трънки и блогинки

Електронно гласуване в снимки

Написано на: 05.07.2009 · 29 коментара

Много ми беше любопитно да видя как се гласува „електронно“ и отидох до Френската гимназия, където се провежда експеримента. Комисията беше любезна да ме пусне да разгледам и снимам. В кабината за гласуване избирателят вижда следното:
votebooth

По-близка снимка на интерфейса и примерна контролна разпечатка на гласуването:
touchscreen razpechatka

По интерфейса не можем да разберем много за технологията и машините за гласуване. Моето впечатление беше, че ще се ползват специални машини, които са проверени и сертифицирани, но се оказа че се ползват съвсем нормални компютри с неизвестно какъв софтуер. Всеки компютър има флашка, два UPS-а и надзорник от Lirex. Когато попитах представител на Lirex за технологията, която се ползва, той ми отговори, че е тайна.

votepc

За да си представите пълния процес може да ви помогнат тези снимки на инструкциите за гласуване: първа и втора страница.

Малко впечатления:

 • Комисията не е уеднаквила названието на гласуването чрез бюлетини. Използват „нормално“, „традиционно“, „хартиено“.
 • Хората масово предпочитат познатия метод.
 • Електронното гласуване отнема около два пъти повече време.
 • Импулсите не се зареждат от първия път в картата, а докато човека се справяше с интерфейса, от кабинката се чуха не един звукови сигнала за грешка.

След като видях как е направено и на живо все повече съм убеден, че електронното гласуване е технологична бутафория и самоцелно използване на компютри за имитация на прогрес.

Категория: в картинки

29 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Марио Пешев на 05.07.2009г. в 10:49ч.

  Още не е усъвършенствана технологията – в момента е почти експериментална. Има идея да има ‘автомати’ за гласуване навсякъде и да не се налага да влизаш в стаичката с ‘наетите’ хора от комисията и да има десетки начини да те следят.

 • dzver на 05.07.2009г. в 11:10ч.

  Българското правителство възложи на група учени от БАН да открият нов тип колело. До тук са стигнали до каменен шестостен, очакваме догодина – дървен десетоъгълник.

 • dzver на 05.07.2009г. в 11:11ч.

  Паралелно, от фирма Лирекс, провеждат експерименти с откриване на топлата вода ;-) В момента греят вода в канче, като горят шишета, пълни с минерална вода.

 • wqw на 05.07.2009г. в 11:20ч.

  Абе няма ли да се гласува с ел. подпис скоро? Това да ходя до урната за да нацъкам нещо не PC-то ми се струва доста безсмислено.

 • y на 05.07.2009г. в 11:48ч.

  Нашето „електронно“ гласуване представлява замяна на химикалка за 0.50 лв. с компютур, софтуер, принтер и четец на електронни карти (с комплект електронни карти) за незнамсиколко хиляди лева. Със здраве да си ги ползваме.

 • Марио Пешев на 05.07.2009г. в 12:13ч.

  А хартията за 5 милиона гласоподаватели е даром, така да го разбираме.

 • Амарети на 05.07.2009г. в 12:15ч.

  Индийската машина за гласуване: http://brainstorms.in/?p=309 . Специализиран хардуер, който спестената хартия се изплаща за два рунда избори. Без флашки, магнитни карти и т.н.

 • y на 05.07.2009г. в 12:24ч.

  @Марио – ами, не виждам електронната схема да решава въпроса с хартията. Пак излиза хартиена разпечатка, която пускаш в урна, по примера на заблудения електорат, който сам си попълва бюлетината.

 • Марио Пешев на 05.07.2009г. в 13:05ч.

  @y, не съм запознат със системата в България (как точно е изградена тестовата система сега), но в някои цивилизовани страни схемата е като с банкомат: пъхаш определен чип там с възможност за само 1 гласуване, след това избираш и потвърждаваш. Няма нужда от хартия и от хабене на дървесни преработени ресурси.

 • Andro на 05.07.2009г. в 15:11ч.

  @dzver Имайки в предвид, че става дума за БАН, по-скоро предвиждам да последват светлия път, начертан от Адамс:
  След шестостена ще произведат колело с квадратна форма, а след това и с триъгълна. И ще го рекламират като major improvement с аргумента, че друса един път по-малко от квадратното.

  @wqw В българия гласуването е тайно. Поддавайки гласа си електрнно и подписвайки го с електронен подпис, твоя глас става явен (толкова явен колкото да си напишеш егн-то на сегашната бюлетина и да се подпишеш). Де факто нарушаваш основен принцип за провеждането на избори и се движиш точно в посоката на купуването на гласове, контролиране на вота. И в посока обратна на правилната, ако мога да добавя.

 • wqw на 05.07.2009г. в 15:40ч.

  @Andro: Сещам се за няколко начина „тайно“ да ме преброят, че съм гласувал само веднъж. Ти да не би да не се подписа срещу трите си имена днеска като гласува?

  Относно правилната посока – колкото хора, толкова и мнения. За мен правилната е посока е да си седя вкъщи докато гласувам. За теб може да е да се снабдим invisibility cloak за изборите, за да останем анонимни. Дори самите ние да не разберем, че сме гласували :-))

 • Амарети на 05.07.2009г. в 16:29ч.

  Кой беше казал, че компютъра усилва както човешкия ум, така и човешката глупост?
  Или в днешния случай – човешката злонамереност. Шефа на „Информационно обслужване“ е също шеф на фирмата, водеща черния PR на БСП.

  … сетих се, чух го от Благовест Сендов, когато беше още учен.

 • Марио на 05.07.2009г. в 17:00ч.

  Технологията е web browser пуснат на full screen, XHTML/CSS/JS интерфейс. Голяма технология, няма що…

 • Деян на 05.07.2009г. в 17:40ч.

  Привет,

  Преди малко гласувах електронно.
  Напълно съгласен с Пейо, че само се симулира някаква дейност, за да може някой да даде, а друг да вземе пари.

  – Председателят (?) на комисията ми каза да си взема две бюлетини, аз изрично поисках да гласувам електронно.
  – Огромно табло с обяснения, може би 5-6 машинописни страници. Направо се шашкаш – леле, май е сложно.. Аз бях доста време там (прочети надолу) само един човек поиска да гласува електронно.
  Според мен трябваше да има три пиктограми – избери, потвърди и използвай магнитната карта. Всъщтност то няма какво сложно да има
  – Адски много техника са събрали там – за какво, не е ясно. За мен колкото повече машини – толкова повече възможности за бъгове.
  – Бял бекграунд, сиви букви – как ли виждат хората с по-слабо зрение?
  – След като гласувах, системата прие гласуването ми след 8 минути. Настана някаква тиха суматоха от рода на „какво ще правим сега“. За тяхно щастие накрая системата при гласуването ми.
  – Гласуването се отпечатва и на хартия за „контролно“ преброяване. Което може би е добре.

 • 111bits на 05.07.2009г. в 17:53ч.

  Колко тъжно, наистина! :-(

 • Габо на 05.07.2009г. в 18:01ч.

  Може да е всичко, но поне комповете са с лицензиран Windows, както е видно от лепенката :)

 • Гонзо на 05.07.2009г. в 23:40ч.

  WTF!?!?!?!? Това НЕ Е електронно гласоване просто! в предишните коментари са изброени проблемите пред едно истинско такова, това е просто бутафория!

 • Zeridon на 06.07.2009г. в 09:05ч.

  За електронното гласуване да явно си е бутафорийка в случая, но все пак е стъпка на някъде (не ми харесва все пак)
  За хората които твърдят ч

 • Zeridon на 06.07.2009г. в 09:14ч.

  // офф мале как нацелих ентъра. Пеьо може ли да обединиш двата коментара.

  За хората които твърдят че хартията е пропиляна нека да им подскажа че има няколко печално известни фирми (Diebold, Sequoia) които правят точно такъв тип машини (Diebold дааже имат и банкомати) и всичките им такива „проектчета“ са натъпкани с проблеми (прясно четох за Diebold Advance системите).

  По добра посока за електронното гласуване според мен е поетият път от бразилия и явно индия както се вижда в по горен пост. А именно специализирано устройство разработено за тази цел. (Бразилците ползвах линукс и кода на системата беше направен относително публичен)

  Също така според мен е правилно да има хартиена контролна бюлетина. Така се намалява шанса за манипулации на база електронни „магии“ (не мога да кажа че ще бъде абсолютно премахнат)

 • Павел Танков на 06.07.2009г. в 09:21ч.

  Ма то всички хора са гласували електронно – нали бюлетините в тъмната стаичка са отпечатани от печатарска машина, която най-вероятно се управлява електронно и химикалките, с които задраскваме избора си са произведени в Китай на поточна линия, която най-вероятно се програмира електронно, така че не се карайте – гласуването в БГ винаги е било електронно още от самото начало, ама не сме го знаели. :)

 • Тодор на 06.07.2009г. в 11:26ч.

  Представяш ли си да не беше с легален виндовс.. някой ще подаде оплакване в БОП и качулатите ще се изсипят като дъжд след напалмова бомбардировка.

  После ще обясняват как са хванали софтуер за милиони и милиарди, да не говорим какви далавери са се въртели с него.

 • koko на 07.07.2009г. в 07:11ч.

  Това проектът на а.станев ли е? Флашката да не е от тези с AES криптиране и автоматичен бекъп, в ЕС сме все пак :P

 • Славомира Владимирова на 11.07.2009г. в 15:00ч.

  Здравей Пейо,
  поздрави на Всички коментирали по-горе,

  Току що ви открих през сайта на Creative Commons :-)

  Много верни и точни неща коментирате тук.
  Този начин на гласуване страда от всички пороци, характерни за пренасянето на изпълнение на отношения, в държавното управление и местното самоуправление (е-правителство,е-отношения), и достъпът до съответните бази данни.

  Следя ги като правна регулация от повече от 6 години. И непрекъснато изпитвам потрес като участвам наяве в най-различни „електронизирани възмездни административни услуги“ и други.

  Поздрави,
  Славомира

 • UZUMAKI на 14.07.2009г. в 19:09ч.

  Когато електронното гласуване стигне до село Расово, ще приема, че методът работи.

 • Милен на 26.07.2009г. в 18:55ч.

  Няма как да стане да си гласуваш от вкъщи пред компютъра, най-малкото защото купувачите ще бъдат страхотно улеснени.

  Според мен добавената стойност на електронното гласуване е в скороста и улеснението на преброяването на гласовете, а не в икономията на хартията. Хартията и отпечатването са доста евтини.

  От друга страна, изискването за надежданост и обективност (публично доказана) повишават доста цената на електронното гласуване.

  Смятам, че на този етап е много неизгодно да се търсят алтернативи на хартиената бюлетина. Има много други услуги от които се нуждае нашето общество и могат да бъдат направени достъпни през Интернет.

 • Славомира Владимирова на 27.07.2009г. в 14:14ч.

  Поддържам мнението на Милен.
  Поздрави на всички :-)

 • MinFin.Co.UK на 28.07.2009г. в 10:53ч.

  Като говорим за комуникации трябва да споменем и Google Wave – ето и моето мнение: http://minfin.co.uk/index.php/archives/883

 • Славомира Владимирова на 30.07.2009г. в 11:45ч.

  Здравей MinFin.Co.UK :-),

  Благодаря за връзката! Отделих ѝ час и половина.
  Както всичко на Google, Yahoo и Microsoft- само мога да бъда много благодарна за публични безплатни услуги, които са наистина в глобално измерение и изключително интересни и полезни.
  Няма да кажа нищо ново тук.
  Припомням, нива на достъп, защита и доказателствена стойност на действия.
  В случая на гласуване (за органи на държавата-НС,Президент, местно самоуправление- кмет/кметове), органи в ЕС (представители на България в Европейския парламент), е необходимо и доказателство за личността, която е гласувала.
  Идеята за Google Wave е много хубава. Как Google ще се отнесе тя да бъде използвана, например за гласуване за органи, е вероятно въпрос на комуникации и договаряния на ниво държава и ЕС.
  Както знаете има много правила и условия за ползването на услугите му, които непрекъснато се допълват и обновяват .
  Поздрави на всички посещаващи и коментиращи в този блог.
  Пейо, тонът наистина е добър
  Славомира :-)

 • louis vuitton replica на 15.12.2013г. в 22:35ч.

  best louis vuitton replica handbag sites Електронно гласуване в снимки | трънки и блогинки