трънки и блогинки

„Котки“ в Музикалния театър

Написано на: 26.03.2009 · 3 коментара

Музикалният театър досега винаги ме е изненадвал приятно. Идеята да гледам българска постановка на мюзикъли като „Коса“ или „Котки“, които познавам и харесвам и двата пъти не ми се струваше непременно отлична, но след представленията осъзнавам, че досега съм пропускал нещо хубаво. Постановката на „Котки“ е нещо внушително — на сцената има около 60 човека — оркестър, мъжки и женски хор, балет и актьори. Пеят, свирят, танцуват и се забавляват отлично.

Постановката е на проф. Донев, който е получил разрешение и за мен много удачно е променил някои детайли. Също така и либретото е преведено на български. Познавайки някои оригиналните стихове (Macavity ми е любимец), оценявам и се възхищавам на Харалампи Аничкин за добрия превод и адаптация. Не само глупаво, но и истинско неуважение към труда на всички хора е да се дава оценка, като се сравнява с представлението, което е филмирано. Все едно да изисквам от изпълнителя да пее на плейбек, защото съм запомнил студийния запис и да се дразня на разликите. Музиката, знаете, е хубава и когато усетя, че изпълнението е с радост и желание — какво по-хубаво мога да искам?

Всичките хора на и зад сцената (вероятно заедно наближават сто) си поделят приходите от средно 12 лева на билет, което е наистина малко и жалко за усилията, които са вложили. Богати очевидно те няма да станат, както и вие няма да станете особено по-бедни, но изживяването си заслужава. Дори и за човек като мен, който по принцип котки не обича.

Категория: музикааа

3 коментара ↓

  • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

  • Рейън на 27.03.2009г. в 11:47ч.

    Може би, ще поканя Кристина Пейчева -да го гледаме, защото и аз обичам котки! Но дали тези които обичат писета ще харесат мюзикъла? (никога не съм харесвал мюзикъли- нямат хубава музика) :-);-)

  • Виталий на 11.04.2009г. в 10:50ч.

    Хорошая статья. А где можно почитать об этом более расширенную информацию ?

  • другаде на 19.01.2014г. в 20:26ч.

    друго http://www.youtube.com/watch?v=8LTKhHV9DS4