трънки и блогинки

Вие питате, ние (се мъчим да) отговаряме

Написано на: 08.07.2005 · 12 коментара

В резултат на снощните ни разговори с Тони, а и не само на тях се показа ясно нуждата да се създаде някаква обща база от знания, за да отговори на вълната от сходни неща, които биваме питани относно Creative Commons или които бихме искали да кажем на тези, които ни питат. Затова, решихме да направим нещо като български FAQ за Creative Commons.

Тъй като ние само си мислим, че разбираме идеята, но не можем да я погледнем достатъчно ясно, имаме нужда от помощ. Моля, всеки, който е споделил нещо свое или си е мислил да го направи, да изпрати най-първите, най-базовите си въпроси, които са се породили в главата му. Още по-добре, ако дадете и въпросите, заедо с отговорите или пък се включите в самото им отговаряне и коригирането на глупостите и неточностите, които неминуемо ще напишем.

Идеята е да съберем първо най-основните питания, принципните въпроси, така да се каже и после да вървим нагоре и затова ни пожалете със сложнотиите, които изискват мислене, за да не ви го върнем като ви отговорим.

Ето някои от въпросите, които на мен ми идват наум:


Този списък с въпроси е преместен! Може да оставяте вашите въпроси като коментар тук, но ще допълвам единствено другата версия.

# Как Creative Commons защитава правата ми на автор?
Creative Commons единствено ви дава удобен и ефикасен начин да изразите волята си, че желаете вашето произведение да се разпространява и ползва свободно, както и ограниченията, които искате на наложите. Ако очаквате с акта на лицензирането, да получите и право на някаква защита в случай, че авторските ви права бъдат нарушени, за съжаление, грешите. Засега, обаче, практиката показва, че хората, които са споделили свое произведение с общността е много по-вероятно да получат и всякаква помощ от нея, когато имат нужда. В други страни има и адвокатски кантори, които отделят известно време, за да консултират преференциално автори на произведения лицензирани под Creative Commons, но засега такава в България няма.
въпроси

# Защо ми е да ползвам CC лиценз, като мога просто да напиша, че произведението ми може да се ползва свободно?
За да бъдете чути и разбрани. Creative Commons има за основна задача да направи максимално лесно комуникирането на авторовото желание произведението му да бъде използвано и споделяно. За тази цел избраният от вас лиценз се създава в три форми:

 • Читаем от машина – за да можете да бъдете индексиран и намерен чрез търсещите машини.
 • Разбираем за всеки – правата и задълженията на ползвателите, казани кратко и ясно.
 • За юристи  – за подробностите и думичките, от които те имат нужда.

Вие, разбира се може и да го напишете в прост текст, но това ще намали шансовете да бъдете разбран правилно, защото хората ги мързи да четат, а тези, които не ги мързи може и да не разбират езика или начина по който сте формулирали желанията си. Логото на Creative Commons или само изписването на името дава на хората без да се замислят нещо познато, нещо което те знаят, че могат да ползват и нещо, на което те вярват.
въпроси

# Къде и защо трябва да означа, че произведението ми се разпространява под CC?
Традиционно съобщението за правата се поставя заедно с годината след името на автора, но зависи много от типа произведение, защото в различните медии и формати авторът или авторите се указват на различни места и по различни начини. Същото важи и когато произведението е сборно от други произведения, от които едно се разпространява под Creative Commons – означението трябва да е при името на автора на дадената част.
въпроси

# Какво може да се прави с произведението ми, ако нищо не е указано относно авторските права?
Не много. Законът защитава вашите права като предоставя единствено на вас правото да ползвате произведението. Ако вие желаете или просто нямате против създаденото от вас да се разпространява и ползва, то вие трябва изрично да го укажете. Законът дава право и за т.нар. „Свободно използване“, но то се предвижда преди всичко за целите на коментар и критика и се отнася само за части от произведението.
въпроси

# Важат ли тези лицензи в България?
Да, определено. Българската версия на лиценза е адаптирана от екип юристи, който се погрижи тя да съответства на българското право. Вашите права са защитени първо от „Закона за авторското право и сродните му права“ и всеки, който използва ваше произведение и твърди, че лиценза не важи в България ще е нарушител на закона, защото само вашия лиценз му дава право да го ползва. Повече по въпроса може да научите от: „Приложимост на свободните лицензи“.
въпроси

# Мога ли да печеля пари от произведение, което съм лицензирал под СС?
Разбира се. Когато споделяте вашето произведение вие може да изберете дали ще разрешите комерсиалната му употреба или не. Дори и да не ограничите комерсиалното използване на произведението вие си запазвате правото да извличате печалба от него, но тогава и всички останали ще имат това право. Ако изберете да споделите произведението, като ограничите комерсиалната му употреба, вие ще имате изключителното право да го използвате с цел печалба.
въпроси

# Лицензирал съм произведение под СС, сега обаче искам да се откажа. Мога ли?
Вие имате пълното право да промените лиценза на произведението по всяко време. Това ваше право произтича от факта, че Вие сте държател на авторските права на произведението. Лицата, които са придобили произведенето докато е било лицензирано според лиценз на Съзидателната общност, могат да продължат да го ползват (и разпространяват доколкото това е било позволено в лиценза) според условията в лиценза. (aл. шопов)
въпроси

# Какво означава „комерсиална употреба“ – какво включва?
Начинът на употреба зависи преди всичко от типа произведение. При авторските произведения това включва дейности като: разпространение; публично представление; публично изпълнение, включително в в цифрова форма; излъчване по безжичен път или предаване чрез кабел или друго техническо средство, когато те са насочени към получаване на търговско предимство или на доход.
въпроси

# Има ли разлика при различните държави в смисъла на понятитето „комерсиална употреба“?
Доколкото авторското право е уредено с международни споготби и те са имплементирани във вътрешното законодателство, значителна разлика трябва да няма.
въпроси

# Creatie Commons организация ли е, какъв е нейният „статут“?
Creative Commons е преди всичко идея, но зад нея има и формално учредена организаця с нестопанска цел. Централата е регистрирана е в САЩ и оперира от Сан Франциско, но в отделните държави се представлява от самостоятелни свои звена или сродни организации. В България координатор на Creative Commons е Драгослава Пефева от ISOC.bg.
въпроси

# Мога ли да ползвам Creatie Commons лиценз за софтуер?
Вероятно може, но това не се препоръчва. Софтуерът има твърде много чисто свои специфики и Creative Commons лицензите не дават отговор на тях. Затова Creative Commons припознава като свой и GNU GPL лиценза и го препоръчва когато става въпрос за разпространение и ползване на софтуер. Вие не сте ограничени само от GNU GPL и може да ползвате всеки един от одобрените от Open Source Initiative лицензи за свободен софтуер.
въпроси

Този списък с въпроси е преместен! Може да оставяте вашите въпроси като коментар тук, но ще допълвам единствено другата версия.

Категория: проекти

12 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • деси на 08.07.2005г. в 13:32ч.

  1. Каква полза има за мен от това,че лицензирам произведенията си под СС?

  2. Мога ли да печеля пари от произведение, което съм лицензирал под СС?

  3. Лицензирал съм произведение под СС, сега обаче искам да се откажа. Мога ли?

  отговорите… в другия брой.

 • Васил Колев на 09.07.2005г. в 00:56ч.

  Може би трябва и един основно-теоритичен въпрос – какво точно са CC, откъде идват, и каква е основната им идея…

 • Григор на 09.07.2005г. в 01:48ч.

  Въпрос, който ми беше поставен от един автор, когото се мъча да агитирам:

  Ако си пусна произведенията под СС, и някой друг направи нещо на тяхна база, длъжен ли е той също да го пусне под СС?

 • Тони на 09.07.2005г. в 15:27ч.

  Какво означава „комерсиална употреба“ – какво включва?
  Има ли разлика в различните държави „комерсиалната употреба“?

 • Веселин Колев на 11.07.2005г. в 12:24ч.

  Да взема да питам ли :)

 • пейо на 11.07.2005г. в 22:53ч.

  @ Васил Колев
  Моля, добави го като въпрос и отговор. Както си го формулирал така си е материал за малък разказ.

  @ Григор
  За това си има „Share-Alike“ клаузата. Този въпрос ти се задава при самия процес на избиране на лиценз и е безсмислен, според мен.

  @ Веселин Колев
  Когато събереш смелост – попитай.

 • Тони на 12.07.2005г. в 04:54ч.

  Ето нещо което, вероятно хората се чудят и б и било добре да се изясни:

  Creatie Commons организация ли е, какъв е нейният „статут“?

  – този въпрос ми е бил задаван и вероятно ще се задава :) ако решиш, че не е прекалено, може да се включи с кратък отговор и линк :)

  поздрави Т.

 • al_shopov на 13.07.2005г. в 10:26ч.

  Трябва да се показва кои неща произтичат от спецификата на лицензите на Съзидателната общност и кои от авторското право по принцип.
  Пример с един от въпросите на Деси:
  – Лицензирал съм произведение под СС, сега обаче искам да се откажа. Мога ли?
  Вие имате пълното право да промените лиценза на произведението по всяко време. Това ваше право произтича от факта, че Вие сте държател на авторските права на произведението. Лицата, които са придобили произведенето докато е било лицензирано според лиценз на Съзидателната общност, могат да продължат да го ползват (и разпространяват доколкото това е било позволено в лиценза) според условията в лиценза.

 • Григор на 13.07.2005г. в 19:04ч.

  Пейо: Знам за SA – но би било добре да влезе във FAQ-то. :-)

 • пейо на 13.07.2005г. в 20:26ч.

  @ Шопов
  Благодаря! Айде размърдай се с още малко такива включвания.

  @ Григор
  Благодаря и на теб! Глупави въпроси няма, има само такива глупаци като мен, които си мислят, че всичко е просто и ясно.

 • Милен Панков на 02.08.2005г. в 21:20ч.

  Искам да използвам CC за публикуване на материали, чийто автори нямат нищо против свободното им ползване, но желаят да останат анонимни или пък материали, чиито автори не са ми известни (но също са били изпратени от тях с цел публикуване за свободно ползване). Дали това противоречи на изискването за Признание където е упоменато, че трябва да се спомене името или псевдонима на автора?

 • деси на 03.08.2005г. в 17:51ч.

  Каква полза има за мен от това,че лицензирам произведенията си под СС?

  СС в никакъв случай няма да ви направи по-бедни, от колкото сте. Точно обратното, използвайки СС лиценз за свото произведение или произведения, имате реален шанс да придобиете известна популярност, най-малкото в средите на авторите, които също използват тези лицензи. Това е така, защото в огромната си част, лицензите съдържат изричното изискване, да се посочи името на оригиналния автор, а това сте именно вие, нали? И тъй като свободното копиране и разпространяване на произведението е гарантирано при всички случаи, можете и сами да си представите колко много почитатели можете да спечелите, единствено давайки възможност на хората напълно легално и без специално да ви питат „може ли?“, да се наслаждават на вашата творба.
  По този начин, шансът произведението ви да бъде видяно от потенциален издател, клиент и много много фенове значително нараства.

  to be continued