трънки и блогинки

Балканджи

Написано на: 24.05.2005 · 5 коментара

Снощи Кирил Янев от „Балканджи“ ме размаза! Ама така ме размаза, че още ме държи и дълго ще си спомням за краткия ни разговор с усмивка.

Отивам аз, пълен с деятелска наглост, да му обяснявам за Creative Commons, за споделянето, свободата и прочее. Самонадеян, че ще представя някакви нови идеи, нетипични за музикалната индустрия, аз се опитах да подходя сравнително внимателно, за да не представя CC като някакви екстремисти, които искат всичко да е безплатно и т.н.т.. Не помня как почнах, дали успях да приведа някой аргумент и бях пометен от това, което той каза. Не само, че намира идеята да прави музиката си свободно използваема за естествена, то той имаше и много по-смели идеи за нея („дa пуснат немиксирани инструментални и вокални тракове“ – добре, че Григор помни).

Около минута след като аз бях почнал да му „обяснявам“, аз слушах с възхищение идеите му. Не, Йовко, ние няма да им обясняваме за Creative Commons на тях. Ще слушаме и ще внимаваме наистина много, защото от такива като тях ние ще научим каква е идеята. Ако можем да помогнем на хора като „Балканджи“ – да помогнем, ако не – ще стоим и ще ръкопляскаме само.

Всъщност, снощи нещата ми се наместиха и картинката си дойде на мястото. Такава музика не може да бъде създадена от алчни егоисти, които след някакви мъки са измътили нещо. Балканджи са безкрайно талантливи хора, които не се страхуват да дават и ние тепърва ще бъдем свидетели на какво са способни.

Категория: музикааа · хубави неща

5 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • yovko на 24.05.2005г. в 23:36ч.

  Така и трябва, Пейо :-)

 • Васил Колев на 24.05.2005г. в 23:56ч.

  Урааа! :) Това значи ли, че са си избрали точния CC лиценз, и мога официално да обявя техните неща, които имам за обявяване, в open-culture ?:)

 • пейо на 25.05.2005г. в 00:33ч.

  @ Йовко
  Абсолютно! Точно хора като тях и Райжеков трябва да движат промяната, а разни полу-юристи да помагат колкото могат. :)

  @ Васил
  Писах на Кирил с обяснения кое и как и вярвам, че е въпрос на (малко) време.

 • yovko на 25.05.2005г. в 18:36ч.

  Ти недей да се измъкваш, защото това че Балканджи са напред с материала не означава, че не трябва акъл от време на време – ако щеш не точно акъл ами мнения във въздуха. Ела да видиш с Тони какви казуси решаваме тези дни, че ни се реве чак…

 • пейо на 25.05.2005г. в 18:41ч.

  @ Йовко
  Ми че аз не се крия… много.