трънки и блогинки

За независимостта от естетиката

Написано на: 27.03.2009 · 12 коментара

Да ме беше признал Румен Петков, че говоря простотии, орден „Стара планина“ нямаше да ми трябва. Но Соломон Паси е човек и политик, който освен, че е наистина интелигентен и образован, притежава мярка, самоконтрол и възпитание, за които мнозина от другите „слуги на народа“ могат да му завиждат. Казвам предишното без ирония, защото дали за доброто на България или не – Соломон Паси положи много усилия и изигра ключова роля за приемането ни в НАТО и в продължение на четири години бе начело на външната ни политика. Изказването на Паси при Иван Бедров (транскрипт при Комитата) обаче, е показателен пример за контрола,  който политиците (желаят да) имат върху медиите и от там върху всички нас.

Беше изумително и същевременно отрезвяващо да видя как разумен човек като Паси настоятелно препоръчва на журналист да „влезе във връзка с ръководството“ или желае телевизията да създаде естетически или художествен екип. Мога само да си представям на какво са способни много по-несдържани хора, разполагащи с реална репресивна власт. Опитът за налагане на „редакционна линия“, дефинирането на „призвание“ и намесата в работата на медията е грубо и безспорно нарушение не само на Конституцията, законите, на общоприетите професионални и морални норми и практиката в страните, които се стремим да достигнем и не трябва да бъде толерирано.

Що се отнасят до мен, аз мога спокойно да игнорирам подобни препоръки и квалификации, но когато съм свидетел на подобно вмешателство от човек, който твърди, че е носител на по-висок морален критерий, не мисля, че трябва да бъде оставено без реакция. Дали нещо е „простотия“ или може да бъде определено като „естетично“ е въпрос преди всичко на субективна преценка. За вкус и за естетика споровете са безсмислени, защото за тях обективен критерий, никога не може да бъде създаден. Вкусът и критерият се възпитават бавно и трудно, но още по-трудно се изгражда общество и гражданско съзнание, което ясно оценява и защитава свободите и основните принципи на демокрацията. Соломон Паси с вчерашното си непланирано и затова вярвам искрено изказване показа, че е склонен да зачита общественото мнени само, ако е ласкателно за него и загуби голяма част от моето уважение.

Когато една медия има смелостта да опитва да си върши работата в интерес на гражданите, в интерес на самите граждани е и да я подкрепят. Ако Иван Бедров или Re:TV се усетят сами срещу заливащата простотия, е много вероятно да не издържат и да се слеят с нея.  От това интерес могат да имат само „естети“ като Паси, на които им се иска фактите да се представят на хората „по един сравнително правдив начин“ чрез „приемлив речник“, одобрен от „художествен екип“. На мен, а вярвам и на вас, интересът ми е медиите да служат не на обособилите се в политическата класа, а в техен коректив. Затова нека сега журналистите като Иван Бедров да знаят, а ако имат нужда и да потърсят помощ, за да продължат да остояват позиция, независими от естетиката и други благовидни названия на цензурата.

Категория: всякакви

12 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Вера на 27.03.2009г. в 17:31ч.

  Лошото е, че освен искрено да се съглася с горното, друго не мога да кажа. Между другото, и аз имах по-добре мнение Паси. А уж интервюто бе с ПР цели – много зле представена кандидатура :)

 • in2h20 на 27.03.2009г. в 17:32ч.

  Рядко се получава такова искрено и моментно заплюване на себе си; на езика на блога, това което правиш е автоцензура.
  Той те нарича всякак, той те напада от ефир без да има представа кой си, в какво вярваш, защо – ти му търсиш извинения.
  Целта му е постигната.
  За един ден дресира ужасно много млади.
  Други не успя
  http://fen.log.bg/article.php?article_id=23034&page=1#last_com

 • пейо на 27.03.2009г. в 17:41ч.

  @ in2h20
  Нямам проблем с това да ме нарича както сметне, както нямам проблем и ти да твърдиш, че му търся извинения. Проблемът ми е във опита и желанието да отсява кой какво може да казва. Така по-ясно ли ти е?

 • in2h20 на 27.03.2009г. в 17:52ч.

  Признавам че ме обърка.
  Обаче аз от автоцензура не разбирам.

 • ал_шопов на 27.03.2009г. в 18:20ч.

  Абсолютно съм съгласен с теб.
  Лично мен ме разочарва реакцията на Бедров, но искрено му съчувствам, защото вероятно не е очаквал (подобно на теб) толкова голямо безумие поднесено в лицето му с чувството (на поднасящия), че безумието трябва да бъде прието.
  Паси искаше от Бедров просто да да престане да бъде журналист — да не оглася. Не различното мнение, а огласата му беше проблем.

 • invertedquestionmark на 27.03.2009г. в 18:31ч.

  И аз дълго време бях останал с относително хубави впечатления от Паси – доколкото е възможно човек да има положително мнение за политик, и то на всичкото отгове български. Но за съжаление властта, във всичките ѝ форми, рано или късно покварва човек.

 • Марти на 27.03.2009г. в 19:48ч.

  Браво Пейо, супер си го казал.

  Ела в групата на блогърите простаци, ако се чувстваш комфортно в нашата компания: http://favit.bg/groups/v/blogurite-sa-prostatsi/new

 • Никола на 27.03.2009г. в 19:48ч.

  Действително шокиращото е, че това дойде от Паси, който винаги съм имал за демократ.

  По въпроса за естетиката мога да кажа, патетично, само следното:

  Само истината е красива.

 • sepuko на 27.03.2009г. в 20:11ч.

  Мони простотията… Викам следващата гугъл бомба да е за Паси и пак да е Простотии …
  Или Соломон Паси…
  Абе ташак работа, кой го бръсне за слива Паси така и така..? За мен галфоничното поплюване на Монката беше от доста по-малко значение в сравнение с това, че отразяват мнението ти като открояващо се и споделено от мислещите хора в тая страна. А кандидат шефа на НАТО(господи военна организация дали ще приеме ревльо за шеф?) се открои само с това, че го нарече „простотия“.

 • владо на 27.03.2009г. в 21:12ч.

  Абе реших при тебе да коментирам, че май при тебе и най-често чета от другите писали по темата за „простотиите“. Едно нещо адски ме дразни и то е като почнете да се връзвате за ей такива неща. И е някакъв такъв национален спорт като някой каже мнение, което не се харесва на другите да бъде оплют и омаскарен. В общи линии от всичко, което изчетох по темата май само твоето мнение е що-годе премерено. И все пак логичния въпрос – след като това е мнението на Паси и той е решил да го сподели не е ли всъщност направил същото, което правим и блогърите – да сподели позиция по даден казус. За него „някои от нещата, които прочете Бедров са простотии“. Ама естествено в пространството прочетох генерализацията, че „Блоговете са простотии, а да изразяваш мнението си в интернет е грозно – затова “истинските” медии, чиято цел е да образоват хората, не трябва да дават ефир на свободното гражданско слово.“ Кофти е като се променят думите на хората…

 • silvercoin на 28.03.2009г. в 00:57ч.

  Владо, мнението ти под определен ъгъл вероятно изглежда ексцентрично, но лично аз го считам просто за лекомислено.

  Ситуацията е такава – Паси в прав текст порица Бедров за правото му да представя събитията според собствената му журналистическа съвест. Той настоя за цензура върху „лошите“ новини и за изтъкване на „добрите“. Първото било лошо за имиджа на страната ни…
  Като че ли блогърите трябва да понесат вината за критиките от Европа към държавата ни. Deja-vu?

 • cx на 28.03.2009г. в 06:54ч.

  чета тук, чета и в други блогове – доста хора са „изненадани“ от паси, доста са го смятали за друг човек (?!). OMG WTF – ми иде да възкликна тук. аз пък винаги съм го виждал като като доста долен и неприятен. затова и тия му изцепки изобщо не са изненадващи.