трънки и блогинки

Как работи каната за вода?

Написано на: 14.04.2009 · 20 коментара

Каната ми за вода ме кара да се чудя. Направена е така, че да изключва, когато водата в нея заври. Странното, обаче, е че когато ѝ е отворен капака, каната не изключва и водата продължава да ври. Номера с капака ме кара да се питам показанията на какъв сензор ползва, за да разбере, че водата е завряла. Най-първото, за което се сетих е да се мери температурата и нещо като биметална пластина да изключва при достигане предварително зададени градуси. Реших, че не е температурата най-вече заради ефекта на капака, а  после се сетих, че водата ври на различни градуси в зависимост от атмосферното налягане  и химичния си състав. Тъй като няма да е умно да се прави кана, която ще работи до определена надморска височина, реших да не пробвам да я пълня с нещо различно от вода, за да си доказвам, че не е температурата.

Пак заради капака реших, че каната ползва някакъв сензор за налягане. Но какво налягане точно мери този сензор? Водата ври, когато налягането на парите се изравни с налягането в течността, но като гледам простото устройство на каната не мисля, че може да мери налягане на пари. Когато заври водата, налягането в целия (почти затворен) съд трябва да се покачи и това би било друга индикация. Измерването на разликата в налягането обаче, би изисквало сензора да започва да мери при включването и да отчете предварително зададена разлика. Не знам дали разликата в налягането би била константа и затова ме съмнява, че е и това. Някой да може да каже как работи каната ми?

Допълнение: Ето снимки на каната, които могат да ви дадат по-добра идея за устройството:
p1100475 p1100477

Категория: дневни

20 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • lyd на 14.04.2009г. в 11:53ч.

  Ами ако каната ти продължава да ври, понеже е повредена?

 • Светослав на 14.04.2009г. в 12:04ч.

  Сещам се за няколко неща:
  Първото е ако е биметален контакт, както си описал по-горе, но когато нямаш капак просто не можеш да достигнеш температура за изключване.
  Второто е ако има налягане спусак, който е директно вързан със бутона на каната, което е обаче малко вероятно защото ще стане доста скъпа.
  Третото е че може да с биметален контакт, който обаче изисква капак за да работи.
  В интерес на иситната разглобих моята кана и видях, че е с биметален контак.
  Ако искаш имам набор отверки и чук за да разглобим и твоята.:)

 • Zeridon на 14.04.2009г. в 12:19ч.

  Обикновенно каните са с биметална пластина която е в дръжката на каната. Капака играе помощна роля да вкара малко повече жега в правилната посока. Дори и с отворен капак би трябвало да изключи (по някое време) но пък за сметка на това може да изгърми нещо и да стане страшно.

  Ако ти се играе зареди я с вода и я слушай. Ако чуеш едно цък когато изключва значи е биметална пластинка

 • Иво на 14.04.2009г. в 12:32ч.

  Биметална пластина, обаче в капака, точно до мястото от където започва да излиза парата, когато почне да ври.
  Поне при мен е така.

 • Николай на 14.04.2009г. в 12:59ч.

  Ако беше с нешо друго, различно от биметална пластина щях много да се учудя.

  А това за надморската височина – да интересно е, но врящата вода е вряща вода – кафе и чай се правят еднакво добре с вода 90’C или вода 110’C

 • Grimm на 14.04.2009г. в 14:01ч.

  Повтори опита с греяна ракия – дори и да не изключи, получаваш задоволителен резултат накрая .

 • Алекс на 14.04.2009г. в 15:15ч.

  Мда, парата нагрява пластина вътре в каната и при достигане на определена температура изключва уреда.

 • Иван на 14.04.2009г. в 16:21ч.

  А, чудесен физичен въпрос.

  Започнах да пиша отговор тук, но стана твърде дълъг и затова го публикувах при мен.

 • Христо Манолов на 14.04.2009г. в 17:00ч.

  Ако е с отворен капак, каната изключва ли ? Ако не изключва, значи наистина е от налягането.

  Пробвах с моята – при отворен капак не изключва.

 • Дени на 14.04.2009г. в 17:15ч.

  http://www.freepatentsonline.com/4357520.html

  Мисля, че за това иде реч. Или поне е близо до истината.

 • uv на 14.04.2009г. в 18:19ч.

  биметална пластина. разликата е че водата започва да кипи някъде от 96C и на теория може да се направи пластина която да се огъва от 98 нагоре. с отворен капак, температурата може да се стабилизира някъде където каната просто не се изключва.

 • Радослав Колев на 14.04.2009г. в 20:10ч.

  Аз преди време разглобих една повредена такава, но за съжаление я изхвърлих и не мога да покажа снимки. Поне на моята, някаква евтина, системата беше с най-обикновен термостат с биметална пластина. Особенноста е, че той е монтиран на дъното, под нагревателя и съда с вода и няма никакъв пряк контакт с водата или нагревателя. Имаше един маркуч единият край на който е близо до пантите на капака, после минава през дръжката и другият му край насочен към биметалната пластина на термостата. Тоест загряването на термостата става от парата която се отделя над водата и благодарение на макар и слабото налягане се придвижва по този маркуч и достига до термостата. Като отвориш капака отвора на гърлото на каната става пъти по-голям и съответно налягането спада и всичката пара просто се издига нагоре вместо да тръгне по маркуча. Съответно термостата не се загрява, или се загрява много по-малко и не изключва.

 • Ангел на 14.04.2009г. в 22:11ч.

  Когато е затвотен капака горещата пара минава през една дупчица под капака близо до копчето за вкючване. Там има биметална пластинка, която избутва ключето, което изключва каната. Ако е отворен капака тая пластинка не се нагрява достатъчно и не избутва копчето. Тогава идва на ред втората биметална пластина, която е монтирана около нагревателя и предпазва от прегряване. Проблема е, че ако се задейства тя след малко като изстине пак включва нагревателя и водата пак завира и така..

 • пейо на 15.04.2009г. в 07:17ч.

  Благодаря много на всички за обясненията и идеите! По-горе има снимки на каната и мисля, че Радо Колев и Ангел са най-близо, с описания механизъм за замерване на температурата, чрез канал който отвежда парите до биметална пластина, намираща се до спусъка за включване.

  Цъкането, което Zeridon споменава, се чува ясно и това е още един аргумент, че се ползва биметална пластина.

  Що се отнася до проблема с температурата на завиране и налягането – продължавам да не зная как са го решили, но може просто да не са го взели предвид. Примерно каната едва ли ще работи в столицата на Боливия, която е приблизително на 3.6-4 км надморска височина и водата би трябвало да завира със сигурност под 90 градуса.

 • Иван на 15.04.2009г. в 14:39ч.

  Не може да не се вземе проблемът с температурата на кипене – в такъв случай каната би могла да работи само на определена надморска височина.

  Този проблем се решава като се за индикация на завирането се взима не температурата, а наличието на интензивно пароотделяне. Тук на помощ идва налягането – ако налягането в на газовете в каната е по-високо от атмосферното, значи имаме кипене – изключваме нагревателя.

 • larry на 17.04.2009г. в 15:23ч.

  Пи4ове, то ясно водата завира при разли4ни градуси но !! да помислим малко за топлинния капацитет на самата биметална пластина – ако то нея достига пове4е енергия от тази, която тя отделя, поради простите закони на термодинамиката тепмературата в пластините ще си се повишава и те ще си се деформират както е редно и прили4но. С две думи ако имаме достатъ4но интензивно като капацитет нагряване (капака капака) дори с 50 градусова вода (хайде да са 70 :-) май може да нагреем пластините достатъ4но. Разбирасе това моето са свободни спекулации – нека някой физик да се изкаже :)

 • Делян Делчев на 17.04.2009г. в 16:39ч.

  И аз съм забелязал това в една кана, та я отворих. Имаше пластина, която изключваше на 100 градуса. Това ставаше веднага при липсата на вода, никога при отворена кана с вода, и винаги при затворена. Причината е проста – температурата на завиране зависи от надморската височина и е по-ниска от 100 градуса на нивото на София. Водата отнема отлично температура и не позволява на датчиците и реотаните да достигнат 100 градуса, а когато няма капак парата излиза бързо, налягането пада и подържа системата на температура под 100 градуса. При затворен капак обаче веднага достига 100. Въпреки че когато няма капак каната може и да не изключи, системата е „сигурна“, защотото няма как да се запали или да и стане нещо, докато има вода, а когато водата изчезне веднага ще се достигне 100 градуса и ще изключи.
  Обратно каните разчитащи на повишено налягане от кипенето, не са сигурни защото ако няма вода няма да изключат никога до прегаряне, а и кипенето зависи от чистотата на водата и теоретично е възможно да има вода (например изключително дестилирана), която да не кипи.
  Комбинирането на термостат и налягане е инжинерно безсмислено, поради факта, че термостата е достатъчен сам по себе си.
  Така че предполагам всички кани са с термостати.

 • Георги на 12.07.2010г. в 23:44ч.

  А за теремин се6тали ли сте се?? аз имам кана за пре4истване на вода брита и на капака има едно супер-малко дисплей4е, което брой то4но 4 пъти пълнене до горе и изпразване до дъно каната..как става? ами много лесно – на принципа на метален детектор – с теремин. проверете уикипедия или в йу-туб и ще се просветите. (при кипене съпротивлението в каната се променя и теремина го отчита.)

 • от древността до наши дни? на 29.10.2014г. в 15:37ч.

  добре (докато не се повреди)

 • Anonymous на 24.01.2015г. в 16:01ч.

  Здравейте,
  какво ви е мнението за пластмасовите кани (или тези с пластмасови части по тях, напр. капак, цедка, мерително отделение и т.н.)?
  Става въпрос по конкретно за съдържанието на ‘бисфенол А’ в този вид кани, понеже не е изришно упоменато.
  Как може да се разбере дали има подобно съдържание в състава на материала, от който е направена каната или е по-добре да се предпочете метална такава?
  Благодаря!