трънки и блогинки

9 юни, 19 май, 9 септември

Написано на: 19.05.2009 · 4 коментара

На 19 май 1934та година е извършен държавен преврат. Военните насилствено свалят от власт шарена коалиция, която след три години скандали не може да раздели благата на управлението. Превратаджиите отменят конституцията и налагат тоталитарно управление чрез декрети. Събитията се развиват около десет години след като друг преврат на 9 юни 1923 г. сваля от власт земеделците на Стамболийски. БЗНС на Стамболийски, само няколко месеца преди това, са спечелили половината гласове на изборите, но предварително подменената избирателна система (с засилен мажоритарен елемент) им осигурява 212 от 240 места в парламента.

Мнозина възприемат това като подмяна на вота и оправдават преваратаджиите от 1923та, сред които е и Кимон Георгиев, който е един от организаторите на преврата и на 19 май 1934та. Опитът на Кимон Георгиев не се оказва достатъчен и превратаджийското правителство, което оглавява, се задържа на власт едва година. За сметка на това, десет години по-късно, на 9ти септември 1944 властта отново е завзета чрез въоръжен преврат и отново Кимон Георгиев е начело на правителството на новата власт, която се задържа повечко. И всичко винаги в името на България.

Категория: всякакви

4 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Комитата на 19.05.2009г. в 14:26ч.

  Още по-весело става ако човек се зарови в старата преса, за да види лозунгите на превратаджиите.

  Само една забележчица имам – режимът не е тоталитарен, а авторитарен, т.е. има известен медиен плурализъм, легална опозиция и свобода на стопанската инициатива (в известни рамки)

 • Спас Колев на 19.05.2009г. в 14:37ч.

  А „благата на управлението“ през 1934 са известни като „Голямата депресия“. От 1932 България е в практически фалит (плаща за Бог да прости, но поне си говори с кредиторите – за разлика от 1990).

  Впрочем, пропускаш Дамян Велчев – той има по-сериозен стаж от Кимон Георгиев (във вид на няколко неуспешни заговора). И опитът си казва думата – успява да се изнесе, преди доскорошните му съратници да го пратят в Белене.

 • Георги на 19.05.2009г. в 16:02ч.

  Изключително ми е неприятно, когато съм попаднал на някоя значима тема и искам да я представя на широката общественост за да си направят съответните изводи и видя, че някой вече е свършил тази работа. Но хубаво е, че я е свършил. Още повече, че ми пратиха линк а не го намерих сам!

 • Johnnie на 20.05.2009г. в 00:25ч.

  Целта на Кимон е била само една: власт на всяка цена. Не случайно, този неук и изключително арогантен порутчик (следващите звания си присъжда сам, така че не се броят), който е преследвал комунистите остава министър на енергетиката (!) при същите тези комунисти почти до 1956 г. (знаменателна с априлския си пленум). Енергетиката на България по онова време се е изчерпвала с няколкото електифицирани улици в София и по-големите градове, откъдето идва следдеветосептемврийския му прякор – „министър на котлончетата“. За съжаление, зет му, който явно изцяло е възприел макиавелистичната политика на роднината си през целия си живот е на ръководни длъжности в партията (ОФ) и държавата, с който единствено е злоупотребявал… И днес още, въпреки старческата деменция и настоятелните повици на простатата, човечецът живурка като национален омбудсман! О, Българио…