще могат да се ползват за разкриване само на тежки и/или компютърни престъпления.  Не мога да съм сигурен дали новините са наистина по-скоро добри, защото се опасявам, че в следствие на безбройните редакции и желанието да се смести цяла наредба в един текст,  чл. 251 ЗЕС е придобил вид и съдържание, които ще породят единствено нови неясноти и спорове. Освен това, разпоредбата препраща към други два закона, един от които (ЗСРС) скоро се очаква да бъде променен изоснови, така че е много рано за радост или успокоение.  Лично аз не успях да видя текста, които е гласуван в пленарна зала, което се дължи и на промените и добавките, направени в последния момент. Това е ново и поредно нарушение на  Правилника за дейността на НС и законодателния процес, но за тези  и подобни безобразия ще се възмущавам друг път.

Другата, по-плашеща новина е, че според официално изявление на  МВР, убийство (чл. 115 НК  предвижда от 10 до 20 години), бомбен тероризъм (не разбрах защо точно бомбен, но твърде общият състав на чл. 108а предвижда от 15 до 30 години или доживот), отвличане (от 3 до 10 години за квалифицираните състави на чл. 142) не са тежки престъпления. Не знам дали е твърде смела идеята ми да подскажа на служителите на МВР да се запознаят с определението на тежки престъпления, защото може би ще бъдат сериозно затруднени. Както, впрочем, твърдят, че ще са затруднени да ги разследват и разкриват, защото им е отказан достъп до трафичните данни.  Възхитително е как нещо, което досега МВР е нямало ще започне да го затруднява занапред! Явно досега само трафични данни са им липсвали, за да не могат да разкрият и постигнат поне една осъдителна присъда за убийци и похитители за случаите, които изпълват ежедневните новини, но нека не започвам и по тази тема.

Можем да определяме новините от днес като добри или лоши, но това не променя факта, че трафични данни ще се събират и занапред ще сме малко по-малко свободни в общуването и по-малко сигурни, че никой няма да ползва събраните огромни масиви от информация в наша вреда. Все повече ще живеем в една МВР вселена, където се радваме на малки победи в изглежда постоянно губената война за защита на гражданските ни права и свободи. Но нека тази малка победа да е пример, че промяната към по-добро е възможна и да даде мотивация за нови промени към по-добро.

Категория: всякакви

10 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Вени Марковски на 20.02.2009г. в 01:09ч.

  Щеше да е смешно, ако не беше смешно.

 • Григор на 20.02.2009г. в 01:51ч.

  От МВР се оплакаха, че невъзможността да подслушват Нета щяла да им пречи при разкриване на популярни престъпления като телефонни измами и пр.

  А пък невъзможността да подслушват водопровода сигурно ще им пречи при разкриване на опити за отвличания на самолети…

 • Апостол Апостолов на 20.02.2009г. в 05:30ч.

  Изглежда, че нашите народни представители не са чак дотам тъпи. Успели са да проумеят, че подслушването на Нета е нещо повече от неофашизъм. Пък и строго погледнато то е противоконституционно.

 • Марин Поповски на 20.02.2009г. в 10:57ч.

  Реакцията на МВР показва много ясно, колко юридически грамотни хора работят там. или поне за какви идиоти ни взимат. Имам в предвид очевидните манипулативни формулировки на това какво е прието и как то ще се отрази на работата на полицията. Пак нескопосан PR.
  Никъде не чух в приетите поправки да се споменават „престъпления по интернет“. Да вкарани са „компютърни престъпления“ (Глава 9а от НК), но всеки може да прочете, че там става въпрос предимно за хипотези свързани с цифрови данни, документи и пр.
  Интернет е само едно от възможните средства за извърване на престъпления, но явно за ченгетата е Ада.

 • mm на 20.02.2009г. в 14:49ч.

  Оперативните ще се занимават само с кокошкарски кражби.

 • И.Е. Станков на 20.02.2009г. в 14:58ч.

  Последният абзац е прекрасен!

 • sepuko на 21.02.2009г. в 22:56ч.

  Така и така, някои макроикономисти определят харчът за Полоция, като regrettable necessity. Мисля, че МВР се опитва да вземе контрол защото ние даваме. И защото смятаме, че тая структура е нужна. Ние, хората, мислим себе си за толкова лоши, че смятаме, че задължително трябва да има някой да ни пази от самите нас.

 • sepuko на 22.02.2009г. в 12:11ч.

  *Полиция, пардон.
  Полоция е нещо средно между Полиция и Полюция

 • fen на 23.02.2009г. в 10:01ч.

  На МВР все нещо им пречи.

 • t0d0r на 26.02.2009г. в 16:04ч.

  Следващата поправка може би ще е в стил „You’ve Been Activated“ (Eagle Eye movie)