трънки и блогинки

Видео пропаганда за годината на младежта

Написано на: 27.02.2009 · 13 коментара

2009-та е обявена за година на младежта в Русия. За популяризиране на инициативата е създаден следния рекламен клип, който използва доста нетипичен за правителствена пропаганда стил и език:

Не след дълго се появява отговор на клипа, който ползва оригинала да изложи противната теза:

Двата клипа са много силни и много добре направени. Авторите им са единодушни в оценката за състоянието на страната, но изтъкват различни причини. Лично мен, единият клип впечатли много, защото успява да каже това, което аз от много време не мога да изкажа. Езикът и стилът на другия клип са ми омръзнали безкрай, но съдейки по коментарите и те отразяват мнението на мнозина.

Проблемите и обстановката в България не са толкова различни от тези в Русия и мисля, че мнозина биха се идентифицирали явно с една от двете позиции. Любопитно ми е кой от двата клипа отразява по-добре вашето мнение и бих искал да ви помоля да изразите позицията като участвате в анкетата:

Кой от клиповете изразява по-добре вашето оношение?
Total Votes: 57 Started: 27.2.2009 Back to Vote Screen

Ще ми е интересно да чуя и аргументите ви, ако имате желание да ги споделите.

Категория: всякакви

13 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Ангел Грънчаров на 28.02.2009г. в 07:13ч.

  За мен нито един от двата клипа отразява личната ми позиция, личното ми разбиране. Двата клипа не са нищо друго освен от противоположен ъгъл представено едно и също съзнание, което немее пред трудностите на свободата. За неевропейската по дух Русия държавата („родината“) е безусловна ценност, която има несъмнен приоритет пред отделното човешко същество, пред индивида и неговата свобода. Индивидът е нищо, държавата е всичко, ерго, си заслужава индивидът да бъде жертван за държавата; за индивидуална човешка свобода в руската парадигма изобщо не става дума и тя се осъжда по всевъзможни начини (първият клип); а пък според втория клип вината за възможен разпад на „царството на несвободата“ имат управляващите, но, забележете, вместо за тях в клипа се говори за „чиновниците“ (щото управляващият, именно Путин, е нещо като „свещена крава“ и за него има пълно съгласие, че е „национална светиня“, която не трябва да се пипа.

  В руско и постсъветското извратено съзнание ако индивидът пожелае свободата си и държи на нея става заплаха за държавата, за „великата държава“; следователно държавата е истински „велика“ когато индивидът е склонен да пожертва пред олтара ѝ не само свобята свобода, но и себе си, т.е. своя живот. Затова се дават „позитивни нравствени примери“ от миналото, когато индивидите изобщо не са знаели що е то свобода, ала за сметка на това, отказвайки се от самите себе си, са построили „велика държава“. Това е тезата на първия клип.

  Вторият клип пък изразява позицията на неразбиращия що е свобода народ, който е склонен да вини за разпада „чиновниците“; никой обаче не съзнава своя личен дял в неблагополучията на общността, на държавата. В Русия го няма това евро-американско съзнание за индивидуална свобода с всичките му ценности, което прави човека ангажиран със своята общност, т.е. той не само чака да получава нещо от нея, ами и непрекъснато дава и допринася. Т.е. идеята и на втория клип е също толкова обременена от руската парадигма на несвободатата, колкото и тази на първия.

  У нас наистина масовото съзнание е жертва на абсолютно същия стереотип: в това отношение масовият българин е точно копие на масовия руснак, само дето тук при нас „родината“ не е толкова велика. Но това е решаващо обстоятелство, което дава възможност за пораждането на един най-първичен, неразвит нашенски индивидуализъм. Който обаче е предпоставка на тази основа да се развие някога едно самосъзнание за свобода. Все пак България не е Азия, България е Европа, макар че по-скоро е… „най-задната част“ на Европа, онази, дето е над клекалото (изобразено в прочутата инсталация в Брюксел, дето сега има черен плат върху мястото на България.) У нас също все пак има и едно малцинство, към което принадлежа и аз, което изцяло споделя автентичните европейски ценности на свободата и на свободната индивидуалност, на което, следователно, е съвсем чужда руско-азиатската парадигма. В Русия това евроориентирано малцинство обаче е още по-нищожно, отколкото е у нас.

 • Павел Николов на 28.02.2009г. в 07:52ч.

  Г-н Грънчаров ме е изпреварил, иначе бих казал същото, макар и не толкова обстойно.

 • Никола на 28.02.2009г. в 09:47ч.

  Интересно, първият клип така и не можах да го изгледам целия. Пълна шитня – и откъм избора на послания, и откъм избора на начина на предаване на тези послания. Клипът-отговор обаче беше добър. Но тъй като аз по принцип съм песимистично настроен към каквато и да било успеваемост в повлияването и търсенето на отговорност у властимащите, не бих казал, че ми подейства…

 • opexume на 28.02.2009г. в 10:08ч.

  Вторият клип показва мнението на младите,а първият е поредната пропаганда в стил“Стани мъж-ела в армията“.Ако се огледа човек ситуацията тук е аналогична-гастарбайтери,дечица на бивши партийци,малки бандитчета и работещите,които също са разделени на лека и мека работа и hard workers.
  Всеки си прави равносметка как живее-като паразит или като оставил след себе си нещо повече от един паметник.Какво печели страната – въпрос на гледна точка.

 • DeKo на 28.02.2009г. в 12:37ч.

  „Идентифицирам“ е силна дума. Не бих я употребила като описание на отношението си към нито един от двата клипа.
  Като изпълнение на идеята си и двата са добри.
  Като позиция която вменяват първият ми допада повече.
  Системата, историята, поведението на държавниците, са външни фактори, които влияят върху светоусещането на личността. От друга страна набора от светоусещания, които имат личностите, изграждащи определена общност, създават факторите система, история. държавническо поведение. В този смисъл качеството на общността, към която се принадлежи (,а човек непременно принадлежи )зависи от личността. Тук е и смисъла на свободата. Избираш какъв да си, как да си, и какво да е наоколо и си практически свободен да го сътвориш. Осмислено, съзнателно поведение спрямо себе си и средата.
  В първия клип има мотив на сепване: „Вгледай се в себе си. Ти какво направи?“ Допада ми повече от „Светът , който сте ни направили, е ужасен и ние нямаме от вяра и сила , защото сме лишени от възможности.“

 • Божо на 28.02.2009г. в 22:04ч.

  Определено вторият клип.
  А защо до някъде съм обяснил тук:
  http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=318

  Мислех тия дни още да пиша по въпроса, но не ми остана време.

 • sepuko на 02.03.2009г. в 23:45ч.

  Отчасти, другарю, отчасти. И от двата, но първият определено ме подразни с глупавото заключение което може да се направи от началото му. То напълно съвпада с тая дълбоко олигофренична поговорка, че който не е служил в армията не е е мъж и тая, която не е раждала, не е жена. Тъпо.
  Не мисля, че ако хората изведнъж почнат чинно да спазват даден модел на поведение, който въвежда строги стереотипи за ролите на половете и възрастите в обществото, нещата ще се оправят. Жалко, че хората не биха погледнали извън рамките на това което им се предоставя. Сегашният модел социални общества, базиран на делегирана отговорност и права няма да донесе щастие никому. Но за да се проумее това е нужно да се чете и човек да бъде информиран и критичен. Това е, което се изпуска в тия клипове. В тях се казва“спазвай закона, бъди пример за поведение, прави добро за страната си, бъди продуктивен патриот“. Не се казва „търси, гледай, слушай, провокирай, предизвиквай, анализирай, подлагай на съмнение, имай мнение“. Кинематографски филмчетата са добри. За хора с популярни нагласи то ще стигне дълбоко в сърцето им, може дори да е вдъхновяващо. За мен това си е просто друго ниво на манипулация. За последното няма да се аргументирам.

 • Василий Александрович на 03.03.2009г. в 16:10ч.

  Ангел Грънчаров, а ти знаеш ли какво е свобода? „В руско и постсъветското извратено съзнание ако индивидът пожелае свободата си и държи на нея става заплаха за държавата…“ Така е било преди сега не така. В целият свят в момента смея да твърдя, че криворазбраната свобода явно е да се отречеш от народността си, да плюеш държавата си,да наричаш предците си незнаещи какво в свобода глупаци. Не всеки разбира свободата по начина, по който е представена в холивудските продукции, а и не всеки може да живее добре, някой живеят зле и не им харесва за това живеят зле, други живеят зле, но така им храсва и не им е зле. Не разбирате същността на руснаците , можете само да ги оплюете като странични наблюдатели (естествено както всички правят). Русия е страната НАЙ, всеки завижда и се страхува от нея, не отричам, че хората не живеят като богове,но казах – не всеки може да живее като цар, има горе, има долу – това е живота. Всеки е готов да разкъса Русия, защото не я разбира , тя е уникална, няма втора като нея и втори народ като руснаците (освен украинците и бившите съветски републики).
  НИКОИ НЕ ГИ РАЗБИРА затова е масовата русофоби. А представете си, че всеки бачка за чуждите „деди“ от други страни, Русия запазила се толкова векове и запазила православието в себе си ще бъде разделена като пита на коледа. Никои няма да иска да запази нещо от това, което го плаши или не разбира, затова руснаците са длъжни да се защитават, няма кои друг,няма да дойдат англичаните или други и да кажат, хей оставете най-силната държава в света и т.н. на мира защото не е редно.НЯМА!!!!! Да си част от Русия, да си роден там, да живееш там, роднините ти да са там или да си откърмен с любов и да си свикнал с тази държава, да се докоснеш до същността и, ТЕ ПРАВИ ДЛУЖЕН ДА УМРЕШ ЗА НЕЯ! Аз не разбирам свободата като простите неща, за които мислите вие – кариера, пари, жени – това е материална свобода, която е изкуствена, като живота кум които се стремите! Аз разбирам свободата като това да живея там, където искам, да пътувам понякога, да се запознавам с нови хора, да направя нещо съществено и да бъда запомнен от моят народ, да създам семейство и деца може би (ако имам късмет да са горди с мен) и ако ги създам, да им осигуря сигурност, а няма да им оставя сигурност ако продам Русия и ги направя втора ръка хора и продам тяхната идентичност! В Америка живеят в измислен свят, почти всички живеят нормално или са богати, там е живота, там всички успяват – НЕ МОЖЕ ВСИЧКИ ДА УСПЯВАТ – има по-добри от теб, не може и ти и тои да сте успели, това ми намирисва на равенство от типа на комунизма. В Америка хората живеят на кредити и заради тях сега аз страдам и няма да отида да видя най-добрият си приятел, защото трябва да оцеляваме в икономическата криза, а да не говорим за затворените заводи и хората без работа. ОТ КЪДЕ ИДВА ЛОШОТО А???? Американците се записват в армията, но не без пропаганда, американците боб хвърлят за вас знаете ли? Американците си купуват американски коли за да подпомагат икономиката, пропагандата при тях е страшна – те промиват мозъци чрез пропаганда – ТАМ СЕ ЖИВЭ В ИЗМИСЛЕН СВQТ!!!!!!!!!!!!!!!!! В Русия пропагандата е само за да облекчи психическата настройка на вече решеното – там е задължително да отидеш в казарма, там има бедни и богати, но там е истинския живот (свободата). Путин наистина е „…“национална светиня”, която не трябва да се пипа. „, защото той управлява като един истински политик и държавен глава, с мисъл за по-добра Русия, а не за по-добър свои живот. Малък пример от както той управлява Русия средната заплата се е покачила 8 пъти, а Русия се изкачи доста по стълбичката където са класирани страните по критерии как живеят техните поданици.Руснаците има за какво да са горди , много са дали на света, много са направили за света( да не кажа най-много, защото ще възникнат спорове, но сум прав) и има за какво да умрат. Аз не бих умрял за България, защото аз в българите виждам хубаво единствено потенциал по-голям от този на другите народи, потенциал равен с руския, но този потенциал е потъпкан от всичко българско, изкривено с времето. Някога българите са живели с идеали и мечти! Така ли е? А сега избутват живота в прости желания и прищевки! Така ли е?Някога най-голямата награда за българин е да умре за страната си, сега е най-голямото наказание. Мислете малко за околните – егоцентрици! За това въпреки, че живота в Русия е тежък се връщам там след като завърша за да дам каквото мога на тази страна !

  Съжелявам за грешките….

 • sepuko на 05.03.2009г. в 09:11ч.

  Бедни ми Александрович, нима не знаете, че евентуалното състояние на цялата материя в познатата ни вселена един ден ще е просто водороден прах? Защо се притеснявате да бъдете помнен? И що ми се струва ,че върху руския мозък е излято също толкова белина, колкото и върху американския? И що всички руснаци се страхуват, че някой има интерес да разкъса страната им и да я раздаде, като баница? Прав ли съм да предполагам, че тая фобия се е зародила покрай пропагандната кампания на Ленин и ви тресе все още? Малко подобно на анти турската пропаганда тук по време на социализмът. Повечето българи днес мислят за турците подсъзнателно, като за поробители, а не като за съседна държава или просто различен етнос. Така и вие, шубе ви е Мозамбик в съюз със Занзибар да не предявят претенции към територията и ресурсите ви…

 • Acnapyx на 06.03.2009г. в 05:53ч.

  И двата са яко манипулативни, първият обаче е направо безсрамен по промиването на мозъци. Подробен покадров анализ можете да откриете тук и честно казано, не бих могъл да бъда по-съгласен с казаното в него. Като реализация и двата са добре направени, но нито един от тях не ми допада – просто не обичам да ми промиват мозъка [все едно позитивно или негативно] и това е :)

 • Павел Николов на 08.03.2009г. в 16:37ч.

  „Не разбирате същността на руснаците…“ – пише по-горе Василий Александрович. Глупости! Много добре ги разбираме

 • Павел Николов на 08.03.2009г. в 16:42ч.

  „Не разбирате същността на руснаците…“ – пише по-горе един Василий Александрович. Глупости, много добре я разбираме. Цялата същност на руснаците е заключена в написаното от въпросния Александрович: колосална мания за величие и параноя, че всички кроят заговори срещу тях. А що се отнася до клиповете – и двата са пълен бълвоч.

 • Албена на 22.03.2009г. в 20:26ч.

  Нито единият от двата не отговаря на това, което аз бих казала, защото и двата са пречупени през призми, удобни идеологически на тези, които са създали клиповете.
  Да, добри са. Но не са изграждащи, а затриващи. Не са събуждащи, а убиващи. Това е според мен.