трънки и блогинки

GPL за WordPress темите

Написано на: 03.07.2009 · 6 коментара

WordPress публикуват становище на James Vasile от Software Freedom Law Center относно авторските права върху темите, които определят външния вид на сайтовете, които използват софтуера.  Програмният код на WordPress се разпространява при условията на GNU General Public License v.2, който задължава автора на всяко произведение, базирано на него, да го разпространява при същите условия. GNU GPL безспорно е добър за потребителите и програмистите, защото безвъздмездно им дава свободен софтуер. От друга страна за хората, които не желаят създаденото от тях да може да се ползва (без заплащане) от други, е важно да знаят какви права и какви задължения имат върху частите, които определят окончателния вид на един сайт.

Авторът разделя всяка тема или темплейт на четири основни типа файлове – изображения, css стилове, javascript код и php файлове. Най-голямо внимание заслужават php файловете, които съдържат шаблонни инструкции към основната част на софтуера и малко или повече html код. Смесването на инструкции, които WordPress предоставя, с html код, който може да е изцяло авторски, поражда въпроса дали крайният резултат е производна творба, която задължително трябва да се разпространява свободно.  Отговорът е положителен – php файловете на темплейтите могат и трябва да се разпространяват единствено при условията на GPL, независимо възможността включеният в тях html (а и друг) код да е изцяло авторски. Основният аргумент е, че html кодът е създаден с цел да обслужва визуализацията на WP шаблонните функции и се базира на предложената от тях функционалност,  което го лишава от самостоятелно значение го прави производна творба.

Що се отнася до изображенията, css стиловете и javascript кода там няма подобно смесване, което прави преценката по-лесна. Ако не са базирани на GPL произведение авторът може да си запази пълните авторски права и съответно да изисква заплащане за тяхното ползване. Съответно – ако сте променили GPL стил, скрипт или картинка – вие сте задължени да ги разпространявате само под GPL. Простото събиране на несвободни файлове със свободни (GPL) php файлове не е достатъчно да направи задължително разпространението на цялата тема под GPL.

Категория: свободни неща

6 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Милен Христов на 03.07.2009г. в 11:25ч.

  така си е ..php-та ползват функции от уордпрес, което ги прави зависими(производни) на уордпрес. Без тези функции тези php файлове не могат да изпълняват предназначението си. Логично (и законово) :)

 • Гонзо на 03.07.2009г. в 16:16ч.

  Последното изречение малко ме обърква. Няма как да разпространим една тема под лиценз, несъвместим с GPL заради шаблоните (PHP), нали така? От друга страна ако някой иска да си запази правата върху примерно някоя катинка, кво прави? Темата е едно цяло, не можеш да я разпространиш без CSS-а или картинките.

 • Michel на 04.07.2009г. в 11:16ч.

  Не съм съвсем съгласен… PHP файловете (и PHP функциите ) са на WP, но ако напиша мой HTML код (и отделно имам картинки/JS/CSS и т.н.), тези неща си остават моя собственост и мога да ги разпространявам както е удобно за мен.

  Много хора си продават темите, които са за WP – тоест, те не са под GPL – и няма никакъв проблем?….

  А и една тема е много повече от функциите на WP + разни други файлове. Тя е цялостен дизайн, премисляне, планиране… WP е просто „енджинът“, който прави темата да работи с WP, но останалите неща могат да бъдат до 100% авторски…

  Поне така мисля аз – мога и да греша, разбира се…

  PS Може да се напише чист HTML код за тема, и PHP функциите да са изнесени изнън него (ще е трудничко, но може). Тогава ще си проличи ли по-добре, че всъщност човек може да създаде html+css+images+js, а само PHP функциите са си на WP? :)

 • Гонзо на 06.07.2009г. в 09:38ч.

  Michel, това, че дадени теми се продават, не значи, че PHP кодът в тях не попада под изискванията на GPL, даже напротив според цитираното становище.

 • пейо на 06.07.2009г. в 20:09ч.

  @Гонзо
  Минимумът, който би трябвало да удовлетворява изискването на GPL, е да се предоставят само php файловете за свободно сваляне, а цялата тема да се продава отделно като пакет.

  @Michel
  Никой не отрича, че кодът е твой. Той продължава да е твой и когато може да се разпространява само при условията на GPL :)

  Важното в случая, е че твоя код се базира и разчита на GPL функционалност и това смесване прави всичко GPL. Можеш да заобиколиш смесването в един файл, но това не променя връзката между двете логически части.

 • пейо на 06.07.2009г. в 21:53ч.

  http://ma.tt/2009/07/not-lonely-at-all/

  Мат Мюленберг пише по темата