трънки и блогинки

Scientific Linux

Написано на: 23.05.2005 · Няма коментари

Scientific Linux не е толкова „научен“, колкото може да си помислите от името му. Това е просто името на още един проект за създаване на дистрибуция, компилираща сорсовете на RHEL с някои малки добавки. Различното при този проект са организациите, които стоят зад него. Той е начинание на няколко добре известни научни лаборатории (CERN и Fermilab), които са решили да имат дистрибуция, която да отговаря на нуждите им и да не трява да плащат на RedHat за всяко копие от предполагам многобройните им инсталации. За тази цел те са отделили някакъв бюджет и са назначили хора да прекомпилират и подържат инфраструктура за отделна дистрибуция и засега се получава добре.

Мен ме привлича освен качеството на проекта, най-вече дългия срок на подръжка, който ще ми гарантира, че няма да мисля за обновяване на OS всеки 6м. или година. Засега проекта ми харесва много и като се комбинира с добрата общност около CentOS, която може да помогне за проблеми свързани с де-редхатизирането, мисля, че ще се получи отлично сървърно решение. А прекрасната Fedora ще си остане предпочитан избор за работната ми станция и верояно за места, където може да си позволя да рискувам и експериментирам повече.

Трябва да благодаря и на Димитър Шияшки, който ми разказа за проекта, докато чакахме да почнат да свирят „Булгара“. Това може да е само още едно доказателство, колко е полезно (освен приятно) да се ходи по такива места.

Категория: свободни неща