трънки и блогинки

Акбар

Написано на: 30.07.2005 · 7 коментара

В тези топлички дни безалкохолните вече доказано не помагат. Още повече, ако жегите ви правят бавни и лениви. В Пловдив това е случаят за доста хора, но всъщност още нямаме и 40 градуса и по летни стандарти тук си е леко хладно, но ще наваксаме.

Мисълта ми, разбира се, не е за времето, а за начините да сме в разбирателство с него. По стара британска традиция в топло време се пие чай, за да се чувстваме добре. Това се прави не само за да не се потим със страшна сила, но най-вече заради ободряващия и освежаващия ефект на напитката. Като се замислим и най-потребяваните видове чай растат на места, които са доста топли (че и влажни) и това, че чаят е традиционна напитка там, въобще не е случайно.

Днес ще разкажа за чая с марка „Акбар“. Това е цейлонски чай, който май се продава основно в Русия. Има плътен и силен, бих казал стабилен, вкус и класическия ефект на черният чай да те прави „по-мъдър, по-смел и по-оптимистичен“ (някой ден ще го преведа това есе, ама няма да е скоро). Не мога да дам нещо толкова отличаващо в ефекта му. За разлика от омотващия ефект на Даржлийнга или на омайващото действие на Prince of Wales, този чай си дава сила и енергия без някакви толкова забележими странични въздействия, което го прави подходящ за всекидневен сутрешен чай.

Не помня дали съм споменавал преди, но черният чай подпомага храносмилането доста добре. И не само го подпомага, а силният черен чай си е направо задължително да се пие по време или след хранене. В противен случай може да ви заболи стомаха и да се появи едно чувство като да ви падне корема. Няколко пъти след като съм пил на гладно чай съм тичал за мазна баничка да неутрализира това чувство, което въобще не е от приятните.

Точно мазни и по-калорични храни се усвояват значително по-добре със силен черен чай. Не знам каква е причината за този ефект, но определено има значителна разлика. Класическата английска закуска от бекон с яйца не изглежда въобще толкова тежка, ако се приеме с чай. Още по-добре бихте приели такава закуска, ако е неделя и тя се състои около 11 часа сутринта без да бързате за никъде. Тъй като не всяка неделя ми се пада да се държа като за неделя, аз и сега си пийвам чайче с едни мръвчици, които се мариноваха няколко дена и въобще не мога да се оплача от комбинацията.

За да съм спокоен пробвах и как ще е на вкус чая, ако го пия след като е ударно изстуден в камерата. Не ми хареса. Цветът става мътен, а и танинът нещо не се кефи на студа. Пробвах и с коняк. С коняк стана интересно. Можех с еднаква вероятност да пребия някой или да падна да заспя. Ноо… не съм сигурен, че това е специфика на комбинацията. Май трябва да се наспя тази седмица.

p.s. „Акбар“ на арабски означава „велик“. Да си кажа, че може и да не знаете.

Категория: чай

7 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Андрей на 31.07.2005г. в 12:32ч.

  Да се включа в дискусията за полезността. Знаеш, че в последно време съм келеш на тема храни и здравословно хранене. Това, което съм чел (и чувал) е, че черният чай хич не полезен, тъй като съдържа високо количество кофеин (http://en.wikipedia.org/wiki/Black_tea), който блокира работата на тялото по смилането на храните. Ефектът би трябвало да е същият като кафе след хранене. Проблемът е, че се опитваш да се справиш с ефекта, а не с причината. Кофеинът се опитва да те събуди докато тялото ти супер усилено хвърля енергия да смели току-що приетата (например мазна) храна. Ако не ядеш кофти храна (например английска закуска) едва ли ще ти се налага да пиеш от този вид чай :)

 • borj на 01.08.2005г. в 13:10ч.

  Каква е логиката черния чай да съдържа повече кофеин от … зеления? Разликата между двата е едната ферментация (овреме прекъсната), да не би при ферментацията дрождите да произвеждат кофеин?!?!?

 • Андрей на 01.08.2005г. в 17:51ч.

  Уикипедя споменава, че дори и ферментация не се получава, а оксидация :) А за количеството? Не знам, не съм химик ;)

 • madlen на 14.08.2005г. в 01:00ч.

  хм, аз сега пия това
  http://www.ahmadtea.com/blends/blendsfs.htm

 • мъро на 08.10.2005г. в 08:44ч.

  Много ми хареса това „по-мъдър,по-смел,по-оптимистичен“-Като се има предвид и горното лого „сподели споделеното“-отивам да си направя чай „Акбар“, който неотдавна си купих в ХИТ-а и много му се кефя, а и се чудех как толкова хубаво нещо е било непознато за мен до сега.

 • мъро на 08.10.2005г. в 08:45ч.

  Какво значи модерация, моля, че нещо вече ми омръзнаха новоизлюпените глупости.Дано „Акбар“ не го модерират/така ли се казва-модерират/

 • пейо на 10.10.2005г. в 02:18ч.

  Мисля скоро да пробвам и синия Акбар, защото червеният не става, а златния засега е най-добрият. Кажи, ако имаш опит.