трънки и блогинки

Из Германия в чай и закуска – част 2

Написано на: 03.03.2009 · Един коментар

Продължение на пътеписа в чай и закуска, из различни градове на Германия.

Източен Берлин
Още едно от предимствата на Берлин е, че независимо дали сте в бившия западен или източен сектор, съвсем наблизо е и другата част, която е един нов и различен град. Западен Берлин е безспорно интересно и красиво място, но в източната част е най-ясно видна амбицията на нова Германия да изгради столица, която да впечатлява и удивлява чужденците, а немците да кара да се чувстват горди. Обикалях улиците на Берлин по 15-16 часа  на ден, движен от непрестанно възхищение, но въпреки това успях само да разбера каква необхватна вселена е този град. Специално искам да благодаря на И.Е. Станков, който ми направи чудесна карта и благодарение на него успях да намеря и най-добрата закуска в Германия.

Пренцлауерберг (Prenzlauer Berg) е един от кварталите, който е преобразен да отговаря на желанията на млади хора, които разполагат със сравнително добри финансови възможности. Няма да говоря за всевъзможните галерии, магазини и клубове, а ще се огранича само до закуската. В района около водната кула са събрани едни от най-интересните места и на снимките може да видите закуски, които предлагат много добри комбинации между месо, яйца, сирене и плодове. Както хората и сградите са уникална смес между източната и западна култура, така и закуската дава възможност с всяка хапка да усетите нова и различна комбинация на вкусове и усещания.

Берлин Пренцлауенберг Берлин Пренцлауенберг

Хамбург
Пристигнах в Хамбург в навечерието на нова година и след бурните празненства на пристанището и по Репербан,  в първия ден от новата година нямаше много отворени места за закуска. За щастие пристанището никога не затваря напълно и кафетата бавно започваха работа.  В предишните дни се бях чудил на берлинчани, за които липсата на вятър и температури малко под нулата бяха достатъчни, за да изкарат маси на открито, но с чаша топъл чай в ръка и с едно одеало на коленете, закуската с гледка към корабите и пристанищните съоръжения става много по-приятна на открито. Красотата на Хамбург е във връзката му с водата и един от най-повърхностните начини да ѝ се насладите е да опитате някой от сандвичите с риба, които се предлагат на пристанището или във всяко място за обществено хранене.

Хамбург Хамбург

Бремен
Бремен е подреден и спокоен немски град. В сравнение с големите космополитни градове, Бремен е по-малко шумен, цветен и разнообразен, но в това е неговият чар. Той се доближава до представата ми за Германия като уредено и леко скучно място, където в детайлите личат вложените мисъл и работа на едно задружно общество. Закуската в Бремен бе обилна и без смели комбинации – няколко вида салам, пастет и кисели краставички. След нея се чувствах сит, стабилен и спокоен – съвсем по немски.

Кьолн
В Кьолн системата ми на скитане не проработи. В другите градове гледах сградите и хората, а в Кьолн си гледах предимно в краката. С града не се харесахме още от градския транспорт, който ме накара да мисля, после ми се натрапиха боклуците по улиците и центъра, пълен единствено с магазини.  В събота вечер очаквах много повече от един от най-големите градове, но по улиците се чуваше предимно позната турска, сръбска и руска реч в далеч не най-дружелюбните си форми. Прочутата катедрала ми послужи единствено да се ориентирам къде е гарата, откъдето на следващата сутрин си взех един геврек с нуга и с радост си тръгнах от Кьолн.

Дюселдорф
След неподредения и мръсен Кьолн, Дюселдорф ме изненада много приятно. Градът комбинира старо и ново по много добър начин, а Рейн дава спокоен и стабилен ритъм на хората, които с усмивка ме напътстваха из техния град.  Дюселдорф е известен с бирариите (Uerige и AltShumacher!) и японския си квартал и закуската не беше най-впечатляващата, но когато е хубаво и спокойно, чаят е приятен и с традиционни малки сладкиши.

Категория: в картинки · чай

Един коментар ↓

  • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

  • Рейън на 10.03.2009г. в 10:42ч.

    Пиша книга , и искам да знам ,какво учат българските студенти в Берлин ,.