трънки и блогинки

Напътствия за наблюдател на изборите

Написано на: 04.06.2009 · 11 коментара

Помолих да бъда включен в списъка на наблюдаващите изборите и молбата ми бе одобрена. Ще съм благодарен, ако някой с опит ми даде насоки и да ми обърне внимание къде са най-честите нередности и проблеми.

Категория: мини

11 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Verena на 04.06.2009г. в 12:32ч.

  Е, ако те сложат в някоя от „горещите“ секции няма да ти трябват напътствия… нарушенията просто ще ти бодат очите :).
  Така че ще гледаш какво става и ще звъниш по усмотрение на полиция, медии или партии, с надеждата някой да си мръдне пръста… Аз на последните избори прозвънях кого ли не, ма кой ти слуша…

 • Д.Василев на 04.06.2009г. в 12:32ч.

  Предполагам ще ти е доста интересно броенето на бюлетините и попълването на секционните протоколи. Иначе съм чувал, че в секции, в които няма добра представителност на основните партии, си поделят на някакъв принцип гласовете на хората, които не са упражнили правото си на глас.

 • И.Е. Станков на 04.06.2009г. в 12:50ч.

  А как и къде подаде молба да станеш наблюдател?

 • Светослав Трайков - Слави на 04.06.2009г. в 13:47ч.

  Ако те допуснат да седиш като се затвори стаята в 19:00 (което ме съмнява) гледай само председателя на СИК да е около масата с бюлетините и да няма химикал около бюлтините, иначе много валидни изведнъж стават невалидни :)

 • пейо на 04.06.2009г. в 14:53ч.

  @ Verena
  Ще видим коя ще се окаже най-добрия начин за реакция, но ми е полезно да знам за какво да гледам

  @ Д. Василев и Светослав Трайков – Слави
  Точно този тип действия са най-интересни. Благодаря и ако имате още примери – моля казвайте

  @ И.Е. Станков
  Не съм подавал писмена молба, а стана по традиционния начин – обадих се на познат и казах, че искам :) Ще разбера и какво е нужно формално да стане

 • Светослав Трайков - Слави на 04.06.2009г. в 14:56ч.

  Всяка политическа партия има право да регистрира така наречените наблюдатели. Като те регистрират, ще ти дадат удостверение за такъв наблюдател, който е със статут на длъжностно лице. Т.е. в деня на изборите, нямат право да те задържат при извършване на леки престъпления :) Разбирай – депутат за един ден :)

 • Verena на 05.06.2009г. в 09:26ч.

  Основни нарушения, на които се нагледах аз:
  1. Масово се влизаше за гласуване с придружител – според закона с придружител множе да влезе в кабината за гласуване само лице с тежки физически недъзи, които не му позволяват да направи избора самостоятелно (т.е. сляп, без ръце, и т.н.). За целта обаче трябва да представи на комисията решение на ТЕЛК че наистина е такъв – сляп, сакат и т.н. Само че в нашата комисия никой не им иска такова нещо на 102-годишните баби, докарани от Истамбул същия ден, за да гласуват. А като си направих устата ми казаха че си измислям.
  2. И скандала не беше само с комисията, а с още 300 човека-избиратели, които по принцип нямат право да стоят в стаята за гласуване (там се влиза само по един избирател, + комисията).
  3. На сума хора направо им личеше къде им е оръжието – ножове масово, тук-там разни издатини, напомнящи кобур на пистолет…
  4. Партийни предизборни щабове не могат да се изграждат в близост до местата за провежданите избори – при нас щаба на ДПС беше съседната врата.
  5. По закон всяка комисия трябва да разполага в стаята с телефонна връзка, за да може да се свързва с ЦИК при възникнали проблемни или неясни ситуации – при нас телефона беше при съседите, в щаба на ДПС.

  Засега се сещам само толкоз, но мисля че ти стана ясна картинката. При такива случай член на комисията, или наблюдател на съответната партия, може да звъни на своите хора да задвижат нещата отвисоко, или на полицията (при очевадна търговия на гласове наблизо), и да се надява някой да си мръдне пръста.

  При мен подходът не помогна, но тук уж е София, може и да не е толкова зле… така че успех, и дупе да ти е яко :)

 • пейо на 05.06.2009г. в 09:45ч.

  @ Verena
  Много благодаря! Можеш ли да кажеш къде си била ти и къде предполагаш, че ще са най-явните нарушения. За парламентарните избори мисля, че ще мога да организирам компания да попътуваме

 • Verena на 05.06.2009г. в 09:49ч.

  Хаха, недей да рискуваш да ходишп към Кърджалийско тогава :)

  А аз конкретно бях в избирателна секция в село Черноочене. Мисля че няма смисъл да ти обяснявам какви бяха резултатите от гласуването, при 5 турски автобуса, пълни с народ, дето не може да различи цифра от буква, но ходи да гласува и иска и бележки да им издадат че са гласували?

 • Тодор на 05.06.2009г. в 13:49ч.

  Най-добрият съвет е: гледай и ти да намажеш от келепира, инак йок файда от цялото висене;)

 • bebo на 11.06.2009г. в 18:25ч.

  Бях наблюдател на тези избори и само дето си отвисях цял ден,нищо особенно неправиш,шматкаш се нагоре надолу в училището,внимавай обаче защото не всички партий като наща към която бяхме дават обещаните пари,нас ни излъгаха че ще ни ги дадъ и все още ни ги дават :)