трънки и блогинки

Grokster… и едни майки

Написано на: 28.06.2005 · 2 коментара

С филмчето към „24 hour candy machine“ на Lodger искам да поздравя звукозаписната и филмова индустрия на САЩ, която днес се осра след като в делото „Grokster“ ѝ беше дадено право да търси отговорност от създателя на програма за нарушенията, които са извършени от потребителя на програмата.

Безумието на решението е пълно и идиотщината е почти завършена. Тълкуването на решението дава възможност да се заведе иск почти срещу всеки иноватор и моята стара молба да не уча китайски на стари години е на път да се сбъдне. Тепърва ще гледаме дивотии и простотии основани на този прецедент и си желая чувството ми на възмущение да се бъде изместено от жаждата за абсурдни простотии.

A Lodger са наистина много готини типове и аз ви препоръчвам да изгледате всички филмчета. Аз попаднах там чрез блога на pro_01, който влетя в блогосферата в типичен стил. Специално „I love death“ си е една отделна депресия.

И албума на Lodger си свалям. През torrent – щот съм сърдит.

Повечко и по-смислено съм написал на cilaw.org, но всъщност интересни там са връзките.

Категория: глупости · музикааа

2 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Кристиан на 29.06.2005г. в 11:08ч.

  Малка поправка – става дума за такива програми, които доказуемо подпомагат разпространението на защитен от авторски права материал. А Grokster, Kazaa и т.н. с търсенето си за Audio и Video са точно такива. Виж, за сметка на това Bittorrent не може да бъде обвинен в нещо такова. Там няма search поле с файлови типове, няма дявол. Може да си претакаш и Word документите ако ти кефне.

 • Григор на 30.06.2005г. в 15:57ч.

  Не съм съгласен, че търсенето на Audio и Video задължително предполага нарушаването на авторски права. Има предостатъчно аудио и видео под свободни лицензи. Това с изтекли авторски права също не е малко.

  Повече ме успокоява друго – че съдът изрично е постановил, че става дума за програми, които декларирано подтикват потребителя към пиратство. Такива, доколкото зная, не са включително Грокстер и Казаа.

  Така че не мисля, че решението е казало нещо ново. Въпросът е как ще бъде тълкувано после. Ако е според златното правило – „който държи златото, той пише правилата“ – това решение…