трънки и блогинки

Как бих организирал купуване на гласове

Написано на: 02.06.2009 · 12 коментара

Основният технически проблем при търговията с гласове е как да се създаде доказателство, че поетото задължение да се гласува по определен начин е изпълнено. Изборният процес е организиран с мисъл да се защити тайната на гласуването – затова бюлетините са еднакви, пликовете – непрозрачни и се гласува в т.нар. „тъмна стаичка“. Ако знаех кой с коя бюлетина е гласувал, тайната на вота, щеше да е изцяло компроментирана, но това е скъпо и трудно постижимо. Значително по-лесно и достатъчно за целите на търговията с гласове, е това да знам на кого коя бюлетина съм дал. Когато бюлетината е уникална, ще мога да я свържа с лицето, което я е пуснало.

Как мога да модифицирам бюлетината, за да мога после да я идентифицирам, но без направя недействителна? При сега въведените процедури за гласуване, бюлетината не само може да се модифицира, а и упражняването на преференциалния вот е свързано точно с модифициране на бюлетината. В изборите за Европейски парламент, всяка партия ще има отделна бюлетина, съдържаща имената на кандидатите ѝ, като гласоподавателят ще може да поставя знак срещу името на кандидата, ако е гласувал за него преференциално (вижте чл. 81). Законът няма изискване какъв да бъде знакът, с който ще се отбелязва преференциалния вот стига да е еднозначен (вижте чл. 94). Тази организация ми дава един уникален елемент – бюлетината на партията, за която искам да се гласува  и два идентифициращи белега в нея – позицията на кандидата и знакът, който е поставен срещу него.

Ако съм купил гласовете, примерно, на сто човека ще ми е нужно да си измисля шест различни „еднозначни“ знака за указване на преференциален вот. С тези знаци ще „кодирам“ цифрите от 1 до 6 и когато умножа числото на „знака“ по позицията на кандидата (общо са 17), срещу която е поставен  ще получавам число, което ще е номер от списъка на хората, на които съм платил. Ще имам нужда от „мой човек“ преброител (на какъвто всяка партия има право), който да знае таблицата на умножение и да запише резултатите, като няма нужда да знае кое число кой човек е в моя списък на пазаруваните гласоподаватели.

Схемата е доста сложна и мисля, че е приложима най-добре към индивидуално договорени гласове в неголеми населени места.  Организиращият купуването е най-добре да маркира сам бюлетината и да я предаде на гласоподавателя, за да се избегне неясно маркиране, колизии или недействителни гласове. Схемата е по-изгодна за отделни лица, които продават гласа си, защото след като могат да докажат как са гласували, ще могат и да поискат по-висока цена. Също така е най-подходяща за секционни избирателни комиси в малки населени места, за да се правят сметките по-лесно. Идеята е ненужно сложна и при традиционното купуване на гласове на една махала, където се всъщност се търси общ брой, не се следи за всеки отделен глас.

Това е само идея, която може да не е основен, а допълнителен начин за купуване на гласове, който да се ползва, ако е подходяща обстановката. Любопитно ми е как вие бихте го направили?

Категория: всякакви

12 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Васил Колев на 02.06.2009г. в 10:26ч.

  Стига издава тайни бе, пази ги за следващите избори … Като вземем властта и направим правителство, ще те направя министър на държавната администрация, че знам колко ги обичаш :)
  (няма да е на вътрешните работи, тва е запазено за червото :) )

 • gregory на 02.06.2009г. в 10:29ч.

  Точно преди година си задавах същия въпрос. Първият коментар дава два варианта, които всъщност се прилагат:
  „Най-елементарния начин е т.нар “индианска нишка”. Влиза човек, дават му бюлетина, но той пуска празен плик и изнася бюлетината. След като излезе я дава на съответния организатор, който я попълва и я дава на следващия. Той я пуска, като съответно изнася празна бюлетина. И така – губи се гласа на първия, но може да продължава до безкрай . Когато изнесеш празната бюлетина, получаваш парите. Тук въпросът е дали наистина човекът е пуснал попълнетата бюлетина или празен плик, но все пак интересът е взаимен , така че – по-скоро е пуснал пълен плик.
  Друг начин е да снимаш с мобилен телефон бюлетината след като си я попълнил.
  И така, най-вероятно има още много начини“
  Най-елементарния начин е т.нар “индианска нишка”. Влиза човек, дават му бюлетина, но той пуска празен плик и изнася бюлетината. След като излезе я дава на съответния организатор, който я попълва и я дава на следващия. Той я пуска, като съответно изнася празна бюлетина. И така – губи се гласа на първия, но може да продължава до безкрай . Когато изнесеш празната бюлетина, получаваш парите. Тук въпросът е дали наистина човекът е пуснал попълнетата бюлетина или празен плик, но все пак интересът е взаимен , така че – по-скоро е пуснал пълен плик.
  Друг начин е да снимаш с мобилен телефон бюлетината след като си я попълнил.“
  http://grigorweblog.wordpress.com/2008/06/09/%d1%82%d0%b5%d1%85%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8/

 • lyd на 02.06.2009г. в 11:04ч.

  Вчера ми казаха, че ставало по начина, описан от gregory. А някъде просто подменяни цели чували след приключването. Което означава, че е хубаво в по-големите градове да не се правим на тарикати, ами да гласуваме.

 • пейо на 02.06.2009г. в 11:39ч.

  @ Васил Колев
  На мен ми е достатъчно да съм министър със портфейл. Няма значение на какво – може дори и на културата.

  @ gregory, lyd
  Бъркате процедурите по гласуване. Те са различни при изборите за ЕП и НС.

  „Индианската нишка“ не е приложимa при изборите за ЕП, където всяка партия има своя бюлетина, със свои кандидати и на практика няма контрол върху бюлетините. Те могат да се крадат, взимат за спомен, носят предварително и тнт.

  „Индианската нишка“ работи само за избори, където се гласува с една, интегрална бюлетина, която се подпечатва. Такива избори са предстоящите за НС.

 • ike на 02.06.2009г. в 12:03ч.

  М, да, но защо точно индивидуален, уникален символ?
  По-добре по един символ за всяка от групите купени гласове, като накрая на представителите им се дават пари пропорционални на бюлетините с този символ. По-удачно, когато купуваш села например, по-малко драскано на листа, по-малко микромениджмънт.

 • Спас Колев на 02.06.2009г. в 12:28ч.

  Подизпълнител, стига да намериш.

  Купуваш някакъв дял от дадена секция от човек с влияние в нея. Контролираш го по публичния резултат. Той как контролира отделните гласове не ти трябва да знаеш (купуване, семейни връзки, заплахи – силата е в инициативата на отделната личност).

 • sepuko на 03.06.2009г. в 07:49ч.

  Предполагам, че леко самоцелно подхождаш към въпроса. Хората, които продават гласа си така и така не са особено интелигентни и нямат причина, да не гласуват за който ги е купил. Най-обикновено сплашване плюс лъжа, че можеш да ги наблюдаваш в тъмната стаичка е достатъчно.

 • fen на 03.06.2009г. в 10:54ч.

  Предлагам в училищата да се изучават математически теореми за купуване на гласове:)

 • Lilav slon на 03.06.2009г. в 18:31ч.

  Пейо, виж чл. 320 НК и после обсъждай такива въпроси!

 • sepuko на 03.06.2009г. в 21:49ч.

  @Lilav slon,

  Демагогстваш, приятелю, мислиш ли, че когато разследващ полицай предложи хипотеза за мотиви и начин за извършване на дадено престъпление и попита за мнението на колегите си, той е обект на чл. 320?

 • Филип Петров на 04.06.2009г. в 07:05ч.

  А всъщност купуването и продаването на гласове е един фарс за отклоняване на вниманието. Малките партийки може да купуват и продават за кметски избори – факт. Когато става дума за парламентарни – схемата е много по-проста, отколкото си мислите. Ето една статия по въпроса:

  http://kaknese.blogspot.com/2009/06/blog-post_02.html

 • Miti4 на 05.06.2009г. в 09:08ч.

  А не е ли по-добре да се плаща от държавния бюджет на всеки гласоподавател да речем по 20лв. да гласува по съвест,и ето ти избирателна активност 99%.Пък като се зарибят гражданите да упражняват правата си ще почнат и без пари да гласуват.