трънки и блогинки

Ричард Столман – гласът на разума

Написано на: 21.04.2005 · Един коментар

До днес аз възприемах Ричард Столман като фанатик. Фанатик в полезния, най-добър възможен смисъл на думата, но все пак той за мен е един от най-добрите примери за твърди кратуни. Досегашните му изказвания и реакции ми се струваха твърде крайни, въпреки че можех да възприема логиката на аргументацията му.

Днес, обаче, видях един съвсем друг човек. Още когато започна с познатите думички за това що е свободен софтуер и какви са основните свободи (Петър Пенчев има видео), в досега почти заспалия човек се появи усмивката и обаянието, което ме накараха наистина да ги чуя. После той набра скорост и въпреки, че в началото каза само неща, които са общи и толкова познати, че не им обръщаме внимание в думите му нямаше и следа от този фанатизъм, който бях очаквал.

Съвсем по човешки представи аргументите му да начене това движение, за абсурда на света, в който на хората им е забранено да си помагат или да човъркат и нагаждат нещата, които ползват. Наистина ми хареса естествения и логичен начин по който изложи аргументите си – напълно разумно, с прости примери разказа как свободнните неща са най-разумното нещо, което може да ползваме.

А когато говоря за свободни неща – другата изненада за мен беше, че той говори сравнително малко за софтуера, а се спря на свободата в обществения и политическия живот, музиката, киното и въобще. Както каза – случило се е да разбира от софтуер и затова в живота се е захванал със свободния софтуер и това е най-логичното нещо, което е могъл да направи. От неговите уста звучеше като най-разумното нещо за всеки.

Освен това не мога да не се похваля и че днес Ричард Столман ми пя „The Free Software Song“, както и че успях да го разсърдя и да ми се скара. Само това да беше днес деня ще го запомня. Съвсем, съвсем друго си е да го видиш, слушаш и говориш с човека на живо – евала на Богомил, че го организира това всичкото.

Антон Зиновиев е предал много добре част от магията.

Категория: дневни · свободни неща

Един коментар ↓

  • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

  • Калоянъ на 25.04.2005г. в 10:36ч.

    Това за скарването не го приемай прекалено лично. Ако обърна внимание, това беше съвсем контролирана забележка. Столман ускори за 4 сек. до 100 км/ч и само след миг върна стария си спокоен тон.