трънки и блогинки

Моят нов еко и био живот

Написано на: 01.06.2009 · 35 коментара

С цел да спася планетата и себе си, поисках да водя здравословен и природосъобразен начин на живот. За да се информирам за действията, които мога да предприема, четох материали писани от запознати, които използваха факти, доказани от учени, в най-най-нови изследвания. В следствие на съветите, подкрепени с обясненията и рекламите на предлаганите „еко“ и „био“ продукти възприех следните практики:

Готвя само със здравословно олио, което не съдържа холестерол. Ограничил съм до минимум приема на въглехидрати чрез месото. Ям предимно телешко, за да намаля броя на кравите, чиито газове са основна заплаха за озоновия слой. Създадох си навик да беля ципата на доматите, с което отстранявам модифицираните им гени. Ям само яйца от свободни кокошки, чиято свободна воля е направила своя информиран избор да снася. И въобще – храня се само с органични продукти, които не съдържат химически съединения, а се състоят само от естествени физични взаимодействия.

Използвам интернет, пренасян само по оптичен кабел, защото за да измине един tcp пакет един метър по стандартен мрежови кабел се изразходва три пъти повече кинетична енергия. Намалих слушането на класическа музика, защото за да се предаде динамиката ѝ се изразходва твърде много електричество в сравнение с тибетските пения за медитация. Преди да включа каквото и да е в електрическата мрежа, използвам приставка за контакт, която свети в зелено, когато електрическата енергия е произведена от възобновяеми източници. Ежедневно ползвам защитен крем срещу почерняване, защото колкото е по-тъмен цвета на кожата, толкова повече слънчева светлина се поглъща и съответно – хаби. По същата причина се колебая дали да започна да мразя циганите заради непоправимо тъмния им цвят на кожата или пък да забраня негрите.

Научих се да издишам само през носа, защото когато издишаме и през устата отделяме около два пъти повече въглероден диоксид. Планирам да направя незаконно съединяването на два кислородни атома с един въглероден. На предстоящите избори няма да подкрепя коалицията между либералите и радикалната партия, защото свободните радикали ускоряват процеса на стареене. За да изразходвам само нужното количество обратна вода, ще започна да пикая в мивката.

Категория: глупости

35 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • invertedquestionmark на 01.06.2009г. в 15:24ч.

  Похвално, само организирането на петиция липсва.

 • Marfa на 01.06.2009г. в 15:37ч.

  Остана да си монтираш и един ветрогенератор на покрива, ама обезопасен, че да не вземе да изтреби пилците, и си официално в бизнеса. :D :D :D

 • Acnapyx на 01.06.2009г. в 15:37ч.

  Хубав, хаплив сарказъм. Питам се само дали еко-фанатиците ще го оценят подобаващо :)

 • Raya на 01.06.2009г. в 16:08ч.

  :))))))))))))) ахахах ох не, не мога да спра да се хиля!Ти си достигнал съвършенството, за което мнозина могат само да мечтаят!

 • Лъчко на 01.06.2009г. в 16:21ч.

  Невероятен хумор както винаги :-)

 • begemot на 01.06.2009г. в 16:27ч.

  освен това преди да пиеш вода, трябва да ѝ благодариш и побаеш, за да я съживиш и структурираш…

 • pro01 на 01.06.2009г. в 16:34ч.

  Структурирането на водата няма общо с био и еко и профанизирането му не е много смешно като цяло.

 • Кирил на 01.06.2009г. в 16:54ч.

  Всъщност, смешно е :-D

 • wqw на 01.06.2009г. в 17:02ч.

  Всъщност, тъпо е :-( И петокласник ще ги надрОби по-интересни…

 • voxy на 01.06.2009г. в 17:03ч.

  хахахаха, добро

 • Peter на 01.06.2009г. в 17:11ч.

  Еко-фанатиците го оценят подобаващо! :)

  Иначе – похвално за сарказма! Фанатизма никога не е довел до нещо добро, био и еко фанатизма не са изключение.

  Важното е да ти пука и да си информиран. За останалото – всеки си има глава и си решава на кого да вярва и как да живее.

 • И.Е. Станков на 01.06.2009г. в 17:51ч.

  Супер! :)
  „Био“ и „еко“ е феномен на презадовлените общества. Личи си и от одобрителните коментари тук. Ако беше на немски написаното досега да са ти скокнали много народ, които искат да спасяват света чрез каране на колела и купуване на прескъпи домати.

  И нашите „Зелени“ трябва да се поучават от това и де на имитират разлигавените си фалшиви зелени „братя“ от запада, ами да се занимават с важните проблеми в страната ни като изсичането на горите и бетонирането на морето.

 • иво на 01.06.2009г. в 21:27ч.

  Пейо, фен съм ти, но ще ти кажа честно – глупостите активно помагат за разширяването на озоновата дупка. Не се престаравай.

 • Дончо на 01.06.2009г. в 21:27ч.

  На мен лично ми хареса!

  В дух на статията ти предлагам да започнеш да акаш на вестник, за да се пести още повече вода :)

  Аман от еко-глупости, подобни статии трбява по-честичко да просвещават изтрещелия еко-народ :)

 • Све на 01.06.2009г. в 21:33ч.

  Имам предложение на което не можеш да откажеш! Стани последовател на Х.Р. Манек -> http://en.wikipedia.org/wiki/Hira_Ratan_Manek
  Започни да се храниш само със слънчева енергия! Така спестяваш храната, не убиваш животните, не насърчваш генното модифициране на доматите. Може да има нежелани странични ефекти (например да позеленееш), но какво пък – нали ще си еко ;)

 • Веселин Колев на 02.06.2009г. в 00:45ч.

  Аз лично съм втрещен от всички психози и неистини, да не кажа турбо простотии, които съпътстват хората с „екобио“ мислене. Реално повечето от тях не са спасили кой знае колко околната среда, но са се зомбирали яко.

  Генно модифицираните храни са се появили на трапезата ви преди около 10-15000 години. От тогава са най-старите доказателства за култивиране на пшеницата и получаването на първите сортове. Всъщност някой от вас виждал ли е истинската пшеница, прародител на сортовете гледани у нас и по света? Силно се съмнявам. Дали генната модификация ще стане чрез кръстосано опрашване, закрепване на случайно възникнала мутация или директно ще се пипа в РНК/ДНК веригите – резултатът е един и същ. Дори пра-пра-пра.. бабите ви не са яли хляб от срещащата се в природата пшеница. Дали да отворим темата за царевицата, чието генно модифициране са направили обществата в Америките преди хилядолетия? Някой от вас виждал ли е прародителя на днешната царевица? А доматите? А ябълките и крушите? Това, че в момента компании като Монсанто правят нов сорт за месеци, докато преди това е ставало за години, не носи по-различен резултат – просто по-бързо се оформя сорта с генно инженерство. Зомбираните с холивудски зрителни фекалии – филми зрители сигурно си представят домати със зъби, царевица с лоши мисли и ябълки ядящи врабчета. Всъщност самата природа синтезира генни модификации по-бързо от всички филми за генно инженерство и университети -всяка година само в тропиците се появяват по 3 до 7 нови растителни вида…

  Познавате ли сивото искърско говедо? Не, не става дума за ваш роднина, близък, колега или шофьор на такси. Става дума за една порода крави, синтезирана по нашите земи. Кръстоска със закрепена мутация. Някой от вас виждал ли е прародителя на кравата? Ако искате да пийнете мляко от истинска крава, няма да можете да направите това независимо от цената…

  В същото време, докато си слагате поредната значка „не на генно модифицираните храни“:

  – дъвчите дъвки, в които има изкуствени подсладители, които често имат канцерогенен ефект;
  – пиете боза със същите тези подсладители или консумирате напитки, в които няма как да няма някакво количество метилов и пропилов алкохол – едни от най-силните клетъчни отрови;
  – ядете говеждо место, защото било „диетично“, въпреки че съдържа повече неразтворим холестерол повече от най-мазното свинско;
  – ядете крехко пилешко пълно с антибиотици, които правят резистентни един куп щамове, които после ви атакуват;
  – ядете бях хляб, който хидролизира в стомаха с пъти по-бързо от пълнозърнестия хляб;
  – пушите, при което вкарвате в организма си бензенови производни (канцерогени), алкалоиди (някои от тях мозъчни супресори, псевдоеуфорици);
  – ядете вафли с ненасителни мастни киселини, които ускоряват появата на артеросклероза
  – и мн. други вредни неща.

  В същото време колко от вас, екобио граждани, си изхвърлят разделно боклука, използват пликове от разградими полимери и не мятат батериите си и стара електроника в кофите за боклук? Знаете ли, че кадмият от една изхвърлена батерия може да замърси водоизточник и да се акумулира в организма на един куп бозайници, като предизвика дегенерация на цели органи? Знаете ли, че при прането на една ваша тениска, се отделят багрилни вещества, които могат да умъртвят поне 2-3 сладководни риби?

 • sepuko на 02.06.2009г. в 05:39ч.

  Кефи ме как нараства желанието за коментар, обратнопропорционално на компетентността на коментатора. Например Веселин Колев е най-бос по темата за генно модифициране, но коментира най-настървено :)

 • Апостол Апостолов на 02.06.2009г. в 08:05ч.

  Така или иначе девизът си остава: „Бъди веге, живей зелено!“

 • kur za koko на 02.06.2009г. в 08:29ч.

  @sepuko, добре дошъл в блогосферата – мястото на безкрайните интерпретации, тук всеки е всеки и по-по-най. Особено като вдигнеш един рутер и вече си полубог, влизаш в нета и доказваш колко са жалки непросветените :)
  /*
  В същото време колко от вас, екобио граждани, си изхвърлят разделно боклука, използват пликове от разградими полимери и не мятат батериите си и стара електроника в кофите за боклук? Знаете ли, че кадмият от една изхвърлена батерия може да замърси водоизточник и да се акумулира в организма на един куп бозайници, като предизвика дегенерация на цели органи? Знаете ли, че при прането на една ваша тениска, се отделят багрилни вещества, които могат да умъртвят поне 2-3 сладководни риби?
  */
  Това също може да се прибави към статията. Не, не знам, а ти знаеш ли или просто си безкрайно интересен? :)
  Нищо лично и не ми отговаряй. :)

 • wakeop на 02.06.2009г. в 11:06ч.

  не разбирам защо толкова много подскачате „за“ или „против“ това еко, био и т.н.
  Това си е същия този принцип „Консумирай, не спирай!“, който движи капитализма. Просто стоката е друга. Малко ще ни е странно в началото, но като схванем простия принцип, че фирмата, от която си купуваме скъпите био домати осигурява работа (и добри доходи) на хората, които от своя страна ще си купят от нас телевизор, пералня, дребна електронна джаджа или софтуер – всичко си идва на мястото.

  Ние имаме нужда от консуматори, а еко-фанатиците са много по-добри консуматори от противниците им.

  (Да не се бъркат с хората, които просто се радват на природата, отглеждат си сами храната в градинката и намират приложение на боклуците, които генерират – те почти не консумират, т.е. явяват се паразити за обществото)
  :D

 • koko на 02.06.2009г. в 12:48ч.

  Хаха, прасунесен, с 2 думи селяните сме паразити. :)

 • Longanlon на 02.06.2009г. в 12:52ч.

  wakeop , мъдър коментар

  но все пак написаното от пейо е яко смешно :)

 • wakeop на 02.06.2009г. в 13:10ч.

  @Лонг… да, смешно е. Ама смейте се по-тихо, плззз… ще вземат да се събудят и ще ни съсипете бизнеса :P

  @koko, котката се обади този път, не прасето. Паразити сме, ама и ти си трай, че ще вземат да измислят широко рекламиран лекарствен продукт и против нас :)

 • Marfa на 02.06.2009г. в 14:17ч.

  Е, ко да му мислят, то тамифлуто действа безотказно бе!

 • wakeop на 02.06.2009г. в 14:23ч.

  Марфе, а за петната – да знаеш – винаги си носи течния перилен препарат в дамската чантичка! Иначе ще те подминават келнерите :P

 • Marfa на 02.06.2009г. в 14:39ч.

  Хех! Подсети ме! Чудех се какво да избложа… :D А това винаги ми е била една от любимите теми – дебилните реклами тоест! :-)

 • invertedquestionmark на 02.06.2009г. в 23:57ч.

  И.Е. Станков, а сещаш ли се, че половината от одобрителните коментари тук сме ги пуснали именно Зелени? Ако човек наистина има достатъчно свободно мислене, за да се старае да контролира влиянието си върху околната му среда, няма как да не може да оцени хумора подобаващо. Много е ограничена представата, че щом се смеем на нещо, значи сме настроени негативно към него.

 • hasegadeime на 03.06.2009г. в 15:05ч.

  Пейо, чудесно си го написал!

  Малко коментари за написаното от Веселин Колев по-горе. Пропуснал е да спомене че:
  – компаниите правят промените по такъв начин, че растенията не могат да се възпроизвеждат сами; в резултат, трябва само от тях да купуваш семена; моноплизъмт, казват, бил хубаво нещо, стига ти да си този който го държи …
  – промените постигани чрез бавна селекция в течение на десетки и стотици са били внимателно наблюдавани също толкова време, и некачествените резултати са били отстранявани своевременно; компаните занимаващи се с генетично модифициране на храни работят от скоро, и резултатите от тяхната работа ще се видят след 20-30-50 години – нормално е да нямаш доверие на такива продукти

 • Андрей Куртенков на 03.06.2009г. в 17:57ч.

  Не ми стана ясно, някой някога задължавал ли е някого насила да:
  – произвежда;
  – търгува;
  – купува;
  – консумира
  продукти на биологичното земеделие?
  Всеки, който се занимава с биологично земеделие го е направил по своя воля.
  Който не иска да има нищо общо с него – ради Бога.
  Какъв ви е проблема?
  Не мога да не подкрепя и sepuko по отношение на това: „Например Веселин Колев е най-бос по темата за генно модифициране, но коментира най-настървено :)“ – въпросният коментар за ГМО е наистина впечатляващо неграмотен.

 • Марти на 04.06.2009г. в 19:31ч.

  Аз значи съм супер ЕКО, пикая в мивката почти цял живот ;)

 • Димитър Димитров на 07.06.2009г. в 15:25ч.

  Браво…Аз бях отписал планетата, но ето , че някой е поел инициативата.

 • Алекс на 10.06.2009г. в 15:32ч.

  Ха-Ха :) чак толкова смешно не е. За негрите ми хареса :)) Карането на колела не е лошо, ако повече хора го правят..

 • Анастас на 13.12.2009г. в 16:03ч.

  Не мисля, че сарказма е много на мястото си тука. Прочетено от неправилните хора предполагам би имало повече вреди, отколкото ползи…

 • телефонно проучване на 19.12.2013г. в 23:56ч.

  – От фирма еди коя си се обаждаме. Правим проучване за отношението Ви към оКолната среда. Може ли да Ви зададем няколко кратки въпроса?
  – Не!
  – Защо?
  – Ама Вие за оХолната среда ли?
  – … дочуване!

 • рутери TP-link на 22.10.2014г. в 11:08ч.

  Поздравления за това решение,което сте взели и най вече че го изпълнявате.Почти всички сме си обещавали, че от новата година да речем, ще отслабнем и ще направим това и оново, но идва края на тази година и виждаме, че почти нищо от тях не сме изпълнили.Вие сте се ангажирали сериозно и определено щом се храните само с подобни храни браво.Интересно ми е къде ги намирате?А това за отделянето на въглеродният двуокис ме хвърли някъде си, не съм сигурна дали е така?