трънки и блогинки

Найлоновите торбички

Написано на: 03.07.2005 · 5 коментара

Мразя ги! Те са навсякъде и всичко е в тях. Слагат храната ми в тях, а аз изхвърлям остатъците от нея пак в тях. Завързвам ги плътно, за да държат мръстотиите далеч и понякога си представям как газовете от развалата ги подуват на някое сметище, пълно с много такива торбички. Те ще са тук, когато съдържанието им ще е изчезнало напълно. Те ще са тук, когато нас отдавна ще ни няма и ще спомнят на децата ни за нашето безумие като гледат цветните камари от неумиращо вещество, което покрива земята ни.

Сигурен съм, че в ада вместо бельо ще ползваме пристегнати найлонови торбички. Пушачите може да си ядат фасовете, собствениците на кучета – да се събуждат сред несъбраните им изпражнения, но ние всички ще се ровим сред найлоновите торбички, които сме ползвали.

Продавачът в кварталния магазин знае, че трябва да сложи всичко в торбичка. За него шареният найлон е екстра. Конкурентно предимство е той и неговият знак е на него. Независимо дали е бутилка вода или плод той го слага в торбичка. Каквото и да си купя, той ми отнема удовоствието да си го пипам и се сърди, ако не искам торбичката му.

Щастлив съм да нямам алергии, но съм сигурен, че ако развия такава, то найлоновите торбички ще са един от най-вероятните дразнители. Когато се изсуша след къпане и кожата ми леко се запоти, мисълта как може да прилепне до мен тънкия найлон ме изпълва с погнуса. Найлонът е отровен, а има хора, които имат страст да слагат всичко в тях – от дрехите до парите си. Чантите им са пълни с отделни торбички, в които има отделни нещица и те се ровят и шумолят с тях, търсейки запотените си вещи.

Помня как баба ми ми имаше мрежички или пазарски чанти, които ми даваше като ме пращаше да купя нещо. Тогава ги мразех, но мисля следващият път като я видя да я помоля да ми ушие една пазарска чанта. Само идеи за дизайна ми трябват…

Категория: всякакви

5 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Никола Славчев на 04.07.2005г. в 09:38ч.

  И си прав и не си. Вярно че пласмасариите не се разграждат, но пък са най-лесно рециклируемият отпадък. Представи си след време, когато нефта се изчерпа, и другите боклуци се разградят, както сам предвиди – тогава тия пликчета, чашки, чинийки и каквото се сетиш там ще са бъдещите полезни изкопаеми. Може би археолози и историци ще се ровят из нашите анали за да открият бившето сметище и бъдещо находище на тази лесно преработваема и широкоприложима суровина.
  Иначе аз съм за термична обработка на боклука, така завързан в торбичките неможе да си влезе в почвата и да се разгради, а само бълва повече зарази – конвенционалноата мярка на завързаното пликче в собствената кофа за боклук после има обратен ефект на сметището.
  Ех, колко спомени ми извади с тези пазарски мрежички и чантички. :)

 • Ирина Марудина на 05.07.2005г. в 13:21ч.

  Добре си характеризирал отношението на продавачите към найлоновите торбички. Аз постоянно благодаря и отхвърлям дадената ми с усмивка и гордост („ние сме щедри към клиентите си“) допълнителна торбичка („А, останала е вафла – нищо, ето ви още една торбичка!“) . И колко са попарени и обидени само – жал да ти стане… А ако оставя на тях всеки, плод в отделна ще я сложат, за да са по-мили от конкуренцията!
  Не ги искам тия торбички!
  Преди години по едно предаване, мисля „Небивалици“, по Канал1 имаше клип по темата, който много ми допадна – изброиха „положителните им страни“. Например: хвърлящите торбички с отпадъци от терасата спомагат за разкрасяването на дърветата около блока, които стават окичени като коледни елхи от разноцветните найлони…

 • Таня на 05.07.2005г. в 13:31ч.

  „обратен ефект на сметището“ – ако има такова!!!!!!
  На мен също ми припява една торбичка, която трайно се е закрепила на дървото до балкона и в общи линии и аз не мога да ги понасям, обаче в контекста на следващото ти писание, като се замислих:
  1. ако ги нямаше торбичките, какво ли щеше да бъде???? Вай – какъв ужас!!!!!
  2. колко ли пъти си измих ръцете днес??? и дали е достатъчен този брой измивания????;
  3. чух даже и нещо от сорта, че това било дело на Атака????

  Започна много да ми горчи :-(

 • Никола Славчев на 05.07.2005г. в 14:01ч.

  @Таня: Сметище винаги ще има! Ако не намерят къде да го направят, града ще се превърне в такова. :(

 • Таня на 05.07.2005г. в 14:26ч.

  Дано да успеят да намерят …….. в близките дни, че ….:-(