трънки и блогинки

Бележки от евроизборите

Написано на: 07.06.2009 · 4 коментара

Няколко несистематизирани впечатления от обиколката ми из изборните секции в Пловдив:
ЕГН вече се вписва в списъка при гласуването. Подобрение, в сравнение с предишни години, когато беше видно за всеки. Може да се приеме и като вид споделена тайна за идентификация и предотвратяване на гласуването от името на неявили се.

Т.нар. exit polls са ненадеждни. Участници в изследванията за пол, възраст, образование и предишни гласувания са преди всичко възрастните хора, които изглежда имат нужда от повече внимание и участие. Представители на НЦИОМ и MBMD се оплакаха, че не могат да накарат по-младите да попълнят анкети – и затова недейте критикува прибързано ниско образованите. Единствените надеждни данни за пол и възраст биха били от анализ на гласувалите ЕГН-та, но не знам дали такива се правят.

Най-интересно е винаги да се види какво става в циганската махала. Отидох в Аджисана, където знам, че са доста организирани. ГЕРБ е новата сила там. Имат и нов клуб в махалата, а кандидати от предишни избори (с бялата риза на долната снимка) днес бяха застъпници на ГЕРБ.
image446
Представители на ГЕРБ са и двата тулупа с шапките и ръцете зад гърбовете, които бяха застанали на пътя към секцията. Няма агитация по никакъв начин – само поздравяват хората и потупват насърчително малките деца, които придружават бабите си. За да не останете с впечатление, че само хора от махалата бяха застъпници на ГЕРБ трябва да кажа, че имаше и други, но горните най-силно се набиваха на очи.

Нарушения на изборния процес не видях. По принцип в Пловдив в секциите има представители на всички партии и пред, както и в самите зали се спазваше ред. Беше ми любопитно да видя как ще гласува една стара баба, която дойде с придужител. Заедно с мен тя привлече вниманието на още поне трима наблюдатели и всички влязохме в секцията, където комисията спази инструкциите. Бабата пък се оправи бързо и сама. Избирателните секции са най-наблюдаваното звено от веригата и ако някой нещо е вършил, разумно е предпочел да го направи извън тях.

Активността не беше особено висока. Членовете на комисиите скучаеха, като се има предвид, че днес беше и доста топло (около 33 градуса). Първо са гласували най-възрастните, после са дошли и семейните с децата си, а преди обяд и не много млади хора. Дали от скука, дали от прилежност, комисиите правеха доста добри визуализации на активността. Процентите активност и времената на активност съвпадаха с точност до един два процента между секции в различни места. Долната снимка е на графика отразяваща броя гласували по часове, в абсолютно и процентно отношение:
image450

Общото ми впечатление, е че мотивировката за гласуване е доста ниска. Настроенията са доста песимистични и не забелязах надежда за подобрение да се свързва с даден кандидат или партия. По-скоро се гласува против („турците“, „комунистите“) и това обяснява негативната кампания. Попаднах на няколко младежа, подръжници на Атака, силно мотивирани от легенди, наричани от тях „история“, които не можаха да ми кажат с точност до 50г. кога се развиват описваните от тях действия.

Няколко пъти чух аргумента, че човека не желае да прати някой в чужбина, където да получава 7000 евро заплата и затова не гласува. Цинично или апатично е най-честото отношение към партиите и изборите. Може би, има нужда от промяна много по-голяма от смяната на лицата и партиите, които управляват.

Категория: всякакви

4 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Nick Angelow на 08.06.2009г. в 07:06ч.

  MDMD or MBMD? да не се е появила някаква нова социологическа агенция на небосклона?

 • Anonymous на 08.06.2009г. в 07:41ч.

  Изборите или как Еропа управлява

  Дух,идеали това са екзотики, става въпрос за позициониране
  Ролята на т.нар гражданство-безсмислено е да коментирам
  процентите на показали лоялност,
  лично аз х/ще подкрепям Генерала.
  Посланието за България:
  -Не знае кое е добро за нея,ще и се посочва
  -Как се казваше най-малкото внуче на царя?

 • И.Е. Станков на 08.06.2009г. в 10:20ч.

  Блягодаря за интересния репортаж, чаках го. И поздравления за последното изречение!

 • primavera на 08.06.2009г. в 17:56ч.

  Секционната избирателна комисиа е според Пеио наи-сигурното и охранявано звено от веригата. Да,наистина е наи-сигурното за…..фалшификации.Точно в секциа в Аджисана (която да поясня е в центъра на Пловдив) преди много години пуснахме 40 гласа за Жельо Желев и то в една много по-политизирана епоха.Представителите на партиите и застъпниците в големия % от случаите са аполитични хора хванали се за да изкарат ниакой лев.Обикновено не гласуват за този за когото се“ застъпват“.Не искам да си мисля какво е в Лудогорието и Родопите,по селата.Липсата на ЕГН-та е осще по-улесняваща.А наи-улесняваща е пълната толерантност от страна на всички партии към неистовите фалшификации през всичките години.И на“ международната общност“ разбира се.Първите се интересуват единствено дали лично ще станат депутати а вторите да не им се объркат нещо конците на марионетките,докато се стигна до вчерашните вече абсолютно неприкривани от никого престъплени.Дори гордо манифестирани.
  Основните манипулации и този път бяха в секционните комисии.Практически,ако щеш механически, такива резултати от по 100% другояче не стават.