трънки и блогинки

За спирането на производството срещу Томов и Галев

Написано на: 28.05.2009 · 9 коментара

Наказателното производство срещу лица, които са кандидати за народни представители или членове на ЕП, правилно се спира и трябва да се спира. Все още в България същестува презумпцията за невинност и правата, на което и да е лице не трябва да бъдат ограничавани преди да има влязла в сила присъда срещу него. Всички може да считат Томов и Галев за виновни, но това няма никакво значение, защото за вината трябва да се произнесе съд.

Без сега действащия принцип, утре под натиск от управляващите, прокуратурата може да започне производство срещу лидери на опозицията, за несъществуващо престъпление и така ефективно да лиши част от гражданите от изразители и защитници на тяхната воля в органите, които управляват държавата. Протестирайте, когато парламентът не премахне имунитета на депутата или когато прокуратурата не възобнови спряното производство, но не и когато се защитава вашето право да бъдете представлявани.

Категория: кратки

9 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • И.Е. Станков на 28.05.2009г. в 15:35ч.

  Напълно си прав и благодаря, че го отбелязваш, защото на мен изобщо не ми беше направило впечатление.

  Все много демократично го даваме, блогърите-демократи, но и ние в много отношения нямаме никаква нито правова, нито демократическа култура.

 • Thermobee на 28.05.2009г. в 18:49ч.

  http://ivanbedrov.com/?p=969

  Споделям изцяло мнението на Бедров по въпроса, затова го пействам и тук.

 • Апостол Апостолов на 28.05.2009г. в 18:51ч.

  Така е- много глупотевини и прибързани оценки и съждения на полуграмотни хорица прочетох в тези пусти блогове. В блогосферата май трябва да организираме нещо като „Grafoman Idol“ и да излъчим драскач и дурак на годината.

 • Габо на 28.05.2009г. в 20:30ч.

  Реплика към преждеговорившия:
  Много сте прав г-н Апостолов, организирайте го този “Grafoman Idol” , така и така държите първите места от доста време.
  И ми е радостно и леко на душата, че където съм Админ, нямате вече думата.
  –––
  А иначе по темата – Дай боже, след изборите, дали Томов, Галев и сие няма да съжаляват, че не са били осъдени още сега, по бързото производство.

 • Иван на 28.05.2009г. в 21:38ч.

  Не съм съгласен!

  Нека предварително да кажа че съм против депутатите да имат имунитет, и особенно такъв срещу криминално преследване. Това поощрява престъпното им поведение и общата атмосфера на безнаказаност. Я си помислете ако гласуването с чужда карта беше криминално престъпление – някои хора щяха да карат доживот.
  Мога да се съглася на компромисни варианти срещу произволно преследване, но в никакъв случай не мога да приема прекратяването на разследванията.

  Няма спор че кандидат депутатите са невинни до доказване на противното. В този смисъл е недопустимо да се изключват от изборите само защото са разследвани. Но в никакъв случай не трябва да се допуска възпрепятстване на процеса на пълното им оневиняване.

  Вече имаме прецедент където влиятелен политик беше несправедливо обвинен, и превърнат в нарицателно за престъпник. Неговата партия беше буквално задушена в зародиш. А когато най-накрая се стигна до съда, съдията се произнесе че няма никакво основание за процес. На него имунитета не му помогна, напротив.

  Ако толкова държите на защитата от съдебно преследване, можем да стигнем до другата крайност, защо да не могат да се кандидатират и настоящи затворници? То май и за това има прецедент.
  Аз лично след като прочетох материал за Иван Владимиров считам, че бих предпочел него пред всеки кандидат на сегашната управляваща коалиция.

  Но нека си го кажем – когато съдебната система започне да осъжда хора по политически причини… това вече си е класическа диктатура.

 • Anonymous на 28.05.2009г. в 22:22ч.

  ….не мога,либе Реio,не мога
  някой ще каже на шефа ми и хоп навън

 • yovko на 28.05.2009г. в 22:46ч.

  Всъщност механизмът такива имена да не се появяват в листите е много простичък и има малко общо с правото, законите или демокрацията. Просто партия, която държи на своето име, имидж и морал не би рискувала имена със съмнителна стойност да я цапат, дори и с непотвърдени от съд провинения. Но такива у нас не са никак много…

 • Спас Колев на 29.05.2009г. в 12:33ч.

  @yovko: Мокър от дъжд не се бои…

 • Anonymous на 29.05.2009г. в 16:22ч.

  Веднага бих се съгласил с вас ако реалността не показваше друго. Властта, както се вижда, вече се разправя с политически опоненти, използвайки съда. ЦИК също се включи.
  Началото на правото не тръгва ли оттам да е в полза на хората и за благото на обществото? Кажете какво да направят хората, когато правото отдавна се е изродило и мутирало? Да вярваме и се осланяме още на него?