трънки и блогинки

Новите числа

Написано на: 24.03.2009 · 2 коментара

Аксиома относно новините за кризата е, че всеки три месеца порядъка на сумите, за които се говори, нараства. Придружаващите стойностите съобщения са неотносими, защото е криза и никой не знае за какво говори. В началото бяха смешни милиони, естествено преминаха в десетки и стотици милиарди, а сега вече говорим в трилиони. Вероятно и във Федералния резерв са изгубили сметката, защото Ексела се е побъркал след като размера на помощите е преминал 32 битово число. Да харчиш пари, които нямаш е вълшебството на кредита, в което миналата година банките усилено ни убеждаваха, а сега с ужас откриват, че рекламите им са били истина. Закръглянето винаги е великодушно нагоре с ясното съзнание, че никой няма идея колко пари са това.

Единствената надеждна икономическа информация са любопитните факти: ако наредим загубите на купчина, ще стигнем три пъти до луната; безработните, застанали заедно, могат да обиколят два пъти екватора; а на звездна комбинация от последните ни правителства ще отнеме малко повече от 800 дни да усвоят толкова пари. Преди Гугъл да си ударят гъза в тавана от споменаването им във връзка с кризата, обществото трябва да добие по-ясна представа за размера на сумите, харчени в усилия всичко да си остане както си е било. И защото парите няма да са каквото са били преди, имаме нужда от нови „говорещи“ имена за числата, измерващи стойност и пари. Колко по-добре би звучало, че един Обамалион ще бъде похарчен за покриването на загубите от хиляда надеждилиарда, вноската по вашия кредит, стимулиращо ще бъде представяна като три бъбрека, а заплатата ще се измерва в благодарностинки, че не сте без работа.

Стойността на парите, които харчихме, бяха само стойността на обещание, дадено в следствие на безотговорни амбиции. Те съществуваха само в главите ни и новите числа са нужни да опредметят новата икономическа действителност.

Категория: глупости

2 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • И.Е. Станков на 24.03.2009г. в 10:35ч.

  Страшно е наистина.
  Поне във възприятието на хората, доларът загуби всякаква стойност. 1 милиард вече звучи наистина смешно. Сега остава да дойде и реалното обезценяване.
  А последните мерки на Обама и Гайтнер наситина се опитват да борят кризата с вълшебството на кредита. Гасят огъня с керосин.
  Още по-потискащо е, че планът е да се извадят от калта най-виновните за тази криза за сметка на обикновения данъкоплатец.
  Тъжно и плашещо.

 • Спас Колев на 25.03.2009г. в 18:39ч.

  Ето и Уикипедия. Има място за развитие, сравнено с други теми. :)