трънки и блогинки

Greasemonkey

Написано на: 25.05.2005 · Един коментар

„Мръсната маймунка“ се оказа голяма работа! Първоначално ми трябваше да опиша една логика, чрез едно API, но после се отказах от него и реших да изпълня задачката чрез XUL интерфейс и се разчетох за него. Тази сутрин, обаче, стигнах в проучванията си до Grease Мonkey и работата се свърши сама.

Та каква е идеята. Grease Monkey довежда до ново ниво идеята на Mozilla, че браузърът е нищо друго освен платформа за разработка, която предоставя единствено средства и методи, с които се описва интерфейса ѝ и действията с него. На практика интерфейса на Firefox може да се променя до неузнаваемост и човек може да прави точно каквото душа му иска с него, но с това изглежда ще си играя друг път. Grease Monkey предоставя ново ниво на възможности като единствено осигурява зареждането на потребителски функции и стилове заедно със зареждането на страницата и да променим или добавим каквото и както си искаме.

Това може на пръв поглед да изглежда като нищо толкова интересно, особено за хората, които не пишат код, но вярвам, че останалите ще могат да оценят какъв източник на забавление може да е това. Може би, най-ясния пример за осъзнаване на възможностите е приложението, което показва цените на продукта при конкурентите, когато пазаруваме в amazon.com или пък напълно непознатото за създадетелите на gmail меню с постоянни търсения, което си добавя фукнционалност, която е липсвала на потребителя. Идеята да смесвам сайтове, да ги правя да изглеждат или да се държат както искам, да променям или обогатявам възможностите им ме кара само да се усмихвам като се сетя за колко неща може да се използва.

Първият пример, който искам да приведа за доказателство, е още едно решение по въпроса за българските кавички („и“) в интернет, който се решава лесно с greasemonkey. Бързата редакция на този скрипт ми позволи да пиша типографски правилно във всяка уеб форма. Моята адаптация на скрипта е наистина бърза и ако някой има желание може да я лъсне до съвършенство.

Смятам, че на този етап трябва вече да ви е интересно и затова ето накъде може да продължите:

Категория: свободни неща

Един коментар ↓

  • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

  • dragomir на 31.03.2011г. в 10:43ч.

    Интересна статия, но най-бързият начин да започнеш да програмираш на напълно непозната платформа е, като някой ти покаже как това може да стане, за конкретна ситуация, която ти сам си измислиш…
    Къде мога да намеря такъв човек, за да се срещнем в чата да питам няколко въпроса…